krios Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) Ad1. Chcialbym zakupic laptopa Toshiby do max 4000pln (+-200pln), im mniej tym lepiej. Problem lezy w tym ze poprzegladalem rozne oferty i juz zglupialem niewiedzac co wybrac - najlepiej z kazdego po trochu... ale takie samemu skladanie ma swoja duuuza cene, wiec zostane przy tym co oferuja w modelach. Pytanie teraz czego oczekuje, a mianowicie jakiejs podobnej konfiguracji: Procesor ok. (1.83 GHz), dysk min.80Gb, 512DDR2, DVD+/-RW, 15" lub 15,4", wifi, BT, firewire, etc. Jezeli mielibyscie ochote cos znalesc i polecic to bylbym wdzieczny :) 1. http://www.arest.pl/index.php?inc=notebook...goria=Notebooki 2. http://www.sirius.pl/notebooki/towar_cennik_192/TOSHIBA.html 3. http://www.notebooki.pl/lista/notebooki/166/ Opcja do Toshiby moze byc jeszcze Fujitsu-siemens - co myslicie na ten temat ?? Jeszcze jedna sprawa, a mianowicie grafika... Niepotrzebuje raczej notebooka do gier, ale czesto tez wyjezdzam i na dobra sprawe zimowymi wieczorkami chetnie bym sobie zagral na przyklad w Settlersow II: 10th Anniversary - karta graficzna 128MB (Geforce 4 lub lepsza). Wiec czy laptopy bez grafiki pociagnal mi taka gre?? Na przyklad taki: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...8&grupa=580 Rozumiem ze tak, tylko kosztem procesora - taaak ?? :-/ Aha, przeznaczenie notebooka. Wiec glownie do celow biurowo-obliczeniowych, jak i do omowionych powyzej celow rozrywkowych (ale to ostatnie juz w znacznie mniejszym stopniu) Ad.2 Jeszcze jedno pytanie czy wazne i warto jest wykupywac gwarancje na 2 lata?? Pracuje ktos gdzies w jakims serwisie i wie jak czesto sa serwisowane notebooki?? Ad.3 Aha! no to jeszcze jedno pytanko, moze ktos bedzie wiedzial... dlaczego na przyklad w Polsce jako Europie Wschodniej sa inne modele niz na przyklad w Niemczech badz dalej na zachod we Francji, Szawjcarii?? Na przyklad w Polsce w sklepach mamy zawsze konkretne zestawy tych samych modeli (tu niewazna jest producent bo z kazdym jest tak samo), natomiast we Francji badz Szwajcarii tych modeli niema sa zupelnie inne, i na odwrot te ktore sa tam to nie ma w Polsce... Jak chcecie moge przedstawic pare linkow: http://www.prodimex.ch/ http://www.notebook.ch/products.php?filter...acturer=Toshiba Ad.4 To moze dorzuce jeszcze pytanie czy lepiej kupowac teraz czy po swietach ?? Z doswiadczenia wiem ze w przypadku komputerow stacjonarnych swieta nieodbijaja sie na cenie... Z gory dziekuje za odpowiedzi!! :) Edytowane 29 Listopada 2006 przez krios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Jeśli koniecznie Toshiba i to za max 4 200zł, to nie kupisz nic z inną kartą graf niż Intel GMA 950. Gry o których piszesz uruchomią się i pograsz, ale w przypadku tej drugiej to nie obiecam Ci że na med/hi detalach będzie się dało komfortowo grać. Piszesz, że Cie interesuje laptop z matrycą o przekątnej 15 lub 15,4", a podajesz link do lapka z 14,1" ;> Jeśli godzisz się na taką grafike to Satellite A100-813 wydaje się być rozsądnym wyborem. Nie wiem czy jest sens zawężać wybór tylko do Toshiby i ewentualnie F-S, no ale jak uważasz. Z rozmów z jednym z serwisantów wynika, że to już nie ta sama marka co kiedyś, bo częściej zdażają się usterki, a już na pewno w przypadku trwałości samej obudowy. Nie trudno więc wywnioskować, że warto mieć dłuższą gwarancje niż tylko rok. Chociaż całkiem nie dawno czytałem na tym forum, że nawet jeśli producent udziala rocznej gwarancji, to sprzedawca ma obowiązek podjąć się przyjęcia laptopa do naprawy gwarancyjnej przez kolejny rok. Czyli tak jakby 2 lata gwarancji, co podobno jest zapewnione przez przepisy UE, a jak to sie ma do rzeczywistości to nie wiem, ale czas się zainteresować, bo jak nie to raczej dokupienie gwarancji jest koniecznością. Nie liczyłbym na jakieś spore obniżki z okazji świąt. PS. Na następny raz postaraj się, aby adresy były hotlinkami, bo to znacznie ułatwi wchodzenie na strony które podajesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krios Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Wiec tak: Zdecydowalem sie na Toshibe gdyz wedlug moich informacji sa to lapki najmniej wadliwe. O HP slyszalem wiele i duzo osob narzekalo na nie, raz na jednym forum wypowiedzial sie ktos kiedys ze zakupil 3 rozne modele HP, w 3 roznych sklepach... jednym raz lekko rzucil torba z notebookiem na lozko, padl dysk. Drugi raz spadl gosciowi z kolan tez sie cos syplo, trzeci raz wymienial baterie bo przestala "trzymac" po pol roku uzytkowania. Przy kolejnym razie zlacze przestalo kontaktowac podczas ladowania bateri, pozniej kolejny raz dysk padl... i tak opisywal kilka roznych awarii... jednego mial dla siebie w domu, a dwa byly w pracy. Zaraz ktos powie ze to bylo zle uzytkowanie, ale przeciez nikt nie stworzyl ich po to zebysmy obchodzi sie z tym jak z jajkiem... Z drugiej strony znajoma swoja Toshiba moge rzec ze wrecz rzuca... a komp chodzi jakby nigdy nic... i tak chodzi juz dobre 4 lata... Aczkolwiek ja mam zamiar obchodzic sie delikatnie,ale wiadomo wypadki chodza po ludziach a noz przypadkiem spadnie z kolan... :( Dwoch innych znajomych tez maja Toshiby i bardzo sobie chwala. ACERow raczej tez mi odradzano. DELL - za drogie. Wiec pozostaje jednak przy Toshibie (wiekszosc poleca, malo kto neguje). Co do Asusow to tez o nich myslalem, za ta sama cene co na przyklad Toshibe mozna kupic lapka Asusa o lepszych parametrach, co za tym idzie to wychodzi na to za w przypadku Toshiby placimy tez za sama marke, ale pamietajmy iz marka zobowiazuje... W zwiazku z druga sprawa to nie chodzi mi juz zeby super komfortowo grac, bo od tego mam komp. stacjonarny, ale zeby przynajmniej chodzilo na tyle zebym sie dalo cos tam dzialac i widziec... Wiec jezeli widziales cos o te 200pln drozszego to prosze daj znac, zastanowie sie czy warto doplacic, bo chcialbym jeszcze wykupic gwarancje o 1 rok dluzej... Link do tego jednego lapka nie jest jakims wielkim obiektem zainteresowan, choc nieukrywam ze przelecial mi przez mysl... Dlatego tez zwrocilem sie o prosbe w wyborze do Was, bo jak widze to z notbookami to to nie jest taka prosta sprawa... PS.: Poprawilem linki :) Sorrki Edytowane 29 Listopada 2006 przez krios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Tak jak już pisałem jeśli ma to być TOshiba w cenie ~4tys. zł to moim zdaniem Satellite A100-813 i raczej nic innego. Grafika zintegrowana, ale nie zapominajmy, że mity o tym, że te grafiki w ogóle uniemożliwiają uruchomienie gry można sobie wsadzić między bajki. Część gier spokojnie może chodzić płynnie na medium detalach, a inne już niestety na low, ale chyba oczywiste jest że jak byś chciał tylko grać to za tą kase nie kupi się laptopa do gier. Co do przykładu Twojej znajomej- weź pod uwagę, że 4 lata temu Toshiba produkowała znacznie masywniejsze (TRWALSZE!) obudowy. Obecnie zaczynają one zmierzać w kierunku Acera- przykre, ale coś w tym prawdy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Co do gier i GMA to bywa roznie, czesto sa wrecz problemy z kompatybilnoscia. Przykladem moze byc Farcry (niebieskie tekstury - kompletnie niegrywalna), X2 (brak niektorych tekstur - czarne plamy). Dlatego wlasnie zamiast Della D610 z PM770 2.13GHz wybralem za mniejsze pieniadze to co w podpisie i w zakresie gier spisuje sie lepiej. Oczywiscie w nowosci nie gram, ale mysle, ze po obnizeniu detali powinno byc ok (oczywiscie te co nie wymagaja wyzszych SM) oraz, co istotne, na ekranie jest to co powinno byc :) Co do Toshiby, to wlasnie planuje dla bo$$a Tecre A8, w nowej promocji gwarancyjnej (jesli padnie w ciagu roku, to naprawiaja oraz ODDAJA cala sume zaplacona za notka ;)) Edytowane 29 Listopada 2006 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krios Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) narcyz ==> A ta "karta" graficzna jest cos warta Intel 950GMA do 128 MB?? No i to "GMA" ? Gdzies slyszalem ze tam jakies podzialy sa i ze na przyklad GM jest lepsze niz GMZ... a GMA ?? i co oznacza "do 128 MB". Te parametry karty sie zmieniaja czy jak, czy to chybil-trafil w 64MB... 128MB? Poza tym jak masz na mysli jakis inny lepszy model innego producenta i wedlug Ciebie na prawde wart jest polecenia, to slucham. W 100% nie nastawiam sie tylko i wylacznie na Toshibe, ale nieukrywam ze jest priorytetem glownie ze wzgledu na jakosc i bezawaryjnosc. Hmm... Satellite A100-813 ~4150 + jakbym chcial wykupic gwarancje to z 4350, hmmm... a w ramach rezerwy cos tanszego i rownie dobrego mozesz polecic ? ridczak ---> Mowisz ze cus takiego masz: DELL D600 # PM 735 1.7 @ 0,972V # 1,25GB # ATI 9000 32MB # 60GB Fujitsu MHV2060AH # 14" SXGA 1400x1050 Ta karta graficzna to 32MB ?? Wiec jak u Ciebie wszystko chodzi to ten Intel 950GMA (do 128 MB hehe) tez to uciagnie... Edytowane 29 Listopada 2006 przez krios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Nie jestem znawcą grafiki Intela, ale mam wrażenie że wcale nie ma różnorodności o jakiej piszesz, bo mylisz chipset z grafiką. W noszych laptopach jest podział na GMA 900 i 950, a to o czym Ty piszesz to chipsety. Poza tym wg strony Intela, to GMA950 ma do 224mb, a nie 128. Nie jest to żadne chybił trafił, tylko pamięć może być przydzielana dynamicznie. Czyli w momencie gdy Twoja arta graficzna jej potrzebuje, to po prostu jest jej przydzielana, ot cała filozofia. Coś równie dobrego a tańszego z Toshiby to trudno. Można wziąć coś z trochę słabszym procesorem, np. Satellite A100-811. Poza tym pamiętaj, że cena która widnieje na stronie sklepu wcale nie musi być ostateczna. Przy takich zakupach warto się targować, bo na prawdę wiele można zaoszczędzić. Poza tym skorzystaj sobie ze strony skapiec.pl Tam po wybraniu odpowiednich kryteriów w dziale laptopy znajdzie Ci najtańsze oferty, bo sklepy które podałeś wcale nie muszą mieć najkorzystniejszych ofert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) ridczak ---> Mowisz ze cus takiego masz: DELL D600 # PM 735 1.7 @ 0,972V # 1,25GB # ATI 9000 32MB # 60GB Fujitsu MHV2060AH # 14" SXGA 1400x1050 Ta karta graficzna to 32MB ?? Wiec jak u Ciebie wszystko chodzi to ten Intel 950GMA (do 128 MB hehe) tez to uciagnie... To co sprawdzalem, to chodzi (oczywiscie jak cos wymaga SM 2.0 lub 3.0 to nie pojdzie raczej) bez problemu (FC, X2, BF1942, nowe Simsy 3D demo, Stronghold nowy demo, Warcraft III). Natomiast tak jak pisalem, na GMA byl problem z Farcry (zupelnie niegrywalny....wszystkie tekstury to praktycznie niebieska plaszczyzna - pewnie wina sterow, ale byly to najnowsze Intela) oraz X2 (brak niektorych tekstur - z tego co pamietem GMA mial problem z bumpmappingiem chyba, ktorego nie obslugiwal). Natomiast wydajnosciowo to ATI 9000 32MB i GMA900 128MB byly w miare podobne (z przewaga jednak dla ATI - np. Neverwinter Nights). W GMA jak dla mnie najwiekszym problemem byla kompatybilnosc, a co za tym idzie na ekranie nieraz jest nie to, co powinno byc ;) Generalnie nie gram za wiele, wiec ciezko mi pisac dokladniej (BF1942 i NWN gralem wiecej), ale jest ok. Co do GMA jest topic o tym na ppc, poszukaj. ps. Aha, z tego co pamietam, to GMA cale T&L robi na CPU, poza tym kuleja czesto shadery. Ale poszukaj jednak tego watku, tam sporo jest opisane. Edytowane 30 Listopada 2006 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krios Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Moze ktos cos dorzuci jeszcze ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...