Skocz do zawartości
adzio_tuning

Złącze Wentyla Od Karty Do Zwykłego 92mm

Rekomendowane odpowiedzi

zapewne każdy widział takie małe gnazdko 3 pinowe na swojej karcie do którego to jest podłączony zazwyczaj mały i hałaśliwy wiatrak ;]

wpadłem na pomysł aby podłączyć w to miejsce zwykły wiatrak 92mm (albo nawet większy :lol: ) a ponieważ nie mam zwykłego wiatraka tylko wuceta więc jest możliwość.

nie mam pojęcia czy karty nvidii też to mają ale przy ati można ustawiać prędkość wentyla w zależności od tego czy jeteśmy w 2d lub 3d, i to głównie o to chodzi ;)

wiatrak byłby przymocowany do boku budy i wiałby na grafe po obu jej stronach i przy okazji na mosfety i NB :)

czy jeśli założyłbym do wiatraka takie złącze (te małe do karty graficznej) to czy będzie chciał chodzić?

może jakieś inne rozwiązanie mi zaproponujecie aby zmieniało obroty automatycznie ;) nie chce kupować żadnych paneli za 5 dych bo to się mija z celem, a żeby samemu wykonać to nie mam ani czasu, ani chęci, ani potrzebnyego sprzętu więc kiszka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, kto ma ten ma :P

Myślę, że nie powinno być problemu z podłączeniem i działaniem, w końcu oryginalne buczki też chodzą na 12V:)

P.S.

chodzić to on może nie będzie, ale powinien przynajmniej dmuchać :D

Edytowane przez florek41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ;] no w tym sensie mi chodziło :P

jak dostane jakąś padake wiatrak to zobacze co i jak ;] chyba narazie spróbuje podłączyć zdechłego 60mm którego łożyska chyba wylecą za chwile :lol2:

potem wrzuce fotki jak coś zmajstruje :D

no Orgiusz.. możliwe że prawda... :/ chyba jednak lepiej nie kombinować i kupić zwykłego śledzia z potencjometrem do tyłu budy.. i wentylator jakiś lepsiejszy :D

apropo, jaki 92 polecacie do 15 zł ;] ??

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to sprawa z wentylem już właściwie załatwiona ;]

będę miał elegancki 120mm na złączu 2pin ;] mojego procompa wybebesze :D ale dopiero jak pewien sklep w końcu ogarnie sie z zamówieniami <_<

dzięki Orgiusz że mi karte uratowałeś przed spaleniem :) heh

temat chyba do zamknięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi