Puchacz1 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Witam mam nastepujacy problem wczoraj podcZas bycia w systemie Windows XP Professional Edition komp dostal zwiecha i nic lipa. Gdy probowalem go wlonczyc komp na POST dostal zwicha. (chodzi o to gdy testowal napiecia itd...). Gdy probowalem wlanczyc go ponownie zero reakcji. Nic sie nie wyswietlilo na monitorze. Plyta glowna nie daje zadnych oznak zycia jednak wszystkie podzespoly chodza normalnie. Podejrzewam 3 nastepujace rzeczy gdyz wszystkie inne poodpinalem. Aha i jeszcze jedno nic sie nie spalilo. Temperatura GPU wynosila 44 stopnier a CPU 39 stopni A wiec do rzeczy : Zasilacz : jak wczOraj stwierdzil moj tata na zasilaczu brakuje 2 napięć. est napiecie 12 V i 5V a brakiuje -12 V i - 5 V Domyslam sie ze to moze byc przez to ?? Plyta Głowna : niestety nie wydaje ona zadnych dzwiekow ani nic sie nie dzieje. Kondenstaory nie sa spuchniete wiec to nie to więc co ?? Karta Grafiki: Mam nadzieje ze nie wiatrak sie kreci itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Zasilacz : jak wczOraj stwierdzil moj tata na zasilaczu brakuje 2 napięć. est napiecie 12 V i 5V a brakiuje -12 V i - 5 V Domyslam sie ze to moze byc przez to ?? Plyta Głowna : niestety nie wydaje ona zadnych dzwiekow ani nic sie nie dzieje. Kondenstaory nie sa spuchniete wiec to nie to więc co ?? Karta Grafiki: Mam nadzieje ze nie wiatrak sie kreci itd... Pogratuluj tacie ( no offencive ). :| 1. Napiec nie mierzymy programowo tylko miernikiem. 2. Linie -12v i -5v uzywane byly w starszych kompach. Przede wszystkim podaj dokladna konfiguracje bebechow. Moze bez numerow seryjnych ale -Procek -Plyta glowna -Ram -Grafika -Zasilacz ( tylko nie jakis 300w a dokladne oznaczenie z naklejki ) -Dyski -Dodatkowe karty. edyta Na dzien dobry mozesz pododpinac wszystkie wtyczki zasilacza i tasmy dyskow i podpiac je raz jeszcze. Tak samo z ramem. Procka na razie nie bedziesz ruszac. Grafike tez mozesz wyjac i ponownie wsadzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 jesli plyta nie chce "gadac" : to raczej pierwsza rzecz to procek ( brak dzwiekow, zero monitora ) i zasilka - obie sprawdz na innym kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 ekhm... tata sprawdzal napiecia MIERNIKEIM plyta glowna jest stara et bardzo (nawtet bardzo) Procek : Intel Celeron 2,6 GHz Grafa : GF 6600 GT Zasilacz : Procomp 350 W Plyta Prokomp P4XFCU Ram 512 Adata sprawdzalem czesci metoda [prob i bledow tzn odpinalem po kolei kazda czesc sprawdzajac czy sie nie wlaczy po odjeciu jej z "obiegu" zostala grafa, glowna i zasilacz tak jak mowie na zasilce jest 12 V i 5V a brakuje -12 V i - 5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3si3 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 podłaczdo innego zasilacza jeżeli nie działa to pewnie mobo jezeli działa- kup fortrona 300-400W z allegro za 30-60 zł albo nówkę MC modecom 350 za 110 i po sprawie ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) O ile zasilacz nie zwalil wszystkiego... Niech sprawdzi najpierw z innym zasilaczem bo wyglada mi to na problemy wlasnie z nim. Edytowane 26 Września 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 ekhm ....sprawdzalem na innym zasilaczu tata elektronik sprawdzil plyte glowna i wyszlo na procka :(ale co ?? rozebralem go noi wlasnie go skrecilem spowrotem nie wiem co jest ale wszystko wrocilo do normy komp normalnie sie wlacza i pelen podziwu pisze do was lecz prosze o fast odpowiedz bo nie wiem czy cos moze sie nie walnac nie wiem czy wlaczac kompa bo wszystko dziala sprawnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 moze cos z bateria biosu jest nie tak ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 bateria od biosu wporzo. Sprawdzana takze byla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 moze jakis element (plyta glowna, radiator procka) stykaly sie z obudowa i robilo zwarcie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 niem masz skoków napięc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Przy takiej grafice proponowałbym wymienić Twój zasilacz "krzak" na coś pewniejszego Twoje mobo zasila procka z 12v (przynajmniej tak wynika ze zdjęć które znalazłem na Google), więc potrzebujesz czegoś z mocną linią 12v Jeśli chcesz tanio to coś z Fortronów 350W (nie myśl o 400 - nie sugeruj się ilością W, ten zasilacz ma słabą 12v a mocną 5) lub ModeComa MC-350ATX :) moj zasilacz to PROCOMP 350 W (fajny jest caly swieci na niebiesko ) chodzi bardzo dobrze cichutko i wogole bardzo dobry zasilacz ani razu nie mialem przez niego resniec kompa ani nic z tych zeczy. Prawdopodobnie padl mi jeden z wejsc do ktorych wkladany jest RAM po tej awari bo nie dzialaja mi 256 na tym slocieOszczędziłem Ci tej prawdy (gadam jak jakiś moher :P) co została napisana niżej A i jezcze na temat - ten slot mógł Ci paść od tego Procompa no to poczekaj jeszcze troche. poswieci najpierw na zloto, a potem da ci pokaz sztucznych ogni (za darmo!) no i bedziesz musial sobie wywietrzyc w pokoju.. aha. zapomnialem o najwazniejszym. zjara ci sie sprzet . Edytowane 27 Września 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) moj zasilacz to PROCOMP 350 W (fajny jest caly swieci na niebiesko ) chodzi bardzo dobrze cichutko i wogole bardzo dobry zasilacz ani razu nie mialem przez niego resniec kompa ani nic z tych zeczy. Prawdopodobnie padl mi jeden z wejsc do ktorych wkladany jest RAM po tej awari bo nie dzialaja mi 256 na tym slocie Edytowane 27 Września 2006 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 no to poczekaj jeszcze troche. poswieci najpierw na zloto, a potem da ci pokaz sztucznych ogni (za darmo!) no i bedziesz musial sobie wywietrzyc w pokoju.. aha. zapomnialem o najwazniejszym. zjara ci sie sprzet . pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 tata przyniosl od kolegow 2 nowe zasilacze wiec na nich troszke poprubuje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Pewnie tez Procompy?? A moze Codegeny?? Najpierw zalatw jakis pozadny zasilacz. A RAM sprawdz w innym kompie, ew przynies inny modol i wloz go do tego slotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 [OT]Orgiusz chyba sie starzejesz - nie zwrociles uwagi na boska ortografie tego watku :wink: [/OT] Zasilacz zmien koniecznie, on nia ma ladnie swiecic na niebiesko tylko dawac stabilne napiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 zmienilem zasilacz na jakis inny ale tez 350 W. Napięcia są zeczywiście troche wyższe niż na starym. Naszczescie mam go na gwarancji wiec dzisiaj sie przedję do sklepu i niech mi go naprawią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3si3 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 jakiś inny nie oznacza że dobry napięcia nie mają być wyższe tylko stabilne wg normy ATX :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Podaj wszystkie dane z nalepki ktora jest na tym nowy zasialczu "350W". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Poda za 2 dni jak nauczy sie pisac zgodnie z obowiazujacymi zasadami ortografii. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) zmienilem zasilacz na jakis inny ale tez 350 W. Napięcia są zeczywiście troche wyższe niż na starym. Naszczescie mam go na gwarancji wiec dzisiaj sie przedję do sklepu i niech mi go naprawią. ale co z tego, ze dasz na gware? ;) przysla taki sam, ktory zle trzyma napiecia :) /dobra, udajmy ze o nic nie pytalem ;) Edytowane 28 Września 2006 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 xacti ojoj, lepiej przeczytaj regulamin ;) O bledy chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...