ANalfabeta Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Hej Skladam komputerek na plycie MSI P965 Neo. I mam problem, bo co sie okazuje. Na lycie jest jeden kontroler IDE scisle zwiazany z oddzielnym chipem firmy JMicron i 5 portów SATA. Gdy podlaczam dysk SATA, a naped pod ATA to nie moge wystartować z CD !! Odpinam dysk i problem znika. Podpinam i startuje jedynie z dysku. Dodam, ze wszelkie opcje dotyczace ustawienie kontrolera SATA w tryb IDE juz przerobilem. Zeby bylo ciekawiej to dysk wykrywany jest bez problemu w Biosie a naped CD dopiero w zewnetrznym kontrolerze. Instrukcja milczy, a klient czeka....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Hej Skladam komputerek na plycie MSI P965 Neo. I mam problem, bo co sie okazuje. Na lycie jest jeden kontroler IDE scisle zwiazany z oddzielnym chipem firmy JMicron i 5 portów SATA. Gdy podlaczam dysk SATA, a naped pod ATA to nie moge wystartować z CD !! Odpinam dysk i problem znika. Podpinam i startuje jedynie z dysku. Dodam, ze wszelkie opcje dotyczace ustawienie kontrolera SATA w tryb IDE juz przerobilem. Zeby bylo ciekawiej to dysk wykrywany jest bez problemu w Biosie a naped CD dopiero w zewnetrznym kontrolerze. Instrukcja milczy, a klient czeka....... zewnętrzny ATA ?? przecież i965 ma przynajmniej 1 kanał ATA obsługiwany natywnie jak zewnętrzny to jako raid ustaw bootowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Potestowalem dalej i oto co wychodzi: Napęd bootuje, ALE jak na dysku nie ma partycji !! Gdy sa partycje start nastepuje jedynie z dysku. A odpowiadajac na pytanie yotomeczka Sprawa wyglada tak. Dysk podpiety jest pod port SATAII (dysk jest SATA I, ale to nic nie zmienia na dysku z SATAII jest tak samo) Napęd podpięty jest pod JEDYNY port IDE na płycie. Mimo ustawienia w BIOS-ie trybu zew. kontrolera RAID w tryb IDE napęd CD wykrywany jest jako ODD: LG-H10N w zewnetrznym kontrolerze a nie w samym BIOS-ie. Witki mi opadają !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 ogranicz dysk zworka do SATA1.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 ogranicz dysk zworka do SATA1.... Sprawdzone - nie działa. Z drugiej strony rozwiazanie bez sensu ze wzgledu na to, ze dysk jak i kontroler obsluguja SATAII Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_fm Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Sprawdzone - nie działa. Z drugiej strony rozwiazanie bez sensu ze wzgledu na to, ze dysk jak i kontroler obsluguja SATAII Miałem to samo z P5B DLX i tam jest ten sam kontroler. U mnie egzamin zdało cos takiego: Ustawienie botowania z CD na Device1 jako jedyne zrodło systemu. Pozostałe zródła wyłączasz. Odpalasz kompa i jak masz włozony dysk z XP to odpala z CD jak nie masz to nawet nie szuka CD tylko system ładuje sie z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Miałem to samo z P5B DLX i tam jest ten sam kontroler. U mnie egzamin zdało cos takiego: Ustawienie botowania z CD na Device1 jako jedyne zrodło systemu. Pozostałe zródła wyłączasz. Odpalasz kompa i jak masz włozony dysk z XP to odpala z CD jak nie masz to nawet nie szuka CD tylko system ładuje sie z dysku. obsługa dysków i CD u Intela to porażka już za czasów dothana miałem jazdy ... teraz na P5B DLx powtórka :( nie lubi się z 7200.9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...