Skocz do zawartości
Shakell

Używany Monitorek Crt

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz niejsce to polecam ci 19", więcej nie ma sensu jeśli tego nie wykorzystasz odpowiednio

O 15" zapomnij

A jeśli chodzi o 17" to w kolejności:

Iiyama HM704UTc

IBM P76

Iiyama HM703UT

HP P730

Dell M782

HP P720

Zapomnij o Samsung i LG, tylko Trinitron / Diamondtron

Mało testowałem 17" a to dlatego że: małe i nie wyciągają dużo KHz, co nie pozwala na prace w dobrym odświeżaniu w większych rozdzielczościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o Samsung i LG, tylko Trinitron / Diamondtron

Czemu ma zapomnieć o Trinitronie?

:mur:

interpunkcja sie kłania, tam jest przecinek, takie małe coś " , " co oddziela myśli w zdaniu

:lol2:

@Michaelius

zapomnij o tym Dell`u P991, jeśli Dell 19" to tylko P992, żadnych M

Oto moje typy 19:

Iiyama Pro 454

Sony G420

HP P930 (920 już nie)

Dell P992

IBM P97

Compaq P920

Philips 109P4

Edytowane przez kl_mce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybieral z tych co sa dostepne w krakowie ;)

ja wybieram monitory który były "u ludzi" z dowodem zakupu :D, mam pewność że to nie są poleasingowe trupy chodzące 10/7

A do listy dolozylbym samsunga 959NF

w życiu Szajsunga, icj kineskopy nie są najlepsze, a do tego padająca elektronika, zimne luty i podobne niespodzianki

z tego co pamietam jeszcze bylo kilka dobrych Necow i Mitsubishi.

te co ja podałem mają 130KHz, 110Khz a najmniej 107KHz, jest cała masa z 96KHz

ale nawet 107KHz nie wystarczy żeby 1280x1024 mieć 100Hz, 110KHz już da radę

do tego wszytskie mają plamki 0,24 a starsze diamondtrony miały 0,25 do 0,27 na rogach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wybieram monitory który były "u ludzi" z dowodem zakupu :D, mam pewność że to nie są poleasingowe trupy chodzące 10/7

w życiu Szajsunga, icj kineskopy nie są najlepsze, a do tego padająca elektronika, zimne luty i podobne niespodzianki

te co ja podałem mają 130KHz, 110Khz a najmniej 107KHz, jest cała masa z 96KHz

ale nawet 107KHz nie wystarczy żeby 1280x1024 mieć 100Hz, 110KHz już da radę

do tego wszytskie mają plamki 0,24 a starsze diamondtrony miały 0,25 do 0,27 na rogach

Ale z ciebie znawaca skoro w tym szajsungu byl lipa kineskop to i w twoich ukochanych diamondtronach tez byly bo ten samsung 959NF jest na diamondtronie :) Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z ciebie znawaca skoro w tym szajsungu byl lipa kineskop to i w twoich ukochanych diamondtronach tez byly bo ten samsung 959NF jest na diamondtronie :)

Czytanie ze zrozumieniem sie kłania

napisałem "w życiu Szajsunga, icj kineskopy nie są najlepsze, a do tego padająca elektronika, zimne luty i podobne niespodzianki", pomijając błąd powinno być ich kineskopy

nie pisałem konkretnie o modelu 959NF, który gratis ma jak większość Szajsungów zimne luty i padajacą elektronike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zimne luty u kazdego producenta moga sie zdazyc...

oczywiście, tylko że u Samsunga częściej niż u innych

do tego jeszcze padajaca cześćiej niż u innych elektonika, gdzie Samsunga przebija tylko Belinea, LG też jest w czołówce :D

ja mam monitor na kinoskopie samsunga i nie narzekam nic mi nie pada

szczęściarz, nic więcej Edytowane przez kl_mce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co twierdzeniem ich kineskopy sa nienajlepsze ja mam philipa i jakos nie zauwazylem zeby on nalezal do tych gorszych.

teraz nie rozumiem co próbujesz udowodnić, piszesz w stylu "każda sójka swój ogon chwali"

powiedz, jakie masz doświadczenie z crt, ile miałeś, jakie modele, ile z nich miałeś okazje porządnie przetestować, skąd masz swoją wiedzę na temat crt

kineskop z twoim philipsie nie należy do gorzyszch, jest dobry i gdybym takie miał to bym nie narzekał, ale moge powybrzydzać bo wybór mam przeogromny i to w samych najlepszych z najlepszych monitorów

smiem twierdzic ze parametrami od twoich starych monitorow nie odbiega.

rozśmieszyłeś mnie, Iiyama Pro 514 142KHzx200Hz

i wole znaleźć ddobrego używanego niż brać jeszcze sprzedawane Samsungi, LG czy Philipsy

z Samsungami widać co jest, co 2 jeszcze sprzedawany wraca na serwis a pewnie było by więcej gdyby użytkownicy wiedzieliek iedy mogą reklamować

o elektronice Philipsa złego słowa nie powiem, a że dalej chcą CRT sprzedwać to musieli wsadzić jeszcze dostępny kineskop, choć i ostatnio coraz wiece Philipsów wraca na reklamacje, głównie z powodu kineskopu

Edytowane przez kl_mce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz przeczysz sam sobie mowisz kinole samsunga to nienajlepsze a pozniej odwracasz kota ogonem i mowisz samsung dobry:lol:? crt duzo przeszlo przez moje lapki :)kineskop w r

tym philipsie niczym nie odsaje od trinitronow i diamondtronow...

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz przeczysz sam sobie mowisz kinole samsunga to nienajlepsze a pozniej odwracasz kota ogonem i mowisz samsung dobry

najlepszy a dobry to róźnica, prawda

moge napisać że jest wiele dobrych kineskopów, ale tych lepszych już mniej

duzo przeszlo przez moje lapki :)kineskop w r

czekam na liste, jakich

tym philipsie niczym nie odsaje od trinitronow i diamondtronow...

hmmm, ostrością i kontrastem, no i nie ma kwadratowej plamki

i prosze nie wyrywać mi słów z kontekstu, bardzo tego nie lubie

jak w/w "dobry"

pisałem to w 2 róznych sytuacjach, w 1 do jednego wora wrzuciłem wsyztskie kineskopy i te Samsunga nie dorónują do Trinitronów / Diamondtronów, ale w 2 sytuacji napisałem że to dobry kineskop, nie b.dobry lecz dobry

bo fakt, porównania z najlepszymi Trinitronami / Diamondtronami to nie ma, ale nie moge zparzeczyć że jest zły i oczy wypala labo coś :D

po prostu teraz mamy taki wybór w używańcach że głowa boli

ale 2-3 lata temu to byśmy se mogli o g** pisać bo by nas nie było stać na takie cacka

dla mnie EOT, nie bede polemizował co lepsze bo widze że to sensu nie ma

i nie staraj się, proszę, na siłę mnie przekonywać dlaczego to akurat twój philips jest taki wspaniały

Edytowane przez kl_mce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, ostrością i kontrastem, no i nie ma kwadratowej plamki

kontrastem i jasnoscia niestetyy nowe kineskopy na perforowce przewyzrzaja nie produkowane juz diamondtrony i trinitrony 101 cd/m² vs 109cd/m² a nawet 131cd/m² ...

ostrosc hmm duzo zalezy od elektroniki ale jest idealna w moim przypadku w kazdym rogu ekranu.

odwzorowanie koilorow jest gorsze porownujac do diamontrona ...

diamondtron

samsung

http://www.behardware.com/articles/613-5/t...crt-survey.html

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dopisze coś jeszcze lae to koniec

kontrastem i jasnoscia niestetyy nowe kineskopy na perforowce przewyzrzaja nie produkowane juz diamondtrony i trinitrony 101 cd/m² vs 109cd/m² a nawet 131cd/m²

200 cd/m² Iiyama Pro 514, a ostrosć posiada niemal idealną

przebija go z ostroscią tylko Sony GDM-F520, który nie ma co prawda 200cd/m² ale posiada idelaną geometrię, kolory i elektronike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory oczywiscie kolorymetrem mierzyles? Widzisz gubisz sie Powiedziales ze diamnodtrony to sa jasniesze, ogolnie tak juz nie jest...

A co do iiyyamy napisane przez producenta czy mierzyles?

a zycze pwodzenia w rpacy za takim do niczegopotrzebnym ustawieniem jasnosci.. najwyrzej filmy to sie zgodze ...

A co do 200khz ma to znacznie raczej czysto marketingowe optymalna rozdzialka dla 22cali to 1600 na 1200 .

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory oczywiscie kolorymetrem mierzyles?

Oczywiście, kolega z serwisu się tym bawi

Widzisz gubisz sie Powiedziales ze diamnodtrony to sa jasniesze, ogolnie tak juz nie jest...

jakiś dowód na podparcie tezy

wszystkie DIamondtrony które miałem i testowałe miały większy zapas jasności niż Samsungi które miałem i testowałem, a w niektóych ten zapas byl tak duży że aż niepotrzebny

A co do iiyyamy napisane przez producenta czy mierzyles?

nie mogliśmy w to uwierzyć i zmierzyliśmy 2 sztuki, 207 i 208cd wyszło

A co do 200khz ma to znacznie raczej czysto marketingowe optymalna rozdzialka dla 22cali to 1600 na 1200 .

zgodze sie tak połowicznie z tymi 200Hz, da się to uzyskać jeśli sie ma odpowiednią kartę, ale i w modelu 514 i 454 nie ma sensu dawać więcej niż 180Hz bo obraz staje się nie ostry, ale za to w 160Hz jest po prostu żyleta

a zycze pwodzenia w rpacy za takim do niczegopotrzebnym ustawieniem jasnosci.. najwyrzej filmy to sie zgodze ...

chciałeś mieć dowód na jaśniejszy to masz, a jeśli nie wiesz to Samsung nie zaleca dłuższego stosowania funkcji MagicBright podbijającej jasność, a zabranoia stosowania tego do pracy z tekstem, prosty powód, luminofor się styrasznie szybko wypala

sam na swoich monitorach zmniejszam jasnosć prawie do minimum pozostawiajac dosć wysoki kontrast, to moje osobiste preferencje, podwyższam jasność do gier, filmów i pracy z grafiką, ale też bez przesady

optymalna rozdzialka dla 22cali to 1600 na 1200 .

a dlaczego optymalna, duży 21-22" monitor służy konkretnym celom, chcesz 2048x1563 albo 1200x900 to prosze bardzo, to indywidualne predyspozycje i indywidualny wybór rozdzielczośći

jak używałem tylko 21" to miałem do ogólnej pracy 1200x900, teraz na Sonym 21" odpalam do grafiki 1800x1440, większych nie potrzebuje

i chwała CRT za to że mogą dowolną rozdzielczość wyświetlić bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowod z jasnoscia wyrzej nie mowie ze samsung jest sczytem jesli chodzi o poziom jasnosci ale ty powiedziales ze diamodntrony swieca jasniej, a tak nie jest (tak bylo ale teraz juz nie jest) pomijajac twoja iiyame . Dyskusje taka poprstu sprowokowalem zebys troche zmienil poglad na rynek, ze diamondtrony przestano produkowac a maski perforowane zaczeto ulepszac :)a co do funckji magic bright kineskop u mnietakiej nie posiada standardowo osiaga jasnosc na poziome ponad 100cd wnioskuje to z tego ze kineskop zastosowany w viewsonicu jest taki sam jak w Philipsie. Pozdro no offence

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2393079[/snapback]

Panowie ja we wtorek jestem w krakowie i do tego czasu chciałbym załatwić sprawę monitora więc:

2393651[/snapback]

jaka rozdzialka dla 19' czy 1280x1024 czy 1280x960 ? help ?
1280x1024 to 5:4 a 1280x960 to 4:3

CRT są 4:3, a dla przykładu 1024x768, 800x600 i 640x480 to też 4:3

ps. ja dla 21" do tekstu używam 1200x900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o moim samsungu 17 syncmaster 757dfx nie moge nic złego powiedzieć . Mam go już 5 lat i jak na moje oko jakość obrazu jest nadal bardzo dobra - kolory sa intensywne,obraz jest stabilny i wyrazisty czego nie mogę powiedziec o monitorze sony z kineskopem trinitron mojego znajomego, który juz po 4 latach ma wyrażnie gorszą jakość obrazu - za mało instensywne kolory i wogóle cały obraz taki rozmazany. Większość moich znajomych posiada również samsungi z seri syncmaster i każdy bardzo te monitory chwali. Ja bardzo zaufałem tej firmie i teraz jak miałbym kupować panel lcd to na 90% wybrałbym jakiegos samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem uzywana IIyama vision master pro 452 i ja p*&%% ostrość idealna, kolorki bardzo ladne!, odświeżania troche niskie ale 85Hz mi starcza

Gratuluje udanego zakupu i wyboruSam mam IIyame Vision Master 1404 17 CRT i jestem z niej niezmiernie zadowolony,a co najważniejsze monitory te trzymają swoje parametry na długie lata.Sam przymierzam się do kupna monitorka ale 21CRT ,mam nadzieje że i mi się poszczęści Pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi