Skocz do zawartości
teraw

Wi-fi Na 2 Kompy W Bloku

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam zamiar zlozyc z kumplem wi-fi

w celu dzielenia lacza internetowego

problem jest natepujacy:

mieszkam w bloku z 47 roku

czyli kompletny badziew architektoniczny

mam kumpla 3 mieszkania dalej i pietro wyzej

czyli miedzy nami jest jakies 25 metrow

w tym kilkanascie scian i strop

przebijanie sie przez to chyba mija sie z celem

ale na szczescie mamy okna z tej samej strony bloku

wiec mozna wysawic anteny na dwor

teraz jak ja to widze:

lacze zainstalowane w moim mieszkaniu

kabel od prowidera podlaczony do najtanszego huba/switcha jaki znajde (na 2 kompy cudow nie trzeba)

moj komputer podlaczony przez kabel do tego huba/switcha

do tego hub/switcha podlaczony rowniez access point

antena od access pointa wystawiona za okno

u kumpla antena za oknem

podlaczona do karty wi-fi w kompie

teraz pytania:

czy to wogule bedzie dzialac?

czy w takiej konfiguracji komputery beda sie widzialy nawzajem jako lan?

czy na odleglosc 20 paru metrow anteny za oknem beda zaklucane przez deszcz/snieg/wiatr/burze?

najwazniejsze pytanie:

proponowane przeze mnie rozwiazanie jest dosc drogie (szczegolnie access point)

wiec: jak sciac koszty?

(kupic dwie sieciowki i puscic mojego kompa 24/7 niestety odpada)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie masz mozliwosci negocjacji z providerem o podlaczenie drugiego kompa, to nic nie wskorasz- musisz kupic router wi-fi (np. D-Link DI-524: sam mam i jestem zxadowolony). Musisz kupic do tego antene (na allegro ok. 30 zl- wystarczy taka). Sam sie podlaczysz kablem, ob chyba nie ma potrzeby bawienia sie w wifi, a kolega sie polaczy bezprzewodowo. W takiej odleglosci warunki atmosferyczne nie maja duzego wplywu.

W podanej przeze mnie konfiguracji komputery beda sie widzialy.

Niestety musisz kupic router, razem z antena wyniesie Was (bo chyba sie skladacie) po 100 zl na lebka. Niby sporo, ale to inwestycja na lata :P

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli proponujesz mniej wiecej podobne rozwiazanie jak ja. prowider pozwala na dzieleni lacza, ale nic nie robi - sprzet i konfiguracja tego lezy w gestii klienta. a z inwestycja na lata to masz racje, zrezta do access pointa i anteny zawsze mozna dlaczac potem lapki/inne urzadzenia czy nastepnych sasiadow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idea ta sama, tylko polaczenia i zastosowane urzadzenia okresliles blednie ;) Po pierwsze musisz w swoim przypadku uzyc routera, a po drugie nie musisz podlaczac access pointa do switcha, bo urzadzenie to ma w sobie i jedno, i drugie. A wlasciwie nawet i trzecie :P (wspomniany wczesniej router)

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie łatwiej użyć normalnego kabla żeby się połączyć? 25m to nie dużo, i na ruterze byście zaoszczędzili...

To nie duzo, ale nie kazdy ma mozliwosc prowadzenia kabla poza lokalem, niestety :(

A w odpowiedzi na pytanie, ja rowniez posiadam DI-524, mozna powiedziec, ze jestem zadowolony, generalnie dziala, mala zaglerka firmware'ami i jakos chodzi :) Zrob jak pisal DRuMah, do siebie kabel (chyba, ze masz lapa i cenisz mobilnosc) a do kumpla wifi. W tym routerze zwykla antenka dookolna nie daje zbytnio rady, odrazu polecam wymiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak mam Chello i jakiś tam Router z Chello to poprostu nie mogę z tego Routera podprowadzić kabla do Access Pointa i ten niech sygnał transportuje dalej. Z Acces do komputera obok poszedł by kabel z a Accessa do drugiego już poprzez WiFi wmontowane...?

Tylko mam odrazu podłaczyć Chello do Routera z WiFi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym radził zainwestować trochę więcej PLNów i zrobić to raz, a w miarę porządnie. Zdecydowanie odradzam stosowanie zwykłego routera typu DI-524. Będziecie sobie nawzajem pasmo zapychać. Jeden odpali jakieś P2P to drugiemu nawet WWW nie będą chodzić. A instalowanie u każdego jakiś netlimiterów, też nie jest dobrym rozwiązaniem.

Kupcie conajmniej MOTOROLA WR850G v2. Ustawicie QOS i przynajmniej usługi takie jak WWW, poczta, Skype itd. będą każdemu chodzić jak należy.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi