bor44 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam Chciałem zasięgnąć rady i opinii w sprawie blach następujących tanich (czyli interesujących mnie), ale markowych obudów: Aplus CS-3010 Qubic Cooler Master Centurion 5 Cooler Master Centurion 534 Lite Sharkoon Rebel 9 Zacznę od pierwszej - Aplus. Wg strony 4speed.pl jest ona zrobiona z blachy 1mm, gdy na stronie producenta Aplus podaje się blachę 0,6mm. Czyżby ktoś mnie próbował okłamywać? :blink: Centuriony: nie znalazłem na stronie producenta informacji na temat zastosowanej grubości stali. Czy ktoś takimi danymi dysponuje i mógłby je tu zamieścić? Sharkoon Rebel 9: również producent nie informuje o grubości stali obudowy. Czy wiecie coś na ten temat? Próbuję dowiedzieć się czegoś na ten temat, gdyż uważam to za podstawowe kryterium wyboru obudowy. Potrzebuję taniego (do około 200 zł), solidnego i nienajbrzydszego pudła o dobrym przewiewie i możliwości zamontowania minimum 2 x 120 mm (1 x 120 mm, 1 x 80 mm w ostateczności). Prosiłbym bardzo o jakieś rady, wskazówki i informacje na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Centurion 534 jest w przewazajacej wiekszosci zrobiony z blachy 1mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Centurion to codegenopodobne badziewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor44 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Costi, czy w takim razie Centurion 5 również ma blachy 1mm? Orientujesz się może co do Sharkoona? Benito, mocna opinia. A co sądzisz o Sharkoon Rebel 9, ewentualnie Aplus CS-3010? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 "Centurion to codegenopodobne badziewie." - uwielbiam takie odpowiedzi.. normalnie zaraz dodasz ze tylko chieftec sie liczy bo reszta to szajs. Pytanie dotyczylo grubosci blachy i nikt sie nie pytal czy tobie sie podoba. Nie wiesz jaka grubosc blachy to po co piszesz takie rzeczy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Proste-- czym większa obudowa tym grubsza blacha. Zadowalające jest to, że blachy w obudowach są miękkie i wycięcie czegokolwiek nie sprawia trudności, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Mówię bo miałem centuriona i blachami nie rózni się od tracerów, codegenów i innych tego typu. Jeśli chcesz dopłacać za ładny panel i mieć bezśrubkowy montaż kosztem badziewnego szkieletu to proszę bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Może zainteresuj się Thermaltake Swing, albo szukaj na allegro Chiefteca Dragon Midi, solidne i porządne obudowy, TT Swing tez niezły a przynajmniej chyba lepszy niż te wszystkie Centuriony i Aplusy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor44 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Fredek, dzięki za rady, ale ja bym chciał poznać dane dotyczące grubości blach stosowanych w tych obudowach. Określenie "solidne" to chyba jednak troszkę za mało, bo przy każdym opisie jakiejkolwiek obudowy się z nim spotykam ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Blacha jak blach nożyczkami nie będziesz cioł. Na pewno nie są hartowane. Z różnymi obudowami miałem do czynienia i najgorsze są Big Towerki mają naprawdę grubą blachę. Jeżeli chcesz cokolwiek robić w obudowie to nie jest powiedziane, że czym cieńsza blacha tym łatwiej ją obrabiać, bo znów krawędzie się szarpią i wyginają np. przy wierceniu. Jeżeli chcesz wyciąć jedynie jeden otwór (nawet dwa) to bierz obudowę jak ci się podoba i olej grubość blachy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor44 Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Interesuję się grubością blachy nie dlatego, że chcę ją dziurawić ;). Ciekawi mnie to dlatego, że nie chcę kupić tandety o blasze 0,6 mm, tylko pudło, które będzie solidne, nie będzie przenosiło drgań i będzie w miarę możliwości wyciszało hałasujące w jej wnętrzu sprzęty. Nie chcę płacić tylko za markę i wygląd, ale także za solidność i jakość. Edytowane 15 Listopada 2006 przez bor44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Benito, bez obrazy, ale co Ci caly swiat zrobil, ze w kadym temacie musisz narzekac? Co by ktos nie powiedzial, to jest zle i wielki Benito musi zaraz wpasc do tematu z narzekaniami :? Mialem Codegena tuz przed przesiadka na Centuriona - nie ma nawet startu do budy Coolermastera. Blachy Codegena moglem w reku giac, te od Centuriona nawet sie ugiac nie chca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Interesuję się grubością blachy nie dlatego, że chcę ją dziurawić ;). Ciekawi mnie to dlatego, że nie chcę kupić tandety o blasze 0,6 mm, tylko pudło, które będzie solidne, nie będzie przenosiło drgań i będzie w miarę możliwości wyciszało hałasujące w jej wnętrzu sprzęty. Nie chcę płacić tylko za markę i wygląd, ale także za solidność i jakość. Z przenoszeniem drgań możesz dać sobie spokój, w komputerze nie ma urządzeń, które by takie drgania wytwarzały. A cisza to zależy od wiatraków. Chcesz zacząć bawić się w modyfikacje ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Mialem Codegena tuz przed przesiadka na Centuriona - nie ma nawet startu do budy Coolermastera. Blachy Codegena moglem w reku giac, te od Centuriona nawet sie ugiac nie chca. Ja mam starszego Codegena 6013L (z 5 latek juz ma, jak nie wiecej, pamietam ~130pln za niego dalem) i powiem, ze blachy w porownaniu z nowymi szmirami ma super. Sztywna cala konstrukcja, zero rezonansu. W firmie mamy kilka nowch shitkow i nawet nie ma porownania :) @Dziuby Oj da sie, da sie. Mam w pracy jedna obudowe, ktora dzwoni nieziemsko. Blacha jak papier, wpada w rezonans (przez dyski). Edytowane 15 Listopada 2006 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Zaczynam rozumieć, czemu założyłeś ten topik. Dzwonienie blach można szybko usunąć, żaden problem. Zauważyłem jedno producenci nowych obudów zaczynają oszczędzać i robią obudowy z coraz cieńszej blachy. Jedno, co mi przychodzi do głowy to musisz iść do sklepu i porównać kilka blaszaków i wybrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Ja jakoś wyginałem rękami blachy w centurionie, a forum jest od tego żeby wyrażać swoje opinie często nawet subiektywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 Miałem Thermaltake Swing. Mają podobno grubość blachy =0,8 cm ,ale nie są to za specjalne masywne. Miałem 3 budy Enlighta i były o wiele grubsze. Także chyba lepsze Chiftecki jak wszyscy mówią, ale ich nie miałem w rękach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby82 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Antec'ki maja gruba blache i sa niedrogie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...