Gość Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Rok temu kupiłem takie cacko do podłączenia się z czteroma kolesiami. Wszystko było o.k do czasu kiedy padł port nr.4 (tego dnia mieliśmy w bloku problemy z 220V). Hub wymieniono na nowy na gwarancji, ale człowiek w sklepie powiedział że można dostać zabespieczenia do LAN, i że jak sie nie zabespieczymy to będziemy często reklamować. Dzisiaj piorun przypadkiem wylądował na dachu mojego wieżowca (nie było mnie w domu, a komp był na ON). Przyszedłem i zobaczyłem że HUB dostał wylewu (pali się dioda portu 2 nawet jak wypne RJ45), a w pozostałych portach padaka. Mam pytanko: - jak zabespieczyć HUB (jest na gwarancji, ale wymiana to miesiąc czekania) - czemu nie padł zasilacz od HUB, czy inne podzespoły kompa - gdzie można dostać "ów zabespieczenie" Wspomne jeszcze że w sklepie dowiedziałem że coś takiego istnieje, ale gość tego nie widział Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 zabezpieczenia produkuje m. innymi firma APC. (ta od UPSów) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Te urzadzenia rzeczywiscie sa bardzo wrazliwe na zjawiska atmosferyczne. U siebie w sieci mamy 4 swithe i 2 huby (huby sa na przewieszce BNC) i podczas pewnej burzy gdy w poblizu uderzyl piorun hub explodowal ogniem u kumpla :lol: pozostale nieruszone. Nawet jak deszcz padal to przelatujace krople wytwarzaly ladunek elektrostatyczny i iweszalo to huba,uziemienie ekranu kabla do kaloryfera pomoglo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Takie urzadzenia sa dosc drogie :? bo placic 130 zl ( o ile pamietam) za kazda burze to dziekuje, wole reklamowac huby :P znalazlem schematy do odgromnikow takze jak masz znajomego elekronika ktory by sie tego podjal to moge ci przeslac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Kolega Novy napisał: Nawet jak deszcz padal to przelatujace krople wytwarzaly ladunek elektrostatyczny i iweszalo to huba,uziemienie ekranu kabla do kaloryfera pomoglo. Mistrzu, nitkę BNC zawsze trzeba w jednym miejscu uziemić (i tylko w jednym, bo przy dwóch robi się tzw. pętla masy, czytaj shit). Bez uziemienia to na sieci zdarzają się częste splity, w skrajnych warunkach sieć ma prawo nie działać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Wszystko fajnie!!! Dzięki za pomoc!!! Jak ktoś wie jak uziemić to niech pisze. Zaznaczam że sieć jest na skrętce!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 To o uziemieniu to było do Novego. Jeśli masz sieć na skrętce ekranowanej to ekran uziemiasz. Jeśli na zwykłej to nie uziemiasz nic, gdyż skrętka przepuszcza sygnał symetryczny i uziemienie którejkolwiek żyły wysypałoby sieć. Napewno warto uziemić HUB-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Bouli widze że też jesteś z miasta gdzie na Jedności produkują najlepsze piwo w Polsce (oczywiście Full). Powiedz mi czy to ta popołudniowa burza z ulewą tak Cię urządziła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Siemasz Majster!!! Masz racje w 100% co do pivka i co do burzy. Na Jedności tylko grzmiało a na Kosmosie, tam gdzie mieszkam wszystkie studzienki odmówiły posłuszeństwa, nie wspominając o "zdjęciach robionych przez Zeusa" :D Co do Hub to nie mam pojęcia jak go uziemić, nie tracąc gwarancjii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Najprościej podłączyć kawałek kabelka z jakimś metalowym elementem obudowy (byle ten element był połączony z masą HUB-a), a drugi koniec do kaloryfera. W razie wątpliwości: majster_xyz@o2.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 Kolega Novy napisał: Nawet jak deszcz padal to przelatujace krople wytwarzaly ladunek elektrostatyczny i iweszalo to huba,uziemienie ekranu kabla do kaloryfera pomoglo. Mistrzu, nitkę BNC zawsze trzeba w jednym miejscu uziemić (i tylko w jednym, bo przy dwóch robi się tzw. pętla masy, czytaj shit). Bez uziemienia to na sieci zdarzają się częste splity, w skrajnych warunkach sieć ma prawo nie działać. No to wiem jestem elektronikiem 8) W dwuch miejscach niewolno uziemiac bo miedzy np kaloryferem u jednego kumpla a kaloryferem u drugiego moze byc roznica potencjalow i wyjdzie z tego gowno. A ze niebylo uziemnione wczesnie to tylko dlatego ze kumpel zapomnial :oops: i lipa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 HUBy hmmmmmmmmmm gdy slysze to slowo pzrypoinaja mi sie pocztaki mojego sniffingu :) i nieprzespane noce. Dobrze ze switsche sa drogie ! :) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 29 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2002 HUBy hmmmmmmmmmm gdy slysze to slowo pzrypoinaja mi sie pocztaki mojego sniffingu :) i nieprzespane noce. Dobrze ze switsche sa drogie ! :) :twisted:Nie sa drogie, Planet 10/100 Mbit 8 port kusztuje jakies 200-220zl no i wiekszosc sniferow niedziala :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...