Skocz do zawartości
slayne

Okrąłe kable do fdd

Rekomendowane odpowiedzi

Chce skrócic kabel od fdd i porozcinac go zeby zrobic go na okrągło ale nie w tym rzecz. Kabel ma 3 złączki. Między jedną a drugą jest poprowadzona normalnie taśma a między drugą a trzecią kilka przewodów jest odwróconych. Chce tak kabel obciąć zeby posostawić tylko dwie wtyczki. Którą stronę obciąć. Po co kilka kabelków jest odwróconych???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obetnij tą część, na której kabel nie ma przeplotu (nie ma odwróconych kilku żył). Ja tak właśnie skróciłem taśmę u siebie i wszystko jest OK. Przeplot jest po to, aby odróżnić stację A: od B: (na końcu jest A: ( połączenie z przeplotem) zaś śtodkowa to B: (bez przeplotu). Stacje dyskietek nie mają przecież zworek do wyboru A/B... Jeśli odciąłbyś koniec z przeplotem, i pozostawił połączenie bez przeplotu, to bios widziałby stację jako B:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to niektore stacje dzialaja na tym kabelq z przeplotem a niekture ta tym drugim ... moja wlasnie idzie na tym z przeplotem ... przynajmniej tak mam podlaczone i dziala :). wiec tnij ta ktorej nie urzywasz a zostaw ta na ktorej Ci dziala :D tez wlasnie myslalem zeby jedna wyrzucic i sobie kabelek uciac/skrecic bo za duzo miejsca zajmuje ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie żeaby bootować z flopa potrzebny jest kabel z przeplotem.

Co do okrągłych kabli to zrobiłem sobie właśnie takiego do flopa i go skróciłem. Tasiemki są tak zrobione że wystarczy rozpiąć wtyczke i przycisnąć ją w innym miejscu. Kabel skróciłem gdzieś do około 12-13cm i zpiołem tasiemkami zaciskowymui.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za zainteresowanie  

a probował ktoś przerabiac tasme ata 100?

Przerabialem 2 szt.

rozrywalem na paski po 4 druciki (mam cierpliwosc)

wszystko super wyszlo, owinelem zolta i czerwona tasma izolacyjna

ale niestety, po okolo tygodniu jedna z nich (z DVD i spawarka) zdechla

nie wiem czemu, nie uszkodzilem nigdzie izolacji

druga jeszcze chodzi, ale sie boje ze tez strzeli z czasem :? a moze i nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...