Skocz do zawartości
SZiBi

Dysk IBM'a

Rekomendowane odpowiedzi

Mam slynny dysk IBM DLTA 307030 [czy jak tam to sie pisze ;] ] slyszalem ze one sie bardzo czesto sypia.Tylko nie wiem czy chodzi o to ze bad sectory lapia czy w pewnym momecie wogole nie "wstaja", bios ich nie widzi? Bo moj ostatnio chwilami troche szmera tak jakby obcieral cos [niezwykle zadko ale jednak] i boje sie ze to zacznie sie dziac coraz czesciej nie sprawdzalem narazie czy sa jakies bad sectory porobily, bo dysk jest na serwie [ostatnio jak sprawdzalem jeszcze nic nie bylo ] Dysk ma 1,5 roku (ma jeszcze gwarancje) i jest made by hungary :(

Czy to moze byc jakos zwiazane z cala seriia wadliwych dyskow? I czy moge go zareklamowac i czy jest szansa ze z pozytywnym skutkiem?

Jesli nie to czy nie da sie wylaczyc jakiegos wiekszego fragmentu dysku? aby nie bylo z nim problemu?

Z gory wielkie dzieki, pa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma szans na reklamacje!!!

Jezeli dysk jest sprawny to w niektorych serwisach bedziesz musial jeszcze wybulic (w Proline za sprawdzenie dobrego sprzetu kaza sobie placic 30 zl)

PS

Jak widac nie wszystkie dyski z tej serii sa awaryjne.

Ja mialem takiego samego z tym, ze nie wegierski i padl po 8 miechach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te stuki mogą ale nie muszą spowodować padnięcia dysku. Mój stuka już pół roku i chodzi mimo to bez zarzutu. Kumpla stukał i wystukał się po miesiącu. A co do reklamacji to szans nie ma większych. Pamiętaj, że wegług nowych przepisów sprzedawca może nie uznać reklamacji jeżeli wada produktu NIE WPŁYWA W SPOSÓB ISTOTNY NA JEGO FUNKCJONOWANIE. Póki dysk dobrze działa to chyba niewiele wskórasz. Ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle mnie zrozumieliscie, albo zle sfomulowalem swoje mysli. ;]

Ten dysk tak chodzi od momentu kiedy cos w nim pyknelo. Takie krotki puk i teraz sie zaczyna cos rabac. Jest to napewno uszkodzenie fizyczne skoro slychac obcieranie i beda mi sie robily nowe bad sectory raczej na 100% a dysk wkoncu padnie. I czy reklamacja jest uznawana jesli dysk w taki sposob zakonczyl swoj zywot? No bo wsumie moga twierdzic ze spowodowane to jest no nie wiem: tym ze zucalem w sciane albo ze mi spadl z wysokosci i cos tam sie zrabalo i ze to nie jest ich wina.

Mam nadzieje ze przedstawilem sprawe jasniej ;]

No wiec jak uwazacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dysk jak w podpisie i tez rza cos w nim pukło i teraz jak np. robie formata lub instalujwe winde to w pewnym momecie zawsze tym samym staje proces i zaczyna zgrzytac taj jak by ktos go cią piłka do metalu ..a potem leci dalej i jest juz spoko i co ja tam go nie reklamuje bo nie mam sensu jak dział ...a pamietam ze dałem za nigo 1k0 zł prawie 2 lata temu szkoda by było jak by padł ..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci puka np.jak siedzisz na niecie lub niec nie robisz to znaczy

ze pewnie to ten sam przypadek co u mnie

ja mialem caviara 6.4 i od pewnego czasu zaczął stukać jak nic nie robiłem.........odpalam scandiska i okazuje sie ze mam bad sectory:((((

ho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...