Skocz do zawartości
Gość robot

System Widzi 1gb Zamiast 1.5gb

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki nietypowy problem , windows pokazuje ze jest 1GB (everest tak samo ) podczas gdy np cpu-z pokazuje 1.5GB ... zamontowane mam wlasnie te 1.5gb 2x512 i 2x256 .o co chodzi ? mobo dfi ultra-d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki nietypowy problem , windows pokazuje ze jest 1GB (everest tak samo ) podczas gdy np cpu-z pokazuje 1.5GB ... zamontowane mam wlasnie te 1.5gb 2x512 i 2x256 .o co chodzi ? mobo dfi ultra-d

heh, dokaldnie ten sam porblem mialem. Windows nie chcial mi uzywac dodatkowych kosci, mialem 4x256. Patrzylem rozne biosy, rozne windowsy i nic. Teraz nie ma proca, ale nie zamiarzam tego tak zostawic jak cos wroci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64 nie obsługuje 4 kostek dwustronnych. (nawet venice, a jak te nowsze x2 to nie wiem, ale prawdopodobnie też nie)

ale zawsze można popróbować: przejdźcie na 2T i 333MHZ może pójdzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mam dwie 512MB Kingston Value (dwustronne) i dwie 256MB Kingston HyperX (chyba jednostronne) i wszystko gra. Pod MCE, XP x64 jak i Vistą mam 1,5GB. Oczywiście z automatu memki dostały 333MHz i CPC=2T. Ale wszystko chodzi stabilnie, Memtest, SP2004, Marki itp. full stable.

HyperX'y w pomarańczowych slotach, a Value w żółtych.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh

to nie ma z tym nic wspolnego czy jedno czy dwu stronne..

mialem duzo konfuguracji 4 kosci dwustronne 512mb itp ale te jedne jedyne tak dziwnie sie zachowywaly -a byly to wszystko winbondy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pochwal się o jaki procek chodzi i o jakie ramy.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...n64-e3-mem.html

- jednak nie do końca miałem rację:(

jednak coś jest na rzeczy, ponieważ wielu producentów płyt ogranicza wydajność takiej konfiguracji - 2T obowiązkowo, często max 333mhz

widzę, że masz DFI - porządna płytka, ale pogrzeb w dokumentacji co i jak. No i poza tym to starsza antki jednak mają takie ograniczenie...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po wsadzeniu 4 osci zauwazylem spadek wydanosci, ale wszytko widzialo tylko 512 mega (bylo 4x256). pojedynczo kosci chodzily 260-270 mhz 2-2-2-5 1T, a dwie parki juz tylko max 220mhz 2T.

Win x64, ubuntu, win x32, memtest widzialy tylko 512mrga,

everest/cpu-z itd pokazywaly 512, a w spd ze sa 4 ksoci po 256.

niewazne ktore kosci w ktorych slotach, zawsze tak bylo, zawsze stabilnie, ale tych dodatkowych 512mb ramu wydobyc nie moglem do uzytku.

procek to byl a64 3200+ e6. Jak sempronik wroci zgwarki, to zobace na nim, ale cudu sie nie spodziewam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64 nie obsługuje 4 kostek dwustronnych. (nawet venice, a jak te nowsze x2 to nie wiem, ale prawdopodobnie też nie)

ale zawsze można popróbować: przejdźcie na 2T i 333MHZ może pójdzie....

pewnie że obsługuje 4 moduły dwustronne. Mało to było ludzi mających 4x512MB na samsungach TCCD? Sam też miałem 4x512MB na infineonach (dwustronne) i zero problemów. Kombinacja 2x512 (dwustronne infineony) + 2x256MB (jednostronne hyniksy) też działała poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi