Daamain Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Dzisiaj, zupelnie bez powodu, podczas leciutkiego obciazenia (co prawda chodzil dlugo, ale nic morderczego) komp dwa razy mi sie zawiesil. Bardzo sie zdziwilem, poniewaz do tej pory nie wieszal sie prawie nigdy. Za pierwszym razem wylaczyl sie sam z siebie ale w kilka minut pozniej padl drugi raz. Ekran zamarzl, twardy reset i ciagle "beep" z speakera :P Nie chcial sie wlaczyc. Zaczalem szukac zworki do resetowania biosu, ale nie znalazlem, wiec w biosie nic sie nie zmienilo :P Szukając tej zworki odlaczylem tez speaker i cos nie chce dzialac, ale mniejsza o to. Odlaczylem nagrywarki, HDD, wyjalem dzwiekowke i 512 mb ramu. O dziwo, komp ruszyl! Zaczalem podlaczac czesci po jednej, zeby dowiedziec sie ktora mogla spowodowac pad. Po podlaczeniu nagrywarki Lite-On znowu komp nie uruchamial sie. Podlaczylem zasilanie inną wtyczką i wszytko bylo w porzadku... W tej chwili komp dziala, ale chcialbym wiedziec co moglo to spowodowac i jak sie zabezpieczyc na przyszlosc :P Caly konfig jest w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 (edytowane) 145W (moc lini 3,3V&5V) to troszkę mało na taki konfig. Obstawiam zasilacz. Wiem, że jest nowy. Skąd pomysł na ten zasilacz do tej konfiguracji? Edytowane 7 Października 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Miałem takie same objawy co ty i powodem była awaria nagrywarki (jakieś zwarcie robiła) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 145W (moc lini 3,3V&5V) to troszkę mało na taki konfig. Obstawiam zasilacz. Wiem, że jest nowy. Skąd pomysł na ten zasilacz do tej konfiguracji? Za słaby zasilacz to ostatnia rzecz jaką bym obstawiał. IMO 400W to aż za dużo na taki zestaw. Cały komp w idle nie pobiera 145W :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 Szkoda głowy aby tłuc nią w scianę. Zanim zaczniesz walić głową w mur to najpierw przeczytaj co napisałem a potem pomyśl. Napisałem jak wól, że jest to moc jaką można ciągnąc z lini 3,3V oraz 5V. ten komputere z tych lini właśnie ciąnie. Okazuje się, że wg tabliczki ten zasilacz ma na tych liniach 140W. Dla tego konfigu na lini 12V może mieć 5A a może mieć 28A tak jak w tym zasilaczu a i tak to nic nie da. Jest to bez różnicy bo z tej lini ten komputer ciągnie śladowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Na 3.3V ma 28A a na 5V 26A, w sumie 140W. Kupilem najpierw Chiefteca 410W, ale padl i przyslali mi ten. Gdy padl tamten, mial osmolone styki na wtyczce ATX, przy okazji osmalil tez te na mobo. Komp chodzil pozniej jakis czas na Megabajt 350W, z tym ze zamiast GF 6600GT byl GF 4200Ti. Teoretycznie megabajt mial mocniejsza linie 5V, ale wlasnie, teoretycznie :P W praktyce na pewno ten daje wiecej. Teraz padl pod leciutkim obciazeniem, zwyczajna praca pod windowsem, więc wątpie zeby byl to niedobór mocy. Nie wykluczam zasilacza, ale to nie moc jest problemem. Mogl to byc ram, chodzi na wyżyłowanych timingach ale do tej pory wszystko bylo w 100% stabilne. Procek kręcony nie jest. O ile się nie myle to grafa powinna ciagnac z 12V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Miernik do ręki i jedziesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Miernikiem jakis miesiąc temu mierzylem napięcia, co prawda to byl stary radziecki sprzet, ale jednak. Wszystko stabilne jak skala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...