bzykofm Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 (edytowane) Witam! Mam problem z uruchomieniem duala na mojej nowej (mam ją 2 tygodnie) płycie. Pamięci: Kingston PC3200/400 pierwsza jesnostronna na kościach mosel, druga dwustronna na infineonach. Na poprzedniej płycie (Asus A7N8X-E Deluxe) dual działał. Konbinacja z kolejnością w slotach pamięci nie pomogła. Bios do tej wersji płyty jest na stronie producenta tylko F1, taki jaki mam. http://tw.giga-byte.com/Support/Motherboar...?ProductID=2296 Czy jest gdzieś w biosie włączenie D CH ?Nie mogłem się doszukać. :oops: Rev. płyty 2301. Próby wgrania nowszych biosów wersji Rev.2 ale bez symbolu RH nie powiodły się. (co on oznacza???)Podaje go tylko CPU-Z i naklejka ze skróconym opisem płyty na pudełku. CPU-Z: I kilka danych o płycie z everesta: Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NF-9 Właściwości magistrali FSB Typ magistrali AMD Hammer Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Częstotliwość taktowania HyperTransport 800 MHz Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) DRAM:FSB Ratio CPU/10 Rzeczywista częstotliwość taktowania 201 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 402 MHz Przepustowość 3217 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Socket 939 Liczba gniazd rozszerzeń 3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16 Liczba gniazd pamięci 4 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394 Współczynnik postaci ATX Rozmiar płyty głównej 240 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej nForce4-4x Skończyły mi się pomysły :mur: :mur: :mur: Proszę o pomoc!! Edytowane 25 Listopada 2006 przez bzykofm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 RH to oznaczenie tego , ze plyta jest bezpieczna dla srodowiska lub to , ze masz ciety laminat wiec odradzam krecenie. Innymi slowy RH z 8 warstw maja 3....wiec moze ci sie "zlozyc". A to , ze Gigus nie lubi wszystkich pamieci to normalka. RH to oznaczenie tego , ze plyta jest bezpieczna dla srodowiska lub to , ze masz ciety laminat wiec odradzam krecenie. Innymi slowy RH z 8 warstw maja 3....wiec moze ci sie "zlozyc". A to , ze Gigus nie lubi wszystkich pamieci to normalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 a co jest w instrukcji? 2 . To enable Dual Channel mode with two memory modules (it is recommended to use memory modules of identical brand, size, chips, and speed), you must install them into DIMM sockets of the same color. i nie działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykofm Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Pamięci: Kingston PC3200/400 pierwsza jesnostronna na kościach mosel, druga dwustronna na infineonach To jedyna różnica, może to zmiana timingów z 3-3-3-8 na 2,5-3-3-7 ? Tak je ustawiłem. Obie kości są w fioletowych slotach. Nie działa !! :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Miałem kiedyś płyte Gigabyta i dwie kości 2x256mb, jedna dwustronna druga jednostronna, dual nie działał, wrzuciłem dwie identyczne kości i śmigało aż miło, tak więc Gigabyty musza mięc wyjątkowo identyczne kości zresztą pisze ci w instrukcji To enable Dual Channel mode with two memory modules (it is recommended to use memory modules of identical brand, size, chips, and speed), you must install them into DIMM sockets of the same color. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykofm Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) wrzuciłem dwie identyczne kości i śmigało Wrzuciłeś dwie jedno- czy dwustronne?? Czy ma to jakieś znaczenie przy dualu?? Dzięki za pomoc !! No cóż, pozostaje albo wymienić kość albo dokupić trzecią i nie będzie zdziwienia, że nie ma duala :D Edytowane 26 Listopada 2006 przez bzykofm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Wiesz nawet nie wiem bo były na nich radiatory, ale z tego co mi sie wydaje to były to dwu stronne :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriverMSG Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 tydzień temu byłem posiadaczem Ga-K8NF-9 - do puki miałem kości innych serii Dual się nie włączał. Musisz kupić dwie jednakowe kości ram inaczej zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykofm Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Pocieszenie dla właścicieli K8NF9-RH Dłuuugo walczyłem o dual na swojej płycie, poddałem się, potem fuksem dorwalem pamięć, która działała w DC. Różne serie, ale dwie obie dwustronne (cały czas mowa o kingstonach-patrz opis) jednak w końcu zostawiłem 3 na singlu. Wczoraj sprawdzałem GoodRam kupiony dla kumpla i.... Jak widać: W drugim slocie kość GoodRam, dual działa, ponadto w slotach 1 i 2 (niebieskie) kości są jednostronne, a w 3 i 4 (pomarańczowe) dwustronmne. czyli nie taka straszna K8NF9-RH jak ja malują :-) Pozdrawiam!! Edytowane 28 Września 2007 przez bzykofm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...