Skocz do zawartości
bor44

Blachy Obudów Do ~200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zasięgnąć rady i opinii w sprawie blach następujących tanich (czyli interesujących mnie), ale markowych obudów:

Aplus CS-3010 Qubic

Cooler Master Centurion 5

Cooler Master Centurion 534 Lite

Sharkoon Rebel 9

Zacznę od pierwszej - Aplus. Wg strony 4speed.pl jest ona zrobiona z blachy 1mm, gdy na stronie producenta Aplus podaje się blachę 0,6mm. Czyżby ktoś mnie próbował okłamywać? :blink:

Centuriony: nie znalazłem na stronie producenta informacji na temat zastosowanej grubości stali. Czy ktoś takimi danymi dysponuje i mógłby je tu zamieścić?

Sharkoon Rebel 9: również producent nie informuje o grubości stali obudowy. Czy wiecie coś na ten temat?

Próbuję dowiedzieć się czegoś na ten temat, gdyż uważam to za podstawowe kryterium wyboru obudowy. Potrzebuję taniego (do około 200 zł), solidnego i nienajbrzydszego pudła o dobrym przewiewie i możliwości zamontowania minimum 2 x 120 mm (1 x 120 mm, 1 x 80 mm w ostateczności). Prosiłbym bardzo o jakieś rady, wskazówki i informacje na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Centurion to codegenopodobne badziewie." - uwielbiam takie odpowiedzi.. normalnie zaraz dodasz ze tylko chieftec sie liczy bo reszta to szajs. Pytanie dotyczylo grubosci blachy i nikt sie nie pytal czy tobie sie podoba. Nie wiesz jaka grubosc blachy to po co piszesz takie rzeczy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blacha jak blach nożyczkami nie będziesz cioł. Na pewno nie są hartowane.

Z różnymi obudowami miałem do czynienia i najgorsze są Big Towerki mają naprawdę grubą blachę.

Jeżeli chcesz cokolwiek robić w obudowie to nie jest powiedziane, że czym cieńsza blacha tym łatwiej ją obrabiać, bo znów krawędzie się szarpią i wyginają np. przy wierceniu.

Jeżeli chcesz wyciąć jedynie jeden otwór (nawet dwa) to bierz obudowę jak ci się podoba i olej grubość blachy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuję się grubością blachy nie dlatego, że chcę ją dziurawić ;). Ciekawi mnie to dlatego, że nie chcę kupić tandety o blasze 0,6 mm, tylko pudło, które będzie solidne, nie będzie przenosiło drgań i będzie w miarę możliwości wyciszało hałasujące w jej wnętrzu sprzęty. Nie chcę płacić tylko za markę i wygląd, ale także za solidność i jakość.

Edytowane przez bor44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benito, bez obrazy, ale co Ci caly swiat zrobil, ze w kadym temacie musisz narzekac? Co by ktos nie powiedzial, to jest zle i wielki Benito musi zaraz wpasc do tematu z narzekaniami :?

Mialem Codegena tuz przed przesiadka na Centuriona - nie ma nawet startu do budy Coolermastera. Blachy Codegena moglem w reku giac, te od Centuriona nawet sie ugiac nie chca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuję się grubością blachy nie dlatego, że chcę ją dziurawić ;). Ciekawi mnie to dlatego, że nie chcę kupić tandety o blasze 0,6 mm, tylko pudło, które będzie solidne, nie będzie przenosiło drgań i będzie w miarę możliwości wyciszało hałasujące w jej wnętrzu sprzęty. Nie chcę płacić tylko za markę i wygląd, ale także za solidność i jakość.

Z przenoszeniem drgań możesz dać sobie spokój, w komputerze nie ma urządzeń, które by takie drgania wytwarzały.

A cisza to zależy od wiatraków.

Chcesz zacząć bawić się w modyfikacje ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem Codegena tuz przed przesiadka na Centuriona - nie ma nawet startu do budy Coolermastera. Blachy Codegena moglem w reku giac, te od Centuriona nawet sie ugiac nie chca.

Ja mam starszego Codegena 6013L (z 5 latek juz ma, jak nie wiecej, pamietam ~130pln za niego dalem) i powiem, ze blachy w porownaniu z nowymi szmirami ma super. Sztywna cala konstrukcja, zero rezonansu. W firmie mamy kilka nowch shitkow i nawet nie ma porownania :)

@Dziuby Oj da sie, da sie. Mam w pracy jedna obudowe, ktora dzwoni nieziemsko. Blacha jak papier, wpada w rezonans (przez dyski).

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam rozumieć, czemu założyłeś ten topik.

Dzwonienie blach można szybko usunąć, żaden problem.

Zauważyłem jedno producenci nowych obudów zaczynają oszczędzać i robią obudowy z coraz cieńszej blachy.

Jedno, co mi przychodzi do głowy to musisz iść do sklepu i porównać kilka blaszaków i wybrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Thermaltake Swing.

Mają podobno grubość blachy =0,8 cm ,ale nie są to za specjalne masywne.

Miałem 3 budy Enlighta i były o wiele grubsze.

Także chyba lepsze Chiftecki jak wszyscy mówią, ale ich nie miałem w rękach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi