Skocz do zawartości
niepooczach

Komp Do Obróbki 2d/ Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić nowy komputer za +- 3000 i potrzebuję rady.

Przejżałem najnowsze tematy na forum z czego wyłoniło się poniższe zestawienie (tylko na te elementy muszę wydać kasę).

Nie zakładałbym nowego tematu, gdyby nie fakt, że sprzęt poza graniem ma mi służyć do pracy - głównie obróbka 2D - Photoshop, Corel, Illustrator itp. - nie jestem pewien więc na jakie rzeczy powinienem zwrócić uwagę - procek? ram? ...

ntel Core2 Duo E6300 1.86 729

Asus P5B Deluxe Intel, P965 681

2x512 Geil 667MHz 569

7900GS GALAXY ZALMAN 540/1500 799

ATX 560W Chieftec CFT-560A-12S (Fan 120mm) 334

ceny z www.gral.pl

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, chyba zdecyduję sie na coś takiego:

Intel Core2 Duo E6300

Asus P5B Deluxe, P965

DDR2 2048MB 667MHz Patriot DualDDR2

GeForce 7900GS Galaxy 256MB

ATX 450W Chieftec (Fan 120mm)

Czy waszym zdaniem będzie ok? I z czego najwyżej mógłbym zrezygnować (co zredukować?) bo nie wiem czy uzbieram ponad 3k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZASILACZ DO ZMIANY. Na noname najprawdopodobniej zaraz po uruchomieniu bedzie jedno wielkie "boom"

Do takiego zestawu polecil bym Cheftec GPS-450.

No i nie kupuj 2gb ramu... Obecnie ramy kosztuja koszmarne pieniadze. Kup narazie 1gb i po swietach dokup druga kosc 1gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZASILACZ DO ZMIANY. Na noname najprawdopodobniej zaraz po uruchomieniu bedzie jedno wielkie "boom"

Do takiego zestawu polecil bym Cheftec GPS-450.

No i nie kupuj 2gb ramu... Obecnie ramy kosztuja koszmarne pieniadze. Kup narazie 1gb i po swietach dokup druga kosc 1gb

ja mam już dość starego tagana 380W i spokojnie wystarcza, a sprzęt jest po OC - z tego co widze to ma być podobny config i wcale mocnego zasilacza nie potrzeba te 450W to sobie bedzie odpoczywać

2GB do takiej karty to mninimum - co z tego że bedziesz miał płynną animacje jak bedze doczytywać z dysku i ciąć

dla przykładu mi GTR 2 z 60 przeciwnikami pobiera 2.5 GB

Intel Core2 Duo E6300

Asus P5B Deluxe, P965

DDR2 2048MB 667MHz Patriot DualDDR2

GeForce 7900GS Galaxy 256MB

ATX 450W Chieftec (Fan 120mm)

1. ok

2. ok jeśli nie planujesz SLI w przyszłości

3. może lepiej byle jakie Geile tylko że z serii ULTRA oczywiście 2x1Gb (moje 667 spokojnie chodzią ponad 1000 MHz)

4. ok

5. ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozumiesz ze to jest noname. Racja tego configa pociagna by ModeCom MC-350W z palcem w d*** ale ten zasilacz ma pewnie realne 300W i napiecia skacza jak nienormalne. No i kupno 2gb ramu przy obecnych cenach mija sie z celem.

od kiedy chieftec to noname ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, wielkie dzięki za pomoc!

chyba zostane przy asusie, zbyt wiele głosów za tą płytka żeby zmieniać.

I chyba zrobię jak Vejita radzi - 1gb ram teraz, 1bg po nowym roku (pomęczę sie te kilka miesiecy :)). za to kupie troche lepszy zasilacz. jak cos nie tak to piszcie plis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, wielkie dzięki za pomoc!

chyba zostane przy asusie, zbyt wiele głosów za tą płytka żeby zmieniać.

I chyba zrobię jak Vejita radzi - 1gb ram teraz, 1bg po nowym roku (pomęczę sie te kilka miesiecy :)). za to kupie troche lepszy zasilacz. jak cos nie tak to piszcie plis

tylko nie wiem czy wiesz ale ceny napewno nie beda spadać po świętach tak odrazu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi