P3ch Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Witam. Spotkałem się z dośc nietypowym problemem, dlatego pytam o to was bo wiem że się znacie a Ja jestem jeszcze w tym zielony. Chciałem zapytać czy jest taka możliwość żeby: (postaram się wytłumaczyć najprościej) Mam neostrade którą podpiołem do pierwszego kompa, wszystko ładnie śmiga i zrobiłem sieć z 2 kompem, mam rozdzielone łoncze przez katry sieciowe i też wszystko ładnie śmiga, niedawno kupiłem sobie laptopka i kartę sieciową bezprzewodową i tu się zaczyna mój PROBLEM :blink: chciałem udostępnić bezprzewodowo internet do notka (żeby móc mieć neta w domku i w każdym pokoju móc go odbierać) niestety nie wiem jak to dokładnie zrobić, nie wiem też czy nie koliduje to z połączeniem przez karty sieciowe lokalne. Przyznam ze szukałem wyjaśnienia na tym forum lecz nie znalazłem. Proszę o w miare szybką odpowiedz ponieważ mam na zrobienie tego bardzo mało czasu z powodu wyjazdu. pozdrawiam i za pomoc dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 witam router wifi z modemem ADSL annex A P.S. ale w innych " pokojach " roznie moze byc - pietro? sciany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Zademonstruje jak chcem to zrobić (mniej więcej graficznie) Internet od producenta - Komputer stacjonarny ----- 2 komputer (podpięty przez kazty sieciowe przez kabel) ----- Karta sieciowa bezprzewodowa (żeby odbierał laptop, podłonczona do komputera stacjonarnego) Czy da się to tak zrobić? Dodam że komputer Stacjonarny ma podpiętą kartę sieciową na kabel i kartę sieciową bezprzewodową. Nie chodzi tu o ściany chodzi o to żeby mozna było np. w 2 pokoju odbierać internet na laptopie bez motania się kabli. Edytowane 1 Grudnia 2006 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 możesz tak zrobić... Po prostu robisz dodatkowe udostępnienie internetowe (albo mostek) na kartę bezprzewodową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 ja cie rozumiem mistrzu tylko wiesz ja tu mam z tym doczynienia 1 raz i chce jakoś się połonczyć laptopkiem ze swoim kompem a nie wiem jak to zrobić bo nie wiem jak skonfigurować ten program a co gorsze nie wiem nawet co wpisać w SSID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Pierwsze co musisz zrobić to nawiązać połączenie bezprzewodowe między laptopem a kartą WLAN w komputerze udostępniającym. Fachowo mówiąc robisz infrastrukture Ad-Hoc :) http://warchalking.pl/a-33_Ad-Hoc-improwiz...i_wireless.html Najlepiej korzystaj z kreatorów tworzenia sieci, które są wbudowane w oprogramowanie danej karty WLAN (nie rób tego poprzez kreator Windows). Dla laptopa przydziel kolejny numer IP (nie wiem jak tam masz teraz to skonfigurowane). 192.168.1.X, maska taka jak na innych kompach. W bramę wpisujesz komputer, który udostępnia neta, DNSy przepisujesz takie jak na pozostałych maszynach. Jak uda Ci się już zestawić połączenie Ad-Hoc, to następnie w komputerze serwerze robisz mostek sieciowy połączenia internetowego z połączeniem WLAN. Tu masz opisane jak się mostkuje 2 połączenia sieciowe. http://infojama.pl/108,artykul.aspx . Edytowane 1 Grudnia 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ja cie rozumiem tylko że ja mam karte EDIMAX IEEE 802.11g Turbo Mode Wireless Lan PCI Adapter - podpiętą do komputera stacjonarnego i z niej chciałbym odbierać na laptopku ale nie wiem jak mam to skonfigurować. jak by się dało to jak by ktoś mógł napisać krok po kroczku jak to zrobić, to będe wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 P3ch - zapoznaj sie z literkami ę, ą, bo jak widze "chcem" albo "podlonczyc" to mi rece opadaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...