Skocz do zawartości
victor89

W Jaki Sposób Wykonać Prawidłową Obudowę Pod Głośnik 13/16cm

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy że mam głośniki ktorych parametry są mi dobrze znane.

Czy są jakieś wzory, za pomocą których oblicze prawidlową pojemność obudowy głośnika, którą następnie wykonam? ;D

dodatkowo w każdej obudowie jest taka dziurka, przez którą wylatuje lub wsysane jest powietrze (nie mam pojęcia jak to nazwać, przy mocnych basach z tejże dziurki wieje :D).

W jaki sposób ją wykonać, by całośc (tzn glośnik i obudowa z dziurką) ładnie grała?

Pozdrawiam

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znalazłeś przepisu. Pisze chyba po raz 500-tny.

Bierzesz parametry i wyszukujesz Fs i Qes dzielisz Fs/Qes i masz coś takiego jak EBP jeśli masz do 40 to robisz obudowę BR - jeśli 40-60 to albo BR albo zamknięta, w zależności od głośnika i mozliwosci wsadzenia BR do małych obudów. Powyżej 60 dajesz do BR. Bo w zamkniętej się nie opłaca, zobacz sobie jak wyglądają charakterystyki częstotliwościowe nawet 30cm głośniki z EBP 80 i wiecej szybko tracą pasmo poniżej 100Hz w obudowie zamkniętej. Dlatego stosuje się BR. Żeby podnieść tą charakterystyke.

I tak jesli juz wiesz czy BR czy zamknięta

To patrzysz na Vas. Nalezy zrobić obudowe o litrazu mniejszym niż on. W litrach oczywiście. Jeśli jest bardzo duży Vas, powiedzmy 300-400litrów starczy jak zrobimy obudowę wielkości 25% Vasu.

A w przypadku małych Vasów możemy zrobićciutkę więcej powiedzmy 75% Vas - dla 16 litrów Vas zrobimy 12 litrową.

Strojenie BR zalezy od Fb glośnika w skrócie, trzeba je dać mniej więcej w tych okolicach patrząc na charakterystykę. Jesli Fs=45Hz mozna dać BR powiedzmy 43Hz. Co oznacza wykonanie BR lub BRów o polu przekroju około 1/5 pole powierzchni membrany. O długosci natomiast ze wzoru na daną częstotliwość.

Wszystko w obudowach to pujście na kompromis, jesli nie idziesz nakompromis,to nie wypłacisz się za głośnik.

Jeżeli brać pod uwagę te %, to jest duży margines błędu więc można robić tę obudowę na oko ;)

Aparatury pomiarowej nie mam żadnej, więc będę ufał parametrom podanym przez producenta (znajde jakieś tanie głośniki 16cm (ok 40zł za 2szt 2-drożne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz kupić głośniki 2 drożne 16 cm? Odpuść sobie. Kup Tesle ARN 150 i do tego jak chcesz tanio to Tesle ARV 104, taniej i lepiej się nie da. Głośniki pomierzone, zwrotnice zrobione, nic tylko kopiować (sam mam taki zestaw)

Projekt jest taki

http://allegro.pl/item130425057__mocny_czy...0w_komplet.html

+

http://allegro.pl/item131818250_wzmacniacz..._2x25w_rms.html

+

własnoręczne obudowy

+

okablowanie

+

prąd z zasiłki

=

alleluja i do przodu ;)

Jako przedwzmacniacz będzie robiła karta dźwiękowa w pc

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój:/

Jeśli już serio nie masz kasy to mogę Ci polecić prawdziwe (zapamiętaj to słowo) tuby(to z tym poprzednim tworzy dobry zestwaw) tuby (tak zwane horny) na jednej tesli arz. Ale zdaje mi się, że jesteś kimś kto preferuje troche inne dźwięki (umc umc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój:/

Jeśli już serio nie masz kasy to mogę Ci polecić prawdziwe (zapamiętaj to słowo) tuby(to z tym poprzednim tworzy dobry zestwaw) tuby (tak zwane horny) na jednej tesli arz. Ale zdaje mi się, że jesteś kimś kto preferuje troche inne dźwięki (umc umc)

wszystkie inne ;]

Jeszcze poszukam ciekawego sprzętu na allegro...

ale nie sądze żeby takie głośniczki bardzo źle grały ;)

Aha - jeszcze jedna prośba - niech ktoś mi pokaże jakie te głośniki mam sobie kupić eby to grało przyzwoicie (tych tesli jest tam kilka, nie wyłączając teslopodobnych :D)

Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesla to bardzo dobra czeska firma robiąca już dość długo głośniki. Taki odpowiednik polskiego Tonsila powiedzmy. A Ten Voicecraft co wybrałeś to jakaś tandeta i tyle. Sprawdzałem, ale w samochodzie, głośniki tej firmy. Co do konkretnych modeli, lepiej niech ktoś inny Ci je doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Ci idzie:) Głosnik średnio-niskontonowy a nie sam niskotonowy. Zworty też się znajdą nie będzie z tym problemów. A jakiego masz wzmaka ?

http://allegro.pl/item131818250_wzmacniacz..._2x25w_rms.html

a mógłbyś podać jakieś linki z allegro do poszczególnych podzespołów? ;)

Dzieki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi