costi Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Otoz sprawa jest taka: ojciec zrobil spontan i zakupil routerek ADSL Linksys WAG200G. Co sie okazalo, tenze routerek ma zasieg lepszy niz sie spodziewalem i nie dosc, ze mam neta w mieszkaniu i w piwnicy, to i w pokoju kumpla 4 sciany dalej jest rozsadny zasieg (testowalem ze swoim laptopem z podpisu). Mozemy wiec myslec o stworzeniu sobie malego LANa. I tu pojawia sie pytanie: jaka karte sieciowa Wifi na PCI byscie mogli mu polecic? Musi pracowac w standardzie 802.11g, obslugiwac WPA (chociaz to nie jest kluczowe) i najlepiej jakby w zestawie byla wolnostojaca antena podlaczana przewodem do karty, zamiast "dzyndzelka" wystajacego bezposrednio ze sledzia. Cena nie jest sprecyzowana, ale nie chcialbym wydac majatku - powiedzmy, ze gorny limit to okolice 150zl. Nie bedzie to raczej uzywane zbyt intensywnie (od czasu do czasu wymienic sie plikami czy w cos zagrac), wiec jakis super-full-wypas z rozbudowanymi opcjami tez nie jest potrzebny. Zalezy mi, poza tym co wymienilem wyzej, przede wszystkim na dobrej jakosci polaczenia. I pytanie pomocnicze - czy kupno karty z MIMO przyniesie jakis widoczny efekt (router nie obsluguje tej technologii)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Zasada jest taka, że do Routerów określonych marek wykorzystuje się karty bezprzewodowe tego samego producenta. Oczywiśćie każda inna karta sieciowa będzie kompatybilna ale nie zawsze sprawnie "dogada" się z routerem / acces pointem. Co do Mimo to router musi ją obsługiwać, więc korzyść będzie żadna. Z resztą to na jej bazie oparty jest standard IEEE 802.11n. Co do zasięgu to powiem szczerze, że różnicy większej nie zauważyłem. W komputerze dwa piętra niżej zamontowałem tą kartę http://www.allegro.pl/item125105464_cisco_..._eu_54mb_s.html i przyznam się, że byłem zaskoczony, że nie musiałem montować bardziej czułej anteny. W chwili obecnej zasięg jest na full. Czasem jednak zdarzają się przestoje, tzn połączenie jest, ale net praktycznie nie chodzi ale to są przypadki skrajne, występujące raz czy dwa razy w miesiącu. Mój router to WRT54GL-EU. Przesył danych jest na tyle dobry, że LAN w domu chula aż miło, czasem przeglądam dysk tego komputera na dole i spokojnie można oglądać zapisane na nim filmy "na żywo" tzn nie ściągając ich z dysku na mój komputer :D. Aha ważna rzecz, zauważyłem, że karta siedząc obok dźwiękówki częściej gubi zasięg <_< . Jest jakby cholernie czuła. Poadto nie instaluj oprogramowania tylko same sterowniki, bo to dołączone przez Linskysa częsciej doprowadza to konfliktów z Windosowskim programem do Wi-Fi. Wyskakuje informacja, że Windows nie mógł nawiązać połączenia bo inny program już korzysta z tej karty/połączenia. Skutkuje to tym, że bez restartu nie połączysz się z netem. Edytowane 10 Września 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...