Skocz do zawartości
Loolek

Zestaw Dla Muzyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zostalem poproszony o zlozenie jak najtanszego zestawu dla osoby zajmujacej sie (pol)profesionalnie muzyka a jako ze nigdy jeszcze nie skaldalem komputera dla zastosowan muzycznych prosze o pomoc. Na co zwrocic uwage, co lepiej wybrac itd.

Komputer nie do gier wiec super ekstra hiper karta graficzna za xxxx zl. nie jest potrzebna. Wystaczy nawet zintegrowana.

Jaki procesor bedzie najlepszy? Nie wiem czy w muzyce jak przy grafice przydaje sie procesor wielowatkowy jezeli tak to jaki? Myslalem nad jakims PIV HT ze wzgledu wlasnie na wielowatkowosc. Jeszcze raz powtarzam ze cena jest tutaj bardzo wazna, powien ze nawet najwazniejsza a moc w grach niepotrzbna wiec w prosze nie pisac ale tamtem bedzie szbszy w grach ;).

Grafika jak pisalem to jakas zintegrowana wystarczy a jezeli MOBO takowej nie bedzie miala to jakas najtansza.

I wlasnie dochodzimy do MOBO. Przydaloby sie cos co jest stabilne bo wiadomo nikt nie lubi jak jego praca traci sie przez nagly restart lub zwis.

I najwazniejsze k. muzyczna. Jako ze prosba polega na tym ze osoba ktorej mam zlozyc zna kogos kto zna mnie to nie wiem czy bedzie potrzebny port midi ale podejrzewam ze tak daltego k. muzyczna musi posiadac takowy port. X-Fi odrzucam odrazu bo z tego co czytalem k. muzyczna bardzo fajna ale do gier a nie do czegos wiecej. W ogole odrzucam Creative ale moze sie mysle. Co proponujecie wybrac? W tej kwesti jestem zielony jezeli chodzi o profesionalne i polprofesionalne zastosowanie.

Rowniez ile ramu potrzeba do takiego zestawu? Czy 1GB wystarczy?

Jaki HDD?

Zasiacz to juz sam dobiore do mozliwosci pradozernych komputera ale tez piszczcie co wybrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty dźwiękowej, to masz tutaj topic => http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=212877 , powinien ci pomóc

Proponował bym jakiś zestawik na C2D, z jak największom ilością ramu - progsy do obróbki dźwięku są bardzo pamięciożerne. Płyta główna - np. Gigabyte. Grafikę to bierz najtańszą jaka jest dostępna na PCI-E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponował bym jakiś zestawik na C2D, z jak największom ilością ramu - progsy do obróbki dźwięku są bardzo pamięciożerne. Płyta główna - np. Gigabyte. Grafikę to bierz najtańszą jaka jest dostępna na PCI-E.

Problem w tym ze osoba, ktora chce kupic komputer nie jest zamozna i mimo ze nie powiedziala ile moze wydac to powiedziala aby zestaw nie byl za drogi i cena najbardziej mnie ogranicza a ja wyskocze z komputerem gdzie sama plyta i procesor to wydatek 1500zl. to nie wiem jak zareaguja ;). Dzisiaj nie mam jak ale jutro postaram sie dowiedziec ile jest w stanie wydac na komputer bo w zasadzie grafa niepotrzebna wiec tutaj mozna teoretycznie duzo "zaoszczedzic" i moze uda sie zamknac w jakies rozsadnej cenie.

Edytowane przez Loolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AsRock Conroe945G-DVI /i945G/ 269zł

Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz 2x1MB 369zł

chłodzenie na proca-Arctic-Cooling Freezer 7 Pro (LGA775) 80zł

Geil 2GB (2x1GB) PC533 CL4 969zł

Razem: 1687zł, na reszte zostaje $ ?, nie iwem czy ta kwota to durzo ale mozna zrezygnowac z 2GB ramu na rzecz 1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AsRock Conroe945G-DVI /i945G/ 269zł

Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz 2x1MB 369zł

chłodzenie na proca-Arctic-Cooling Freezer 7 Pro (LGA775) 80zł

Geil 2GB (2x1GB) PC533 CL4 969zł

Razem: 1687zł, na reszte zostaje $ ?, nie iwem czy ta kwota to durzo ale mozna zrezygnowac z 2GB ramu na rzecz 1GB.

dodaj muzyke za marne ~300,- i masz zestaw za 2000. cos mi sie wydaje ze chodzi o jak najtanszy sprzet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale zarowno maruh jak i Wy sobie gdybacie bo tak naprawde nie wiemy do jakiej kwoty to ma byc. A zestaw zaproponowany przez maruha wcale nie jest zly i drogi biorac pod uwage, ze to jednak dwurdzeniowy proc. A taniej co zaproponujecie? Semprona na 939?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale zarowno maruh jak i Wy sobie gdybacie bo tak naprawde nie wiemy do jakiej kwoty to ma byc. A zestaw zaproponowany przez maruha wcale nie jest zly i drogi biorac pod uwage, ze to jednak dwurdzeniowy proc. A taniej co zaproponujecie? Semprona na 939?

Wyslalem wici ;) i czekam na odpowiedz. Bo poza informacja ze ma byc jak najtaniej i komp przeznaczony do muzyki to nie wiem :(. Mam nadzieje ze jeszcze dzisiaj dowiem sie ile bedzie mozna na kompa przeznaczyc.

Z gory dzieki za zainteresowanie. I z wiadomosci ktore dostalem to monitor juz sobie wybrali wiec zostaje tylko sama buda z wnetrznosciami.

EDIT:

Odpowiedz dostalem jak przedtem. Jak najtaniej wiec jak widac kwestia finansow bardzo wazna. Bede probowal skontaktowac sie osobiscie i dowiedziec sie czegos wiecej.

Edytowane przez Loolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi