Skocz do zawartości
jump3r

roznica miedzy agp x2, a agp x4

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś robiłem testy w 3DMarku (Duron 1200+GF2MX400) w AGPx2/X4 i wyniki były takie: 2877/2880 (default), a w rozdzielczości 1280x1024 :1468/1480.

Jak więc widać przy tym sprzęcie różnica znikoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś robiłem testy w 3DMarku (Duron 1200+GF2MX400) w AGPx2/X4 i wyniki były takie: 2877/2880 (default), a w rozdzielczości 1280x1024 :1468/1480.

Poniewaz pamieci na karcie i tak nie przepuscily wiecej danych niz docieralo do karty przez AGPx4. Nawet jakbys zastosowal do takiej karty AGPx8 (oczywiscie teoretycznie poniewaz nie ma takich kart) to rowniez nie byloby roznicy.

Natomiast AGPx2 rozni sie od AGPx4 przepustowoscia. I jezeli jest wystarczajaco mocna karta to wykorzysta to bezlitosnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz pamieci na karcie i tak nie przepuscily wiecej danych niz docieralo do karty przez AGPx4. Nawet jakbys zastosowal do takiej karty AGPx8 (oczywiscie teoretycznie poniewaz nie ma takich kart) to rowniez nie byloby roznicy.

Natomiast AGPx2 rozni sie od AGPx4 przepustowoscia. I jezeli jest wystarczajaco mocna karta to wykorzysta to bezlitosnie :D

Dlatego też wyraźnie napisałem : przy tym sprzęcie. Oczywiście że na wypasionym kompie różnice będą większe, ale i tak nie będzie to jakaś powalająca przewaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie negowalem Twojej wypowiedzi :D

Chcialem tylko wyjasnic troszke na czym to polega, moze sie komus przyda :D

OK :D A tak swoją drogą widziałem kiedyś testy robone na GF4 MX i GF4 Ti, robione w trybie AGP x4 i x8 i o dziwo większe różnice wyszły przy 4MX co jest trochę dziwne (chociaż tu i tu były bardzo niewielkie). Widać tak do końca to nigdy nic nie wiadomo, albo testy były jakieś lewe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK  :D  A tak swoją drogą widziałem kiedyś testy robone na GF4 MX i GF4 Ti, robione w trybie AGP x4 i x8 i o dziwo większe różnice wyszły przy 4MX co jest trochę dziwne (chociaż tu i tu były bardzo niewielkie). Widać tak do końca to nigdy nic nie wiadomo, albo testy były jakieś lewe.

Pewnie te na THG, a wyniki były bardziej wyraźne na GF4MX, ponieważ wersja agpx8 ma zawyzone taktowania dla rdzenia i pamięci, oraz korzysta również z pamięci BGA, co bardziej wpływa na wydajność niż sama przepustowość szyny agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel zmieniał płytkę z jakiegoś BX440 na i815, wszystko inne zostało to samo, i 3D mark wypada gorzej na i815..grafa taka jak moja...obie płytki abita chyba. Ogólnie moja opinia o i815 mocno niepochlebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...