Skocz do zawartości
Cor Jack

Nowy Komp, Jaki Procek?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej porady w sprawie kupna nowego kompa.

Otóż wybrałem sobie oto takie części na nowego kompa:

Płyta: DFI Infinity NF Ultra II-M2

Procek: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket AM2)

Grafa: GeForce 7600 GS Galaxy 256MB Zalman

Pamięć: 2x1GB Kingston DDR2-667 Non-ECC

Zasilacz: Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W

(napędów i dysku nie kupuje, zostawiam ze starego kompa bo i tak mi nie starczy juz kasy)

I teraz zastanawiam się czy nie lepiej zrezygnować z tych 2GB ramu a wziąsc 1,5GB a za oszczedzone pieniążki <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box. Czy naprawde lepiej wziąsc C2D niż AMD?? Komp ma mi głównie slużyć do grania i te 2GB ramu by mi się przydalo no ale jeśli różnica miedzy tymi prockami jest naprawde znacząca to wole dopłacić i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> intela.

Więc jak mi radzicie? Jesli C2D to podajcie pod niego jakas dobra płyte ale w rozsądnej cenie (dodam że na kompa moge wydac okolo 2,5tys)

A jeśli macie jakies uwagi i propozycje co do pozostałych komponentów to też piszcie.

Edytowane przez Cor Jack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawde lepiej wziąsc C2D niż AMD??

E6300 już na starcie ma wydajność na poziomie dobrze podkręconego X2, teraz wyobraź sobie że podbijasz na nim zegary o 20-40-60% i dalej a to na nim nie wywołuje najmniejszego wrażenia, czujesz już tą moc :D

Z płytek polecam:

asus P5B ~ 500zł tania dobra stabilna płyta, jeśli nie zamierzasz bić rekordów w oc

gigabyte 965P-DS3 ~ 600zł jeżeli chcesz sobie pokręcić proca do oporu a nawet dalej

asus P5B-Delux ~ 700zł jeżeli interesuje cie połączenie zalet obu płyt niestety tani już nie jest.

Z pamięciami możesz zrobić tak jak ja, czyli kupić byle co i poczekać na obniżkę cen, w tej chwili wydaje się że ceny już osiągneły górny pułap i po świętach powinny polecieć mocno w dół.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz Conroe/FSB1066/2MB BOX

735 zł

Asus P5B /iP965/

499 zł

Apacer 1GB PC800 CL5

499 zł

Galaxy GeForce 7600GS (1.2ns, Zalman) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out

539 zł

2272zł w www.esc.pl

Do tego porządna zasiłka (Topower, Chieftec etc.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że ja potrzebuje płyty głównej, która ma 2 porty ATA a ta P5B ma chyba 1, zaproponujcie jeszcze jakieś płyty pod C2D tylko żeby właśnie miała 2 porty ATA

Czy ta płyta nadawała by się? http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=5356

A te pamięci Apacer to dobre są? bo ich cena jest wyjątkowo niska w porównaiu z innymi, są jakieś z nimi problemy?

Edytowane przez Cor Jack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi