Wiedzmin_ Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 (edytowane) do cholery nie wiem, ale podejrzewam ze nie podaje takich parametrow jak potrzeba. a jesli moc ma byc zachowana przy takim samym napieciu to wydaje mi sie ze natezenie musi wzrosnac, a skoro tak to i temperaturka... Poza tym watek z zasilaczem podalem bo akurat szukam czegos nowego, obecny zestaw nie sprawuje sie na nim zbyt dobrze. Co do docisku to jeszcze to sprawdze. Tym niemniej Ty tez mowisz ze to za duzo jak na ten proc? Edytowane 1 Grudnia 2007 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 EDIT: Hmm... Zgodnie z rada kolegi z pokoju odpalilem pakowanie zipem. Ustawienia kompa: fsb200, proc 3.0GHz, wentyl 3200RPM. Po 12 minutach mam 60 stopni na procu :/ Czyzby zasilacz nie wydalal, czy chlodzenie jest do bani? Ciekawostka: po 13-14minutach temperatura spadla do 58 stopni i taka juz zostala. Kompresja trwa juz 30min i ciagle mam 58 stopni. W specyfikacji do proca napisali ze temp max. to ok. 69 stopni. Wiec moze wszystko jest ok? meesha jak mozesz to odpal zipa, daj maxa kompresje, pomecz go z 10min i powiedz co tam programy mowia o temperaturze na procu plix. to zależy jak ustawie próg "kosiarki" w bios - jak ustawię na 50 stopni to osiąga 52 stopnie max, a jeśli na 40 - to przy 45 stopniach włącza się max rpm (3300-3400) i schładza do 42 (przy pełnym obciążeniu). Jako że lubię ciszę przestawiam próg nieco wyżej niż 40 stopni. W idlu schładza się do 36-40 stopni, zależy od rpm. Tak, D0 jest najchłodniejsze ze wszystkich 631 - TDP ma na poziomie 65W. Po pierwsze konstrukcje typu orb średnio nadają się na "opancerzone" procki, a po drugie ten zasilacz oprócz kiepskiej jakości słabo wentyluje budę - on chyba nie miał wentylatora od spodu. Mimo wentyla wywiewowego, ponad procem robi się kieszeń gdzie zbiera się ciepełko. Przy zakupie pomyśl nad czymś z dużym śmigłem. Ale to już lekki OT. Regulacja obrotów z poziomu bios niby działa na tej płycie, ale jest strasznie prosta - dwa tryby - kosiara ON i kosiara OFF. Programowo wychodzi jednak płynniej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ja mam najplynniej bo reczne pokretelko ^^ Czyli rozumiem ze mam ok. 10-15 stopni wiecej przy pelnym obciazeniu... (50-52 spoczynek, 58-60 stres). BTW te temperatury masz bez zadnego OC? Co do zasilacza to na 99% w poniedzialek kupie ten: http://zenfist.pl/pID/1054.htm Zobaczymy co wtedy. Przy okazji 'wybebeszania' kompa zobacze co tam ciekawego na wentylu sie osadzilo i moze poprawie paste miedzy smiglem a radiatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Czy zmodowane biosy (rev. A) tylko u mnie obniżają def. vcore o jakieś 0,1V? Bez EIST zasilanie jest lekko lepsze. Mój 631 teraz chodzi 1,25-1,28V wg odczytów softem, a z EIST (nawet przy full load) miał 1,15-1,18V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą opcją flexiblity option? i odpowiedzieć na wątek który znajduje się na poprzedniej stronie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 To opcja zapewniająca maksymalną stabilność pracy kontrolera pamięci - można mu zarzucić wtedy naprawdę byle jakie kości w dowolnej konfiguracji. Nawet takie, które razem nigdzie indziej nie zadziałają, oczywiście z wyłączeniem fizycznego uszkodzenia. Niestety bardzo redukuje taktowanie i trzeba to traktować jako ostatnią deskę ratunku. A ustawiona jest domyślnie chyba tylko po to, żeby ograniczyć liczbę zwrotów na serwis i głupich pytań do supportu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Gdzie jest opcja przestawiania VCPU na ASRock 775Dual PT880Pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 vcore? nie ma na tej plycie w biosie takiej opcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal92 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) vcore? nie ma na tej plycie w biosie takiej opcji ;) :blink: a nie ma jakiś zmodowanych biosów czy coś? :-| Edytowane 16 Grudnia 2007 przez rafal92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 nie. jedynie mozesz podniesc domyslne vcore porzez laczenie odpowiednich nozek na procu... ale to na wlasne ryzyko. ja probowalem ale cos mi niewyszlo na celeronie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie: muszę zbudować tani zestaw Intela. Na allegro znalazłem takie oferty mobasów ASRocka: - ASROCK ConRoe945G-DVI I945G(VGA/GLAN/SATA/DDR2) 95zł - ASROCK 775DUAL-880PRO za 99zł. Oplaca się którąś z nich wziąć? Jak z wydajnością E2140 na takich płytach? ps. i jeszcze jedno pytanie: jeśli wsadzę Goodramy 800ki to będą działać na 667? czy płyta ich w ogóle nie rozpozna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 775Dual-880Pro nie obsługuje Core. Dopiero 775Dual-VSTA. Jeśli myslisz o E2140 to w tym przypadku tylko 945G-DVI. Wydajność będzie tak jak na każdej płycie. Płyta poradzi sobie z takimi memami, SPD jest zaprogramowane dla kilku prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Asrock 4CoreDUAL-SATA2 PT880Pro/Ultra DDR/DDR2 ... Jaki procesor do niej dobrac .. jak rozumiem jedyna mozliwość OC to podnoszenie FSB ? Czy w takim razie najlepiej wybrać E4600 ? chyba najwyzszy obecnie mnożnik ... E6XXX chyba do tej płyty nie warto ... Czy może lepiej poczekać na "obcięte" wersje E8XXX ? ponoć mają być ze zwolnioną szyną ... może taką zeby ta płyta mogła go w pełni wykorzystać ? Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Vonda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WezyrX Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o płytkę ASRock 775Dual-VSTA to jestem jej użytkownikiem. Kupiłem ją po to, żeby łagodnie przejść z AGP i DDR na lepszy sprzęt. 1. Pierwsze to zakup procesora Intel Core Duo 6750 + oczywiście w/w płyta. 2. Drugie, zebrałem kasę i kupiłem porządny zasilacz Huntkey 460W. 3. Potem zmieniłem zwykłe 2x1gb ramu DDR(400) na DDR-2 2x1 gb Patriot(800). 4. Kolejny krok to zmiana karty grafiki GF 6800GS (zmodowana na Ultra) z portu AGP na GF8800GT ko EVGA PCI-E. 5. Jutro przyjedzie do mnie nowa płyta główna MSI P6N SLI-FI. Powiem tak: płytka jako przejściowe mobo pracuje bez zarzutu. Po zakupie płytki i procka, pracowałem na starych DDR-ach i karcie graficznej na agp. Wprawdzie magistrala FSB nie dała się podciągnąć wyżej niż 290mgh, ale to wystaczyło na najlepsze gry w normalu. Zmiana ramu na DDR-2 nie wprowadziła jakichś rewelacyjnych zmian. Potem zmodowałem bios płyty głownej (jest link na tym forum) do 2,70 (z poziomu Windows (klik i gotowe :). Z drącymi rękoma założyłem kartę grafiki j.w i .......... pięknie, pięknie każda gra najnowszej generacji ((starglehold,Crisis i inne) śmigają aż miło. Zapędziłem się do tego stopnia, że ustawiłem częstotliwość ekranu na 1600x1200 , ale zmiejszyłem do standardowego 1024x768 bo przy większych jatkach lekko przycinało.Po zmniejszeniu częstotliwości wszystko ok. I co ważne karta graficzna chodzi nie x16, ale x4 i takie zadawalające wyniki :razz::) Acha, procek chodzi na 2240 bo nie dam rady podciągnąć wyżej FSB (nominalnie ma 2660) Na koniec podam osiągi w smarkach: Po zmianie (pamięci i karty graficznej): Przed zmianą: 2001 - 37967 18490 2003 - 32483, 14553 2005 - 13574, 5787 2006 - 9780 3501 Dam znać jak wpłynie zmiana płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Czy mody od VSATA można stosować na SATA2 r2.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czy ktos z uzytkownikow 4Core Dual VSTA posiada moze procek Intela c2d E7200 lub grafike ATI HD3850 / HD4850? Byc moze bede zmienial troche bebechy i chcialbym wiedziec czy taki sprzet wogole bedzie dzialal i przy jakich parametrach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Bios od wersji 2.20 wspiera już 3850/3870. Coś mi się wydaje że na asrock może nie wspierać 45nm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Przywiozlem swojego HD4850 na swieta do domu do starego kompa (p4 631 3.0GHz, ASRock 4core dual VSTA) coby rodzinka pograla bardziej komfortowo w Crysisa niz na starusienkim Radku 9800Pro. Moje obserwacje: 1) gra laduje sie szybciej 2) po wczytaniu sam ekran z gra pojawia sie duzo wolniej 3) na poczatku gra MASAKRYCZNIE haczy bo doczytuje wszystko czego wczesniej sie nie robilo (obrot na boki, wyciaganie broni, zoom) - na r9800pro tego NIE MA o.O 4) ARTEFAKTY!!!! WTF?? wyrzutnia rakiet zajmuje pol ekranu, a glowa koreancow siega nieba... Skad to co to jak to? Pierwsze co zrobilem to powywalalem wszystkie stery ATI i wrzucilem 8.12, brak zmian. Potem zrobilem update biosu do wersji 2.30 (oficjalny) - brak zmian. Nie mam pod reka za bardzo innych gier 3d zeby potestowac :/ Troche sie zdziwilem mowiac szczerze... Ktos ma jakies pomysly? OFC na moim kompie z siga tych problemow nie ma. EDIT: Okazuje sie ze w innych grach 3D wystepuja podobne efekty, braki w teksturach/artefakty... (Lineage2, Crysis:Warhead). Jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciano Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Być może pomoże ci załadowanie nieoficjalnego BIOSA dla ASRock 4CoreDual-VSTA: http://www.pctreiber.net/filebase.php?fileid=2903&lim=20 Zgodnie z opisem dodaje on m.in. obsługę kart HD 48xx i 46xx (pewnie 45xx też) oraz, co ciekawe, Instant Boot (kto by się spodziewał?). Datiert auf den 09.12.2008 4CoreDual-VSTA BIOS L2.34 REV:a Changelog: -Support Instant boot -Support Enhanced Halt State,Thermal Throttling, SpeedStep -Support 2* 2GB (maximal ~3,3 GB nutzbar, da der Chipsatz kein "Memory Hole" unterstützt -Support HD 48XX/HD46XX -Verbesserte Lüftersteuerung Pamiętaj, że aktualizację BIOSU robisz zawsze na własną odpowiedzialność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 (edytowane) Luciano dziekuje za prezent pod choinke :D Wszystko smiga az milo, bios rozwiazal sprawe. Warhead smiga na starym komputerze z mojego siga i na grafie z nowego w rozdzialce 1440x900 w srednich detalach i 4x AF i wlasciwie mozna powiedziec ze gra sie plynnie Edytowane 24 Grudnia 2008 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Przepraszam że odkopuję, ale zrobiłem upgrade P4 631 na E5300 i wszystko ładnie pięknie, tylko: i któremu wierzyć? Jeśli procek jest rzeczywiście na 1,2GHz to nie mogę znaleźć opcji do przestawienia mnożnika z x6 na x12. Niestety modowane biosy linkowane w tym temacie już nie są dostępne... Obecna specyfikacja E5300 4Core DUAL VSTA 3GB RAM 800MHz CL5 Club3D All in Wonder Radeon 9800Pro MC-350 Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Może wystarczy wyłączyć speedstep? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...