Skocz do zawartości
romek-o

Chieftec 450w-gps Vs. Modecom Mc-350 2.0 Pfc

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam dylemat, mój konfig to pd805 (2 x 3,6 ghz), jakies x800gto na pcie- 1 gb ramu, mam juz do tego zasiłke chiefteca (450 W , model GPS, od Delty), ostatnio zainteresował mnie jednak modecom MC-350W (moge miec taką zasiłke za 70-80 zł), i teraz zrodziło się w mojej głowie pytanie, czy nie kupić czasem tego modecoma a sprzedac chiiefteca, za szefa wziałbym ze 130-140 zł na alledrogo, za 70 zł biore modecoma mc-350 i jestem do przodu o kilkadziesiąt złotych.

zasiłka Chiefteca ma 2 linie 12V ale mają one tylko po 15-16A, a Modecom tez ma 2 linie tylko ma na nich po około 18A.

Czy ten mc-350 wystarczy do mojego configu ? czy opłaca się taka zamiana (mam wrażenie że ten chieftec jest przereklamowany 9ma jednak tylko po 15 A na każdej linii 12V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh a ile niby ma miec 450W zasilka na tych liniach ?

2 linie 12V po 15A to 360W a przeciez jest jeszcze 5V i 3.3V.

Wiec te 18A modecoma to zapewne maksymalne zalecane obciazenie danej linii (wedlug normy 20A maks na linii wychodzi wiec zapewne 2 odjeli tak na wszelki wypadek) a laczne raczej nie wynosi 2x18A :D

Modecom pewnie by wystarczyl , ale serio chce ci sie tak kombinowac, zmieniac zasilke na gorsza dla marnych 70 zeta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mc-350 dane z zenfist.pl

Charakterystyka prądowo-napięciowa:

+3.3 V: 22 A

+5 V: 21 A

+12 V1: 18A*

+12 V2: 16A*

-12 V - 0.8A

+5 Vsb - 2.0 A

* - Nie więcej niż 25A

po 18A i łącznie nie wiecej jak 29A to ma teoretycznie mc-400 chociaż ktoś pisał że to te same zasiłki tylko inna nalepka :D

a Chieftec GPS-450AA-101A, 450W

Charakterystyka prądowo-napięciowa:

+3.3 V: 28A

+5 V: 30A

+12 V1: 14A*

+12 V2: 15A*

-12 V - 0.5A

+5 Vsb - 2.0A

* - nie więcej niż 22A

hmm ale aktywne PFC

ogólnie to mógłby ktoś zrobić test porównawczy zasiłek w przedziale 100-200 zł dużo ich nie ma (firmowych) a może w końcu padłaby ostateczna odpowiedz na pytania co wybrać do 200 zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soreks ale mam tego GPS'a i ma 2 linie po 14 i 15 A wiec razem 29A i bez zadnego nie wiecej jak 20 na liniach (jak w przypadku Toppowera) , zreszta Zenfist tez pisal , ze te Szef jet lepszy od Topka a skoro tak to i od Modecoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no nie wiem (mam pewne wątpliwości skoro producent podaje że max na 2 linich to 22a ) ew. dajcie linki do testu gdzie obiążenie było powyżej 22A na 12V na liniach albo sami sprawadzcie (przetestujecie )skoro macie dostęp do sprzętu :D

i ponawiam apel !

ogólnie to mógłby ktoś zrobić test porównawczy zasiłek w przedziale 100-200 zł dużo ich nie ma (firmowychi dostępych w sprzedaży w Polsce) a może w końcu padłaby jasna odpowiedz na pytania co wybrać do 200 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi