Skocz do zawartości
pisarz

Jak Wycisnac Wiecej Z Procka?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie z C2D E6300 udalo mi sie wyłuskac 447MHz x 7.0 @ 1,38V. Wstaje bezproblemowo przy 450MHz, ale przy tescie super PI lubi sie zawiesic. Chcialbym jeszcze sie pobawic w wieksze O/C, ale nie bardzo wiem jak moge jeszcze cos z niego wyciagnac. Ponizej zalaczam screeny z moich ustawien biosu, licze na jakies podpowiedzi co zrobic aby jeszcze cos wycisnac z tego proca. Konfiguracja tak jak w podpisie :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie mam Boxowe, z tego co znajomy mi radził to lepiej zebym zakupil sobie jakies chłodzenie, Thermaltake badz Scythe, on ma wlasnie chłodzenie od Scythe i na jajach ma temp ok 38-42 (na obu). Czy gdybym zakupił takie chlodzenie, co rownowazylo by sie ze spadkiem temp. na jajcach bylbym w stanie podkrecic jeszcze bardziej procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę na fotki z biosu i masz doś mocno podniesione napięcie na procu. Przy 3,2GHz mam dokładnie takie ale na WC. Dopóki nie zmienisz chłodzenia radzę ci zjechać na 3GHz oraz zjechać z napięciem jak najniżej się da.

Przy np. Scythe Ninji możesz pociągnąć wyżej. Może nawet do 3,6GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę na fotki z biosu i masz doś mocno podniesione napięcie na procu. Przy 3,2GHz mam dokładnie takie ale na WC. Dopóki nie zmienisz chłodzenia radzę ci zjechać na 3GHz oraz zjechać z napięciem jak najniżej się da.

a to ze mam takie wysokie vcore moze jakos zle wplywac na proca dopoki nie zmienie Coolera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle ? tzn jezeli przechodzi testy ok i temperatura nie przekracza 60 stopni nie powinines miec wiekszych problemow, widzialem gdzies ze ktos mial 70 stopni na tym procku i procek zyje :) do zmiany chlodzenia mozesz nic nie odkrecac, a vcore wcale takie duze nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle ? tzn jezeli przechodzi testy ok i temperatura nie przekracza 60 stopni nie powinines miec wiekszych problemow, widzialem gdzies ze ktos mial 70 stopni na tym procku i procek zyje :) do zmiany chlodzenia mozesz nic nie odkrecac, a vcore wcale takie duze nie jest ;)

Teraz tylko pytanie, czy mowisz o temp. ogolnej (ta, ktora pokazuje bios) czy o temp. obu jajek? Bo jesli mowisz o jajkach, to w stresie napewno ich temp. przekracza 60*C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tylko pytanie, czy mowisz o temp. ogolnej (ta, ktora pokazuje bios) czy o temp. obu jajek? Bo jesli mowisz o jajkach, to w stresie napewno ich temp. przekracza 60*C :)

ja narazie bym jechal na standardowym taktowaniu + zanizone napiecie ;) do czasu kupna innego chlodzenia .. zaloze sie, ze korona ci z glowy nie spadnie, a zawsze procek bezpieczny ^_^

tez racja, ten procek jest na tyle dobry ze i tak nie musisz go podkrecac poki co ;) notabne ja bym sie nie mogl powstrzymac ;) ale i tak uwazam ze nic sie nie stanie, nie przekraczaj 60 stopni w stresie i bedzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi