Skocz do zawartości
adamlop

Modernizacja Za Ok 1000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zona wyplacila mi kieszonkowe na rozbudowe kompa :D

Mam 1000zl, co byscie zmienili. Drugie 512ramu juz w drodze

Napewno chce wymienic grafe i zasilacz, przydalby sie tez drugi dysk, ale chyba juz na to nie wystarczy.

Rozplanowalem kase nastepujaco:

Galaxy 7900gs ~700zl

Chieftec CFT-500A-12S ~300zl

Moze jakies inne propozycje rozplanowania kaski ? Poczatkowo chcialem 7600gs od Galaxy, ale wydaje mi sie ze niedlugo bedzie slabo w wysokich detalach na 1280x1024 (mam 21" monit).

Wtedy jakbym opchnol radka za ok 150zl i zasilke za 50zl, to moze by starczylo na dysk.

Ale wydaje mi sie ze 1 opcja jest bardziej przyszlosciowa, a dysk moge oproznic, mam tylko obrazy iso ktore moge wypalic na plytach <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Po co ci 500W w kompie? IMHO 360W poradzi sobie z twoim kompem nawet z 7900GS.

Za zaoszczędzoną kase mógłbyś kupić jakiś dysk 250GB.

Moja zasilka jest starej generacji, na lini +12v mam 200w i 18A, kupilem ja jak mialem taki konfig jak ty, jakies 4 lata temu (ciagnie praktycznie z +5v), a teraz wszystko ciagnie z +12 i ten chieftec pracuje juz na granicy, po drugie strasznie sie grzeje (mysle ze wlasnie z tego powodu ze pracuje na granicy)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeżeli musisz kupić nowy to może Tagan 380W ew. 430W. Spokojnie wystarczy.

IMHO 500W to przerost formy nad treścią.

Zasilacz juz wybralem, niemam zamiaru za rok znowu wymieniac, dlatego biore na wyrost.

Mial byc to Amacrox 2344671[/snapback]

spokojnie starczy topower p5 :)

no a karta bardzo dobra :)

Pewno chodzi ci o tego 400wP5 w oemie za 200zl, co to mu linia +5v idzie do gory przy obciazonej 12-tce ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie o ta zasilke chodzi.

Ale ja obecnie na Twoim miejscu rozwazyl bym zmiany plyty glownej na Dfi Rs482 Infinity ktora pozwala osiagnac wysokie HTT + ma naprawde bogaty zasob napiec :))

A co do zasilki to ten Chef bedzie dobry aczkolwiek glosny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstyd przyznac ale mam tez 360w chiefreca ciagnie to co w podpisie i nie robi ten conf na nim zadnego wrazena, linie 12, 5v 3.3v stabilne jak skała, zasilacz zimny.

Nawet jak procka wywoltuje na 1.55i puszcze na ~2900,na grafie zrobie vmoda i ja pokrece to napiecia nie spadaja. To tak na marginesie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie o ta zasilke chodzi.

Ale ja obecnie na Twoim miejscu rozwazyl bym zmiany plyty glownej na Dfi Rs482 Infinity ktora pozwala osiagnac wysokie HTT + ma naprawde bogaty zasob napiec :) )

A co do zasilki to ten Chef bedzie dobry aczkolwiek glosny :/

Htt osiagam 350mhz, napiecie mam 1,55 wieksze to juz moj freezer nie da rady uciagnac w stresie, pamieci i tak nie pojda duzo wiecej, bo juz robia z 400 na 470, a pozatym tego dfi z dfi laczy tylko nazwa, no i wogole wolalbym dolozyc 40zl do 2346360[/snapback]

wstyd przyznac ale mam tez 360w chiefreca ciagnie to co w podpisie i nie robi ten conf na nim zadnego wrazena, linie 12, 5v 3.3v stabilne jak skała, zasilacz zimny.

Nawet jak procka wywoltuje na 1.55i puszcze na ~2900,na grafie zrobie vmoda i ja pokrece to napiecia nie spadaja. To tak na marginesie ;)

7300gt a 7900gs (takiego biore) robi wielka roznice :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ten amacrox bedzie chyba nawet glosniejszy niz chieftec zapytaj zenfista poza tym nie rozumiem twojego rozumowania wybacz ale jak sie nie znasz nie opowiadaj herezji chodzi mi o

Htt osiagam 350mhz, napiecie mam 1,55 wieksze to juz moj freezer nie da rady uciagnac w stresie, pamieci i tak nie pojda duzo wiecej, bo juz robia z 400 na 470, a pozatym tego dfi z dfi laczy tylko nazwa, no i wogole wolalbym dolozyc 40zl do DFI LanParty UT nF4 Ultra-D

jak pamieci nie pojda wiecej :mur: :mur: a co dzielniki zjadlo dzielnik 2:1 (div 100) htt 350 to pamiatki cos kolo 175 a wiec pamiatki nawet na default nawet nie pojda

dfi rs482 ja kupilem za 249zl wiec do dfi lp doloze chyba 200zl czy warto nie wiem Ras1984 zrobil htt 348 ja u siebie lecialem na 9x300 tak zeby nie katowac wszystkiego mobo ma super OC: na proca 1,85 onboard: grafa dzwiek lan 1gigabit, vmem na 3,2 wiec prosze nie opowiadaj ze rs482 laczy z dfi tylko nazwa.

ps jak bys chcial to mam seasonica 401HT na sprzedaz (jak sie znajomy rozmysli) ogolnie jeden z najcichszych zasilaczy bardzo wydajny ciagnie wszystko 350watow na linii 12V robi swoje cena to 149zl gwary jeszcze 2miechy i mialbys 850zl na modernizacje :)

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi