Skocz do zawartości
Wierzba25

Windows ME i 98 na jednym dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Chcę zainstalować windows ME a na drugiej partycji 98. Wiem, że jak ustawie dwie partycje jako podstawowe to mi windows jedną ukryje. Jak zrobić żeby mieć możliwość ładowania dowolnego systemu. tzn jakiego programu użyć - bo BootMagic nic nie daje ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) jakiego programu użyć - bo BootMagic nic nie daje ???

Musi działać to poprawnie, jeśli masz dwie partycje FAT to przy uruchomieniu danego systemu ta druga musi być ukryta. Tak właśnie należy skonfigurować Boot Magica. Ja używam tego programu (v7.0) do ładowania xp/me i nie mam z nim żadnych problemów.

Istotna jest kolejność instalacji. Jeśli mamy czysty dysk, to po utworzeniu 2 partycji podstawowych (Partition Magic) należy aktywować partycję 1 i ukryć partycję 2. Teraz na partycję 1 instalujemy system 1. Następnie odpalamy Partition Magica i ukrywamy partycję 1, a partycję 2 robimy aktywną. Instalujemy system 2 na partycję 2. Po uruchomieniu świeżo zainstalowanego systemu 2 instalujemy Boot Magica, ustawiamy odpowiednio ukrywanie nieaktywnych partycji i wszystko powinno śmigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi