Skocz do zawartości
wiktor

Problem Z Format C: Po Zmianie Płyty Głównej Itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem wygląda mniejwięcej tak:

Zmieniłem w swoim komputerze płytę główną, karte grafiki i ram. Praktycznie ze starych części został tylko dysk twardy i cd. Stara i nowa płyta mają różne biosy itp, dlatego po zmianie części nie chce uruchomić się windows. Trzeba go sformatować...

Zrobiłem więc dyskietkę startową, płyte windowsa (xp) mam. I teraz tak. Podłączam nowy sprzęt. W biosie wygląda to tak:

http://images2.fotosik.pl/202/7ef1442ebc202ec5med.jpg

SAMSUNG to dysk twardy, LITE-ON to CD. Wiec wygląda na to, że wszystko jest ok.

Teraz wkładam dyskietkę startową i resetuje komputer. Komenda format c: nie działa, więc z tego co wiem należy odczytać z CD płytę windowsa. Płytką jest włożona w LITE-ON, ale w dosie nie chce go odczytać. Wpisuje po kolei F:, G:, H: itp. i nic.

http://images1.fotosik.pl/211/70977afa32266236med.jpg

Dlaczego nie chce odczytać płyty CD z windowsem? Przecież bios widzi LITE-ON...

Z góry dzieki za pomoc. Trochę pilne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strzelam, że format obsługuje systemu plików NTFS ;-). (jakby co nie bić, to był strzał). Zrób tak jak radzi przedmówca, w trakcie instalacji winxp zrób sobie formata z poziomu instalatora.

Edytowane przez MRJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widzę na drugim screenie to przyczyną może byc błędna komenda .

U mnie też napisany w ten sposób format c nie działał , dopiero

format c: /u działał , może też u ciebie zadziała .

A jak nie uda się sformatować i XP jest niebootowalny to Fdisk i usuwanie partycji , potem jej tworzenie .

Chociaż do formatowania/tworzenia partycji lepszy by był Partititon magic czy inny program tego typu ( od razy ustawisz NTFS , rozmiar klastra etc. ) .

A co do litery napędu CD/DVD to pod koniec ładowania z dyskietki startowej system podaje jaką napęd ma literę .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi