teraw Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 witam mam zamiar zlozyc z kumplem wi-fi w celu dzielenia lacza internetowego problem jest natepujacy: mieszkam w bloku z 47 roku czyli kompletny badziew architektoniczny mam kumpla 3 mieszkania dalej i pietro wyzej czyli miedzy nami jest jakies 25 metrow w tym kilkanascie scian i strop przebijanie sie przez to chyba mija sie z celem ale na szczescie mamy okna z tej samej strony bloku wiec mozna wysawic anteny na dwor teraz jak ja to widze: lacze zainstalowane w moim mieszkaniu kabel od prowidera podlaczony do najtanszego huba/switcha jaki znajde (na 2 kompy cudow nie trzeba) moj komputer podlaczony przez kabel do tego huba/switcha do tego hub/switcha podlaczony rowniez access point antena od access pointa wystawiona za okno u kumpla antena za oknem podlaczona do karty wi-fi w kompie teraz pytania: czy to wogule bedzie dzialac? czy w takiej konfiguracji komputery beda sie widzialy nawzajem jako lan? czy na odleglosc 20 paru metrow anteny za oknem beda zaklucane przez deszcz/snieg/wiatr/burze? najwazniejsze pytanie: proponowane przeze mnie rozwiazanie jest dosc drogie (szczegolnie access point) wiec: jak sciac koszty? (kupic dwie sieciowki i puscic mojego kompa 24/7 niestety odpada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) Jesli nie masz mozliwosci negocjacji z providerem o podlaczenie drugiego kompa, to nic nie wskorasz- musisz kupic router wi-fi (np. D-Link DI-524: sam mam i jestem zxadowolony). Musisz kupic do tego antene (na allegro ok. 30 zl- wystarczy taka). Sam sie podlaczysz kablem, ob chyba nie ma potrzeby bawienia sie w wifi, a kolega sie polaczy bezprzewodowo. W takiej odleglosci warunki atmosferyczne nie maja duzego wplywu. W podanej przeze mnie konfiguracji komputery beda sie widzialy. Niestety musisz kupic router, razem z antena wyniesie Was (bo chyba sie skladacie) po 100 zl na lebka. Niby sporo, ale to inwestycja na lata :P Edytowane 4 Października 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 czyli proponujesz mniej wiecej podobne rozwiazanie jak ja. prowider pozwala na dzieleni lacza, ale nic nie robi - sprzet i konfiguracja tego lezy w gestii klienta. a z inwestycja na lata to masz racje, zrezta do access pointa i anteny zawsze mozna dlaczac potem lapki/inne urzadzenia czy nastepnych sasiadow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Idea ta sama, tylko polaczenia i zastosowane urzadzenia okresliles blednie ;) Po pierwsze musisz w swoim przypadku uzyc routera, a po drugie nie musisz podlaczac access pointa do switcha, bo urzadzenie to ma w sobie i jedno, i drugie. A wlasciwie nawet i trzecie :P (wspomniany wczesniej router) Edytowane 5 Października 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 (edytowane) Nie łatwiej użyć normalnego kabla żeby się połączyć? 25m to nie dużo, i na ruterze byście zaoszczędzili.. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Griszman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiqq Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Nie łatwiej użyć normalnego kabla żeby się połączyć? 25m to nie dużo, i na ruterze byście zaoszczędzili...To nie duzo, ale nie kazdy ma mozliwosc prowadzenia kabla poza lokalem, niestety :( A w odpowiedzi na pytanie, ja rowniez posiadam DI-524, mozna powiedziec, ze jestem zadowolony, generalnie dziala, mala zaglerka firmware'ami i jakos chodzi :) Zrob jak pisal DRuMah, do siebie kabel (chyba, ze masz lapa i cenisz mobilnosc) a do kumpla wifi. W tym routerze zwykla antenka dookolna nie daje zbytnio rady, odrazu polecam wymiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Czyli jak mam Chello i jakiś tam Router z Chello to poprostu nie mogę z tego Routera podprowadzić kabla do Access Pointa i ten niech sygnał transportuje dalej. Z Acces do komputera obok poszedł by kabel z a Accessa do drugiego już poprzez WiFi wmontowane...? Tylko mam odrazu podłaczyć Chello do Routera z WiFi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 (edytowane) Ja bym radził zainwestować trochę więcej PLNów i zrobić to raz, a w miarę porządnie. Zdecydowanie odradzam stosowanie zwykłego routera typu DI-524. Będziecie sobie nawzajem pasmo zapychać. Jeden odpali jakieś P2P to drugiemu nawet WWW nie będą chodzić. A instalowanie u każdego jakiś netlimiterów, też nie jest dobrym rozwiązaniem. Kupcie conajmniej MOTOROLA WR850G v2. Ustawicie QOS i przynajmniej usługi takie jak WWW, poczta, Skype itd. będą każdemu chodzić jak należy. Edytowane 9 Października 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...