Skocz do zawartości
mejdej5

Proc+plyta+ram+grafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czas wyienic pare czesci w kompie. Komp sluzy glownie do ogladania filmow i grania.

Myslalem nad czyms takim:

Proc pentium d 805 386zl

Grafa Radeon x1600 370zl

Do tego 1 gb ramu i jakas plyta glowna.

Czy ten proc spelni swoje zadania i jaka plyte do niego.

Komp bedzie podkrecany (proc, grafa,ram). Max ile moge wydac to 1500zl. Najlepiej jakby wszystko bylo w 1 sklepie apollo albo komputronik. Allegro raczej odpada.

Nie znam sie na tych nowych konfigach wiec prosze pomozcie mi cos wybrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz teraz sprzęcik... pentiun 805 strasznie się grzeje... AMD są chłodniejsze... X1600 do gierek nie bardzo... lepiej do co podałem niżej... aha napisze jeszcze jaki masz zasilacz, bo jak jakiś "z obudowy" albo "noname" to też przydąłoby się wymienić...

Procesor:

AMD Sempron 3000+ 64bit Manila BOX /AM2/

199 zł

Płyta główna:

DFI Infinity NF Ultra II-M2

390 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 1GB (2x512MB) PC800 CL5 PRO

599 zł

Karta graficzna:

Galaxy GeForce 7600GS (1.4ns, Zalman) 128MB /128bit/ TV-out DVI-out

455 zł

Edytowane przez badman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@badman dzieki za odpowiedz ale konfig podany przez ciebie to okolo 1650zl. Ja mam niestety max 1500.

Moj obecny komp (3 letni zabytek) bedzie sluzyl mojej siostrze, wiec nic nie sprzedam.

Zasilacz mam modecoma MC 400 wat wiec powinien starczyc.

Edytowane przez mejdej5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1. Zastanawiam sie nad zmiana platformy na s775. Chcem sprzedać pamięć, proca, płyte i karte graficzną. Koleś daje mi 900zł od ręki. Opłaca się??

2. Dołożyłbym 400zł czyli razem 1300zł i planowałem nad takim zestawem:

Proc 220zł

Płyta 365zł

Grafika 295zł

I jakaś pamięć 1 GB cena ok 400zł

Razem 1280

Oczywiście w późniejszym czasie bym to wszystko wymieniał na coś lepszego. Czy to sie opłaca? Czy jest wogóle taki sens? W gry nie gram duzo, jedynie tylko teraz w Gothica 3 chciałbym zagrać. Czy lepiej zostawić to jeszcze przez rok i później coś zdziałać z jakimś wiekszym budżetem. Która opcja byłaby wydajniejsza? I na jaki wzrost mniej wiecej mógłbym liczyć?

Dzięki Pozdrawiam:)

P.S. Dysk bedzie inny. 320GB seagate 10. Juz kupiony. Jak sądzie czy sprzedaz obecnego za 300zł to dobry interes? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi