Skocz do zawartości
sig

Formowanie Baterii.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

To mój pierwszy post ma PurePC i od razu takie wysoce nieprofesjonalne pytanie :-).

Sytuacja przedstawia się następująco. Zwlekałem z zakupem laptopa, aż jakiś porządnej firmy z C2D T5600 i 1 GB RAM stanieje do 3,5 tys. Liczyłem ,ze stanie się to w okolicach kwietnia. Niestety jak to często bywa, plany są od tego, żeby je zmieniać :-). Dziś nabywam hp nx7400 z CD 2250 i 1 GB RAM. Procesor niestety 32 bitowy i na okrojonej szynie, ale nie mogę dłużej czekać. Oglądałą ową niesławną lustrzaną matrycę i cóż... mi nawet pasowała,ciekawe jeak sprawdzi sie w praniu.

Pytanie.

W jaki sposób należy prawidłowo uformowac baterię w laptopie? Zapewne kilka razy naładować i rozładować, ale ile razy :-) i czy są do tego jakies programy - takie które specjalnie stresują procesor. Co ile czasu należy tę czynność powtórzyć? Może nie umiem korzystać z szukajki, ale jak już coś znalazłem to było niejasno napisane - podobnie jak podziałem dysku na partycje w nx 7400, ale tu jeszcze się wczytam i moze sie uda :-).

Podsumowująć

Co radzicie zrobić z baterią w nowym laptopie i czy szkodzi jej przeważająca praca na kablu (jakieś 70% czasu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie bateri li-ion i li-poly nie formuje się.Pełną wydajność osiągają już po jednym naładowniu.

W przypadku lapow-dobrze jest po ok.30 ładowniach ,przeprowadzić cykl 3 ladowan i rozładownań.

Bateriom tego typu nie szkodzi też ciągle podpięcie do sieci,natomiast najbardziej szkodliwe jest glębokie rozładowanie,które uniemożliwia włączenie urządzenia.Moze to w skrajnym wypadku spowodować,iż naterię będzie mozan naladować tylko za pomocą specjalnej ładowrki.Na szczęscie baterie posiadają zabezpieczenie przed takim rozladowaniem.

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi