soppel Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Witam, moj Asus posiada dysk 60GB, ale 4200 rpm. Pojemnosc jest prawie wystarczajaca. Ale ta predkosc :( Dlatego zastanawia sie nad kupnem szybszego dysku. Przy okazji mozna troche pojemnosc powiekszyc. Mysle ze dysk 80GB (ewentualnie 100GB) wystarczylby. Tylko teraz pytania, 5400 czy 7200 rpm?? I jaka firma ?? Do stacjonarki zawsze lubilem dyski WD. Ale nie wiem czy przy dyskach 2,5" tez tak dobrze sie sprawdza. Polecicie cosik ?? Pozdrawiam Jacek Edytowane 12 Listopada 2006 przez soppel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Seagate Momentus 5400.3 - zapis prostopadly = osiagi prawie jak 7200 a to dysk 5400. Pojemnosc dowolna od 80 w gore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgodzę się z przedmówcą. Seagate Momentus 5400.3, szybki i cichy. Mam ten dysk od 5 miesięcy i sprawuje się znakomicie. Dla moich potrzeb 80GB w zupełności wystarcza. Jeśli chodzi o dyski 7200, to wystrzegaj się Hitachi. Testy pokazują, że są głośne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soppel Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) A co powiecie na temat dysków WD. Kolega w sklepie powiedział mi ze najwięcej tych dysków sprzedają. Polecił mi dysk HDD CAVIAR SCORPIO 80GB 2.5" (WD800VE) 8MB CACHE! Co wy na to ? Macie jakieś stronki z wynikami testów ?? Pozdrawiam. Edytowane 15 Listopada 2006 przez soppel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek fly Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 mialem fujitsu w moim asusie, aktualnie mam hitachi/ibm 7k100 80gb. fakt, nie jest taki nieslyszalny jak fujitsu, ale nie jest rowniez jakos widocznie glosny. a co do szybkosci.. to wrecz demon. :] pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczeta10 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Wd-ki teraz często wracają na servis ja bym brał segate:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free' Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Zaden 5400 nie jest jak narazie szybszy od 7200. Czy roznica jest odczuwalna? Zalezy od tego co robisz. Wazniejszy od predkosci jest jak dla mnie czas dostepu, a ten dla 7200 jest oczywiscie mniejszy - lepszy. W lapku dochodzi jeszcze kwestia zwiekszonego zuzycia baterii (do 20min) na 7200, a przy tym wyzsze wydzielanie ciepla. Co do gloscnosci, nie zgodze sie ze 7200 sa glosniejsze, bo to zalezy od wielu czynnikow. Na Twoim miejscu bralbym momentusa z zapisem prostopadlym 5400 - gwarancja na 5 lat, czyli sprzedasz za jakis czas bez wiekszego ryzyka. Warto tez miec 1GB RAM, co by za czesto nie korzystac ze swapa. Sprawdz tez moze w swoim 4200 czy nie masz wlaczonego acoustic management itp. To rowniez potrafi zabic cenna wydajnosc, ktorej w 4200 na prozno szukac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...