new332 Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Musiałem zformatowac dysk w starym komputerze, a ze nie miałem tam napedu to podłączyłem dysk do nowego i na nim zainstalowałem winxp. Niestaty nie powiodła sie ta operacja i sys nie właczał sie na dziadku. Chciałem zainstalowac po 'ludzku', ale nie bylo mozliwosci - jak właczyłem F8 to zamiast listy z napedami i dyskiem wywalał mi sie ekran z wyborem trybu uruchomienia systemu(tj. tryb awaryjny, ostatie dobre ustawienie itp). Pomyslałem, ze jak sformatuje dysk to na czysty bez problemu sie zainstaluje win. Ale niestety jak sformatowałem do NTFS, szybkim formatowaniem na tym(co przy nim siedze) kompie to podczas szukania systemu pojawia sie komunikat: "NTLDR is missing press ctrl+alt+del to restart computer" - cos w tym stylu To teraz powiedzcie mi mistrzowie jak zrobic, zeby mozna bylo zainstalowac windowsa XP. Kapke poszukałem w necie(jakby ktos chciał mi podac link google.pl) i nie widziałem, zeby ktos miał taki jak ja problem; wszystkie byly podobne, tzn. dało sie jeszcze uruchomic płytke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 tez to mialem jak chcialem na jakims 2.1gb zainstalowac sysa .darowalem sobie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 format formatem - partycje usuwałes? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 (edytowane) ja tam instalowalem win xp na dysku 1,2GB i bez problemu bylo ale komfort pracy na nim zaden ;p a co do tego bledu to polecam fdisk z parametrem /mbr czyli fdisk /mbr Edytowane 19 Października 2006 przez sasajas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 (edytowane) W XPSP2 ( w SP1 chyba też ) wciśnięcie F8 własnie włącza to menu . Jak nie masz tam napędu cd to bierzesz dyskietkę startową od 9x/ME ( www.bootdisk.com ) i uruchamiasz kompa z tej dyskietki , potem fdisk i usuwasz partycję , tworzysz nową i ją formatujesz .* Z tego co pamiętam szybkim formatem tylko zamazujesz strukturę plików na dysku a nie je całkowicie wymazujesz . Instalacja kompa na jednym kompie , a potem przeniesienie hdd do innego kompa i próba startu systemu w tym kompie zawsze będzie się kończyła fiaskiem . * - nie masz napędu CD czy FDD ( stacji dyskietek ) ?? , bo z dalszej części twojego posta można wywnisokowac że nie masz tego drugiego . XP mimi wszystko powinien wystartować z CD , i brak pliku ntdlr nie powinien mu w tym przeszkadzać ; zastosuj formatowanie normalne i po kłopocie . Edytowane 19 Października 2006 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 (edytowane) Naped w chwili obednej moze byc na pierwszym jak i drugim(jest wykrecony) kompie, a FDD jest na tym co pracuje w chwili obecnej. W zaden sposób nie moze wystartowac. Zaraz poprobuje rozne opcje i sie zobaczy. Edit */ Juz wszystko okey. Wystarczyło zformatowac nie quick formatem i na FAT32. :) Edytowane 19 Października 2006 przez new332 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*Kamil* Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Miałem identyczny problem i o dziwo chodziło o to że procek miał za wysoką temperature... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...