hardy99 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Witam, Mój kolega zamierza sobie kupić nowy monitor. Co polecacie z CRT 17. Od razu mówię, że ma to być CRT nie LCD. LCD nie nadaje się do gier bo trza mieć bardzo mocny komp by grać we wszystko w tej chwili w 1280x1024, a to standardowa rozdzielczość LCD 17 i 19. Obniżenie rozdziałki powoduje spadek jakości obrazu nawet na monitorach za ponad 1000 zł. Ja osobiście poleciłbym jakiegoś LG lub Samsunga. Druga sprawa to gdzie to teraz kupić bo nigdzie teraz tego nie ma. Czy oni powariowali ? Nie wszyscy chcą LCD, po pierwsze często gdy się kupuje tani komputer za 1500 zł to wydanie na monitor 700 zł to istna paranoja. Inna sprawa to wspomniana już niemożliwość skalowania rozdzielczości, dla kogoś kto gra jest to bardzo ważne, sam gdybym nawet miał na kompa sporo kasy nie kupiłbym monitora LCD bo nawet w tej chwili nie wszystko chodzi u mnie w 1280x1024 świetnie przy wysokich ustawieniach (Oblivion, Gothic 3, MFS X) to co będzie za rok, ja będę mógł zmniejszyć rozdziałkę i niewiele starce a posiadacze LCD jedynie jakość detali. Ja nie mam kompa słabego to co maja powiedzieć Ci którzy mają gorszy sprzęt. Pozdrawiam i proszę o pomoc, hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Co do typu monitora to polecam FLATRON F700P choć ostatnio pojawiły się negatywy na ten już stary model monitora, a gdzie no cóż o allegro nie wspominam bo chyba tam zaglądałeś. Osobiście pojechałbym na jakąś większą giełdę komputerową gdzie można byłoby kupić i sprawdzić monitor. ps W Poniatowej chyba nie ma giełdy złomami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja rok temu kupiłem używke Sony G420 19' na alegro za 250 pln i naprawde złego słowa powiedzieć nie mogę. 1280x1024 -- 100Hz niektore giery daje w 1024x768 --120Hz i obraz żyleta polecam kupic 19" na kineskopie Trinitron vel Diamondtron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Witam, Mój kolega zamierza sobie kupić nowy monitor. Co polecacie z CRT 17. Od razu mówię, że ma to być CRT nie LCD. LCD nie nadaje się do gier bo trza mieć bardzo mocny komp by grać we wszystko w tej chwili w 1280x1024, a to standardowa rozdzielczość LCD 17 i 19. Obniżenie rozdziałki powoduje spadek jakości obrazu nawet na monitorach za ponad 1000 zł. Nie tak dawno kumpel wpadl do mnie zobaczyc demko Dawn of War. Musialem mu OSD wlaczyc, zeby uwierzyl, ze oglada nienatywna rozdzialke. A monitor to jakies 2-3 letnie LG 17" (jest w podpisie zreszta). Innymi slowy - historie o spadku jakosci obrazu w grach w rozdzialkach innych niz natywna sa mocno przesadzone IMO. Z racji posiadanego sprzetu czesto musze grac w 1024x768 i jakos do obrazu zastrzezen nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Wchodzi w grę tylko CRT. Po pierwsze nie ma kasy na LCD, po drugie jak patrzyłem dziś w sklepie to dopiero na monitorach za ok 1100 zł nie ma takiej różnicy w przestawianiu rozdziałki, na tych najtańszych za 700-800 jest i to wyraźna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Uslyszalem kiedys teorie, ze wlasnie w nienatywnych rozdzialkach widac roznice miedzy VGA i DVI, na niekorzysc tego pierwszego - moze w tym rzecz? Na sile namawial nie bede, bo skoro nie ma kasy to nie ma. Staram sie jedynie zwrocic uwage, ze obiegowa opinia o stracie jakosci w grach jest nie do konca prawdziwa. W Windowsie fakt - roznice widac natychmiast. W grach juz niekoniecznie. Aha, moj monitor w wersji bez DVI kosztuje na Allegro 500zl (nowy) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Polecam sklep ActiveIT (sprzedają jeszcze chyba na allegro, a jak nie to w googlach poszukac). Monitorki CRT poleasingowe - b. tanio, a dodatkowo są z zachodzu gdzie tam nawet prawie nieuzywane oddają z leasingu :D Moj jakby liczyc był uzywany jakies 3-4 miesiące a wydałem 200zł za praktycznie nówke. LCD tez sprzedaja dosyc tanio poleasingowe sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Dzięki za pomoc. Kolega znalazł taki sam monitor jak mój (LG Flatron F700B) za 180 zł i poleciłem mu go kupić. Ma 3 lata i nieźle się trzyma, uważam że będzie z niego zadowolony tak jak ja ze swojego. Za 180 zł to raczej nic lepszego nie kupi. PS. Dostał 800 zł na monitor LCD, a kupił monitor CRT, proca Semprona 3200+, płytę MSI K9NU, 512 MB RAM DDR2 i karte GeForce 7300GT Galaxy (500/1400). To znaczy wykorzystywać skromny budżet. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 No nie kazdy potrafi poswiecic wzrok dla lepszego proca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...