Skocz do zawartości
wladziu

Koda Am-950 Vs Genius Sw-hf5.1 5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat w wyborze odpowiednich glosnikow które docelowo beda podlaczone pod karte muz Audigy 2.

Zastanawiam sie nad przynajmniej 2 zestawami tj:

KODA AM-950

Genius SW-HF5.1 5000

Wiem, że Koda jest lepsza i zaraz ktos tu powie ze Geniusy to komputerowe pierdziawki, ale te Geniusy zbieraja bardzo duzo pozytywnych opini na forach, zapewne za sprawa tego ze sa drewniane, a nie jak wiekszasc komputerowych glosnikow plastikowe i sa tanie. Poza tym Geniusy to glosniki nie tylko do komputera.

Geniusy kosztują 2x mniej niz ta Koda + wzmacniacz.

Pytanie tylko czy ta Koda bedzie warta zaplacenia 2x wiecej i czy zagra "2x" lepiej.

Mial ktos moze do czynienia z tymi zestawami i moglby doradzic cos?

Jestem takze otwarty na inne propozycje co do wyboru glosników.

Sprzetu potrzebuje glownie do muzyki, ale nie chce samego STEREO.

Zestawy z podlogówkami tez nie wchodzą w grę bo nie mam gdzie ich postawić.

Pozdrawiam

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jesli potrzebujesz czegoś do muzyki to wez dobry wzmiacniacz i kolumny i powinno ci to w zupelnosci wystarczyc nie uslyszysz przeciez roznicy. MP3 CD i tak dalej sa kodowane tylko z uzyciem dwoch kanalow :)

2. Ten zestaw KODA wyglada fajnie poza tym glosniki maja impedancje 8 ohm co sie liczy jak najbardziej na plus

3. Jezeli chodzi o Geniusy to posiadam je od kilku dni. Jestem conajmniej zadowolony z zakupy. Ladny czysty i globoki bas srednie i soprany tez w pozadku. Przednie i tylne satelitki dwudrozne. Wszystkie glosniki 4 ohmowe (niestety) Wszystko ladnie i staranie wykonczone. Wzmacniacz nie powinien sie przegrzewac bo jest zaopatrzony w solidny radiator. A w razie czego mozna dolozyc tam jakis wiatrak :) .

No mam tez kilka zastrzezen do calosci. Nie podoba mi sie pokretlo regulacji glosnosci. Po pierwsze jest logarytmiczne i nie mozna nim dokladnie ustwic glosnosci w poczatkowym zakresie. Przydal by sie przycisk w stylu "Fine tuning" (po jego wcisnieciu caly obrot to jakies 20 db). Poza tym slychac charakterystyczne "cykniecia" przy poglasnianiu czy sciszaniu. Pilot jest w pozadku tylko brakuje mu pokretel ktore sa na subie "woofer", "surround" , "center".

Aha niebieskie diody na subie sa meczace dla oczu.

Tyle narzekania. Sa to raczej drobne sprawy. Ogolnie rzecz biorac jestem zadowolony. Zestaw wart swojej ceny moze nawet nieco wiecej :)

Edytowane przez 44ash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie slyszalem kody ale slyszalem geniusa

ja bym dorzucil do kody

chocby dlatego ze sub przypomina konstrukcją ich drozszy model suba

http://www.allegro.pl/item155331261_koda_s...ory_kredyt.html

aha i tu masz troche taniej:

http://www.mastermedia.com.pl/index.php?d=produkt&id=255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym się zastanowił nad dorzuceniem do Kody - dlaczego - może się czepiam ale w Kodzie jak i w Geniusie subwoofer ma głośnik 16cm. Na jakiś mocny głęboki głośny bas bym nie liczył. Aha, żeby nie było, że dla mnie ważna tylko głośność i tylko umc umc się liczy itp - najważniejsza jakość jest, ale wiadomo dobrze, że nawet 20cm subwoofer czasem nie wyrabia i to nie przy bardzo głośnym słuchaniu muzyki / oglądaniu filmu, tylko przy całkiem normalnej głośności, więc co możemy powiedzieć o tych subwooferkach.

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi