Skocz do zawartości
Gość BilGejtZ

Wentylacja Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję zakupić 2 wentylatory do budy Codegena - otwory są zrobione na 2 wentylatory 80mm, lecz o ile z tyłu nie wejdzie nic większego, o tyle z tyłu można dorobić większe otwory i wyciąć koło ciut większe od "śmigła" docelowego wentylatora.

• Czy gra jest w ogóle warta świeczki (większy wentylator na przód, niż na tył)
  • Co kupić? Myślałem nad Arcticiem 3TC (jednostronny) - nie mogę jednak znaleźć informacji czy dmucha on w stronę, gdzie ma otwory na śruby (podejrzewam, że tak, bo jest to chyba ten, seryjnie montowany w AC Freezerze 64) czy w przeciwną - w każdym razie, możliwość montażu tylko w jedną stronę przekreśla, użycie go z przodu...
Poza tym, nie wiem czy dobrze rozumiem opisy tych coolerków, ale skoro mają termistor (=automatyczną regulację obrotów), na czym by się ona opierała? Ewentualnie sprawia jakiś problem ustawienie na stałe maksymalnych obrotów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie chciało mi się wyjmować mojego Revolteca 120mm (dla jasności - mowa o innym kompie ;) ), ale zmierzyłem tylko rozstaw śrub i delikatnie się zaskoczyłem, bo najdalsze brzegi dzieli 112mm. Nie wiem czy już linijki są takie niedokładne czy co :D

W każdym razie jak powinny wyglądać otwory na śruby? Chyba najlepiej zaczekać na cooler i natura pokaże co i jak... W ka0żdym razie zmierzyłem wolne miejsce na przednim panelu budy i 112mm jest na styk - może lepiej zainteresować się 92mm? Co do ciszy nie jest takim priorytetem. Jeśli wydajnościowo 80mm nie ustępuje 92mm i 120mm (przy tym nie jest głośna jak suszarka...) wolałbym kupić 80mm.

Chyba zamówię 2x Revoltec AirGuard 80mm [14 zł/szt] - podobno kompromis ciszy i wydajności (w sumie ceny także).

Edytowane przez BilGejtZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz z przodu 112mm to wytnij otwór 92mm i daj tam Fandera 92mm B-)

Niby kokosów Fander nie kosztuje, ale nie zmienia to faktu, że jest to 2,5x Revolteca, a fundusze, to mam odliczone praktycznie co do złotówki. Duża będzie róznica między Fanderem i Revolteciem AirGuard ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem okazję spotkać się z Revolteciem AirGuardem 120mm. W porównaniu do Fandera 120 old na 12v fander ma przewagę wydajnościową (1200RPM vs 1500RPM), natomiast po obniżeniu RPMów do 1200 w Fanderze to oba wentyle są porównywalne, trudno wskazać który cichszy czy wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi