Skocz do zawartości
Dalton

Kamera cyfrowa a komp

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kamere cyfrową Handycam Sony trv-140 i mam ją podłączoną przez usb do kompa ale gdy przegrywam na dysk film trace bardzo dużo na jakosci pomózcie i powiedzcie co musze zrobic i jak przegrac aby był obraz jakosci cyfrowej , aby był taki jak odtwarzam na telewizorze i jakie komputer powinien miec parametry aby było coll :D

Dziękuje i czekam na konkrtne odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto czego potrzebujesz do komfortowej pracy:

1. Kontroler Fire-Wire (około 100..150zł), z kontrolerem powinien być kabelek do podłączenia kamery

2. Szybki i pojemny HDD, najlepiej z osobną partycją na zgrywany materiał (1 sek zajmuje 3,6MB)

3. Conajmniej 128MB RAM-u (zalecane 256MB, pod XP wręcz wymagane)

4. Procek jest mniej istotny, oczywiście im szybszy tym lepiej przy późniejszej obróbce (szybciej przeliczane są filtry i przejścia)

5. System Windows Me/2000/XP (pod 98 spotkałem się z problemami z obsługą Fire-Wire)

6. Program do edycji video, z kontrolerem dostaniesz zapewnie Ulead Media Studio lub Pinnacle Studio, ale ja polecem Adobe Premiere 6.5

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechoo dziękuje Ci bardzo za pomoc a mam jeszcze pytanko czy komp o parametrach takich jak amd xp 2100+ , grafika G4 128 DDram agpx8,

256 ddram , wystarczy i czy musi byc ten fire wire az za 150 zł :]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechoo dziękuje Ci bardzo za pomoc a mam jeszcze pytanko czy komp o parametrach takich jak amd xp 2100+ , grafika G4 128 DDram agpx8,

Wystarczy z nawiązką, akurat grafa ma tu niewiele do gadania, ale napewno szybkość procka wydatnie wpłynie na komfortową pracę. Jak chcesz to możesz kupić najtańszy kontroler jaki uda Ci się zdobyć (na allegro widziałem poniżej 100zł), ale nie zdziwię się jeśli będziesz miał problemy ze stabilnością podczas zgrywania. Osobiście używam kontrolera Tekram TR1394W, dałem za niego 150zł i nie sprawił mi żadnych niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy z nawiązką, akurat grafa ma tu niewiele do gadania, ale napewno szybkość procka wydatnie wpłynie na komfortową pracę. Jak chcesz to możesz kupić najtańszy kontroler jaki uda Ci się zdobyć (na allegro widziałem poniżej 100zł), ale nie zdziwię się jeśli będziesz miał problemy ze stabilnością podczas zgrywania. Osobiście używam kontrolera Tekram TR1394W, dałem za niego 150zł i nie sprawił mi żadnych niespodzianek.
Wszystko sie zgadza. Moge dodac jedynie ze wazny jest dysk powinien byc szybki (slyszalem, ze Adobe Premiere nawet przy mocnych kompach potrafi zgubic pare klatek - ale tylko slyszalem) no i duzy (1h filmu to ok 13GB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej wszystko już wiem :) , a teraz jeszcze jedno chodzi mi o ten kontroler fire wire , powiedzcie co polecacie i cena nie gra roli i jak macie to jakies linki do stron z opisami do nich cenami itd. :D

Dziękuje za miłą współprace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej wszystko już wiem :) , a teraz jeszcze jedno chodzi mi o ten kontroler fire wire , powiedzcie co polecacie i cena nie gra roli i jak macie to jakies linki do stron z opisami do nich cenami itd.  :D

Dziękuje za miłą współprace :)

Już pisałem wcześniej, że używam kontrolera Tekram TR-1394W (~150zł) i nie mam z nim żadnych problemów. Wcześniej miałem kontroler SCSI Tekram i uważam, że produkty tej firmy są godne polecenia. Jeśli chcesz coś najtańszego, to zerknij TU. Na allegro jest tego mnóstwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...