Skocz do zawartości
pawelekmal

Dual Dualowi Nie Równy...?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa tyglada tak: chce kupic ddr2 tylko ze nie stac mnie odrazu na 2x1 gb wiec planuje kupic teraz jedna kosc a jak sie znajdzie kasa to dokupic druga. tylko ze znajomy co sie "niby zna" mowi mi ze robiac tak jak planuje nie osiagne tym trybem dual takiej wydajnosci jakbym kupil odrazu 2 kosci zapakowane do jednego pudeleczka. (przypuszczajac ze ten ram co bym kupil i 1 i 2 kosta bylaby na tych samych kosciach [np goodam pro na d9]) wiec jak to sie ma do rzeczywistosci z ta wydajnoscia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kości kupowane razem jako dual zazwyczaj są tak dopasowywane by jak najbardziej do siebie pasowały a co za tym idzie by ich wydajność w dualu była jak najwiękrza

No bez jaj :D

Kości są dopasowywane żeby nie były powodem jakiejś niestabilności i żeby ze sobą dobrze współpracowały (w najgorszym wyjściu mogą wogóle nie działać razem), jeśli chodzi o wydajność to nie ma znaczenia czy kupujesz dual -pack czy 2 kości osobno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kości są dopasowywane żeby nie były powodem jakiejś niestabilności i żeby ze sobą dobrze współpracowały (w najgorszym wyjściu mogą wogóle nie działać razem), jeśli chodzi o wydajność to nie ma znaczenia czy kupujesz dual -pack czy 2 kości osobno.

a no to sory.

zawsze mi się wydawało że dopasowywane są też pod względem wydajności ale najwidoczniej się myliłem. sorki za wprowadzanie w błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez jaj :D

zgadzam sie, chodzi tylko i wyłącznie o kompatybilność

2 różne kości mogą wogóle ze sobą nie działać, mogą nie działać tylko w dualu, lub będą działać poprawnie(ja tak np mialem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie, chodzi tylko i wyłącznie o kompatybilność

2 różne kości mogą wogóle ze sobą nie działać, mogą nie działać tylko w dualu, lub będą działać poprawnie(ja tak np mialem)

2 kosci kupowane do duala tez moga ze soba nie dzialac :lol: z tym ze to juz jest powod do reklamacji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że kości są parowane powoduje, że RACZEJ obie kości mają podobny max jezeli chodzi o podkrecanie na singlu.

więc przypadek, że jedna kość robi 250MHz a druga 230MHz przy tych samych timingach jest mało prawdopodobne.....chociaż wszystko jest mozliwe :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że kości są parowane powoduje, że RACZEJ obie kości mają podobny max jezeli chodzi o podkrecanie na singlu.

więc przypadek, że jedna kość robi 250MHz a druga 230MHz przy tych samych timingach jest mało prawdopodobne.....chociaż wszystko jest mozliwe :rolleyes:

RACZEJ nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RACZEJ nie.

hmm....niech się ktoś wypowie kto testował kości parowane na max OC w singlu. wtedy zobaczymy jak to jest naprawdę.

lada dzień prawdopodobnie takie kostki trafią w moje łapki i wtedy moze przeprowadzę jakieś testy:D

.....chociaż kumpel ma parowane patrioty....może jemu zakoszę z kompa :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem tak jest że parki lepiej się kręcą w dualu (tzn. że idą w singlu podobnie jak w dualu, a nieparowane mogą iść w dualu dużo gorzej jak w singlu), ale nie zawsze i są to raczej niewielkie różnice... Czasem też nieparowane pamięci potrzebują wyższego napięcia żeby działać na std ustawieniach w dualu. Zależy od platformy, jak se radzi z pamięciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, no to mamy zagwozdke :P a takie pytanko jeszcze, kasy malo, ceny ramu rosna a ja chce miec wieksza wydajnosc wiec jesli kupie odrazu duala 2x512 i kiedys dowale drugie 2x512 wydajnosc znacznie spadnie niz bym kupil 1x1gb i dokupil druga kosc do duala 2x1 gb??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawelekmal

Lepiej kupić fabryczny "Dual chanel" czyli 2szt. dobranych pamięci.

Moje TwinMOS'y (kości Twinmos) dual kit, na których jadę już 3 lata pracowały na lepszych timingach zanim dołożyłem kolejne 256Mb - niby o tych samych parametrach ( 2,5-3-3-8 ) ale na innych kościach (Mtec).

Za jakiś czas, gdy pojawi sie sałata to wymienisz 2x512 na 2x1Gb.

Pomyślnych wyborów B-)

Edytowane przez Nico26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- w przypadku s.939 kupując dual 2x512 masz od razu korzyść z większej wydajności jednak tu jest haczyk; jeśli dokupisz kolejne 2x512 to pamięci, i zamontujesz w sumie 4x512 prawdobodobnie pójdą Ci już tylko na Command Rate 2T.

Zazwyczaj - ale nie zawsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo.. ciekawa sprawa, nie wiedziałem :)

Masz może jakiś link do porównania 2x1GB vs. 4x512MB?

heh......nie wierzysz 'Xtreme Addict'.....toż to przecież EKSPERT od pamiątek, jeżeli mówi że 4x512MB jest wydajniejsze to tak jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh......nie wierzysz 'Xtreme Addict'.....toż to przecież EKSPERT od pamiątek, jeżeli mówi że 4x512MB jest wydajniejsze to tak jest :)

A kto ci powiedział, że nie wierze? Poprostu chce zobaczyć jak to wypada i jak duża jest różnica...

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Czy na tym forum juz nie można zadać pytania żeby nie uszło za ironię?
Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto ci powiedział, że nie wierze? Poprostu chce zobaczyć jak to wypada i jak duża jest różnica...

Czy na tym forum juz nie można zadać pytania żeby nie uszło za ironię?

4x512MB jest wydajniejsze bo być może chodzi o podwójny dual.....ale to tylko moje domysły, więc może niech inni sie wypowiedzą :)

ironia ironią ale też chętnie zobaczę testy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4x512MB jest wydajniejsze bo być może chodzi o podwójny dual.....ale to tylko moje domysły, więc może niech inni sie wypowiedzą :)

Dokładnie to tylko twoje domysły, i nie są prawidłowe, jeszcze nie ma 256 bitowych szyn (to byłby podwójny dual) na płytach głównych...

Chyba że coś przespałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testów nie przeprowadzałem sam - ale Yotomeczek przeprowadzał na Dothanie - stwierdził, że platforma rozwija skrzydła dzięki "4 bank interleave", aczkolwiek nie jest to zależne od nas. Płyta włącza to automatycznie. Chipsety intel'a -> seria i865PE/i875P, x955/x975 oraz P965 (dodatkowo ma specjalne dodatkowe technologie usprawniające wydajność pamięci i kompatybilność). mają świetnie zorganizowane kontrolery pamięci i dzięki temu nie tracą w przeciwieństwie do AMD, tylko zyskują na obsadzonych wszystkich bankach. Oczywiście na OC się straci trochę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testów nie przeprowadzałem sam - ale Yotomeczek przeprowadzał na Dothanie - stwierdził, że platforma rozwija skrzydła dzięki "4 bank interleave".....

Tak właśnie myślałem że coś z przplotami, ale nie pisałem bo na intelu to ja się znam jak świnia na gwiazdach :P

Przeploty także wpływają delikatnie na s754, dają kilka sekund w pi znaczy się ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi