Skocz do zawartości
contradanza

Fujitsu-siemens

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuje informacji o notebookach firmy fujitsu-siemens - nalepiej wersji amilo pro

każdego kto ma cos do powiedzenia w temacie jakości wykonania, matrycy i awaryjności zapraszam do wyrażenia swoich opinii

trzeba ustalić czy notebooki fujitsu-siemens to sprzęt wart swojej ceny

pozdro

Contradanza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świeżym użytkownikiem FS, jeżeli chodzi o jakość wykonania to muszę przyznać, że HP czy Toshiba tutaj wygrywają. Ale matryca jest naprawdę bardzo dobra jakość i równomierność podświetlenia. Kolory super.

FS ma jedną zaletę, w miarę sprawny serwis (przynajmniej w warszawie) a często się przydaje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam oznaczeń - ale Amilo Pro razy dwa było w firmie - podkreślam było, bo po 3 krotnej naprawie obu poszły w diabły ...

Co do jakości zewnętrznej - ciut lepiej niż Acer, ale i tak po 7 miechach pracy w terenie wyglądały hmmm... Czerstwo :blink: ?? Rysują się jednak mocno... Faktycznie miały dobre matryce - ale już np. relacja cena-wyposażenie nie jest IMO taka fajna...

Ogólnie opinia od kilku osób, które użytkują FS (znajomi) - fajny, ale dość delikatny, faktycznie sprawny serwis.

Droższe modele wykonane już z dużo większą dbałością, można zainwestować

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FS ma jedną zaletę, w miarę sprawny serwis (przynajmniej w warszawie) a często się przydaje :-)

To może pytanie dodatkowe jak FS wygląda na tle np. Acera - odnośnie awaryjności ?

Matryce wszyscy zachwalają - tutaj przegrywa acer, hp, "asus" - czy ten asus to juz za mocno powiedziane ?

Jakość wykonania - seria amilo nie zachwyca, widzialem pro i wydaje sie dobra (ale moze to tylko złudzenie) w kazdym razie amilo to chyba klasa acera - a moze znowu jestem w błędzie - amilo pro to chyba jednak juz troche wyżej - chociaz jedne i drugie skladane sa przez ODM i sprzedawane tylko z modyfikacjami i logiem FS - znajdzie sie tutaj jakiś ekspert ?

Wstępne podsumowanie:

(+) Zalety: serwis, matryca

(-) Wady: awaryjność, jakość wykonania

PS.

może ktoś dopisze słów kilka o tej matrycy - model, parametry (jasność, kontrast, kąty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może pytanie dodatkowe jak FS wygląda na tle np. Acera - odnośnie awaryjności ?

Jakość wykonania - seria amilo nie zachwyca, widzialem pro i wydaje sie dobra (ale moze to tylko złudzenie) w kazdym razie amilo to chyba klasa acera - a moze znowu jestem w błędzie - amilo pro to chyba jednak juz troche wyżej - chociaz jedne i drugie skladane sa przez ODM i sprzedawane tylko z modyfikacjami i logiem FS - znajdzie sie tutaj jakiś ekspert ?

Wygląda tak jak rynek sprzedaży - więcej się sprzedaje tanich Acerów niż tanich FS, więc ... ;)

Co do jakości - tak jak napisałem - przeważająca opinia, że droższe modele (nie wiem co mamy na myśli mówiąc droższe, ale ustalmy na podstawie "znajomych sprzętów" że > ~3800) są naprawdę przyzwoite.

A odnośnie samego montażu i tym podobnych to był gdzieś tu jakiś serwisant :unsure:

Model matrycy zapodam jutro, jak dorwę jakiegoś FS

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(nie wiem co mamy na myśli mówiąc droższe, ale ustalmy na podstawie "znajomych sprzętów" że > ~3800) są naprawdę przyzwoite.

No właśnie, tylko jak oceniać modele droższe? Nie słyszałem żeby ktoś narzekał na droższe Acery, HP, FS czy Asusy. Ludzie narzekają na tanie modele…

Przy droższych należy się raczej kierować stosunkiem ceny do wyposażenia (HP zawsze przegra z Asus’em), wyglądem i jakimiś indywidualnymi cechami modeli które nam akura odpowiadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może dodamy jeszcze kilka kryteriów np.:

1. Chłodzenie - hałas ?

2. Zużycie baterii - poziom/czas ?

3. Głośność napędu DVD ?

4. Touchpad ?

5. Temperatura - grzanie ?

i te juz mamy

6. Wykonanie

7. Matryca

8. Awaryjność

9. Serwis

Rozumiem że wiele zależy od konkretnego modelu (ale na podstawie kilku ocen można uzyskać uśrednioną ocenę o marce i jej produktach)

Kurcze jak mało tych użytkowników FS ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, postaram Ci się odpowiedzieć na przykładzie konkretnego modelu użytkowanego m.in przeze mnie, ale głównie przez kolegę z firmy.

FS Amilo Pro V3505 [VFY:APED350565J2PL]

1. Wiatraczek charakteryzuje się średnią głośnością, zależy oczywiście co robimy. W IDLE jest praktycznie niezauważalny; Winamp, filmy - co jakiś czas zaszumi (raz na ~30 min przez kilka/kilkanaście sekund)

2. Nieobciążony niczym poważnym - ~3 h; oglądanie filmów, muzyka - ~2-2,5h; - oczywiście możesz powalczyć w NHC i wykombinować lepsze osiągi - na sprzęcie firmowym kolegi nam się nie chciało ;)

3. Generalnie w normie w porównaniu do HP, czy Asusa, cichszy niż w moim Acerze, na tanich płytkach potrafi jednak zawarczeć zdrowo.

4. IMO - porządny, lepszy niż w moim Acerze, porównywalny z nx7400, miły, nic się nie ugina, w pełni konfigurowalny, nie podgrzewa się bardzo przy dłuższej pracy, choć jest wyraźnie cieplejszy

5. Patrz pkt. 1 - nie powiem Ci jakie były temp. bo nie zwracałem uwagi, ale w IDLE coś około 40-45 stopni i jak juz mówię raczej cisza.

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi