Skocz do zawartości
case

przecinanie mostkow antka t-bred b bateryjka :)

Rekomendowane odpowiedzi

znalazlem takie cos na sieci

podlancza sie bateryjke 9V do dwoch pinow na mostku i mostek sie przepala i jest otwarty :)

robil to ktos moze ?

chce sobie ustawic na stale mnoznik 12.5 i fsb na 333 dam :twisted:

bedzie fajny athlon 2600+ z fsb 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to na wszystkich t-b chodzi bez zmiany napiecia mnoznik 12,5 ( chodzi mi czy komp jest stabilny przy takim oc )........

Ktore trzeba mostki tak "przepalic" zeby miec mnoznik 12,5 ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha, sory ze jeden pod drugim, lecz jakie mostki musze polaczyc, lub przepalic na moim aTHLONIE XP 1700+ AGOIA 0,18u aby miec staly mnoznik 12,5 od razu?? jest takie cos mozliwe?? czy musze wszystkie L1 laczyc normalnie?? Bo mi tylko 12,5 jest potrzebny, reszte juz fsb podciagne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scibi nic nie zdzialsz niestety bo u nas sa mostki poprzecinane i zeby unlocknac jakikolwiek mnoznik trza je laczyc :( . Case je poprzecinal poniewaz ma GB 7VA ktory to nie ma mozliwosci zmiany mnoznika. Jedyne wyjscie to zakupic 0.13u :twisted:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj się za to biorę- po południu zdam relację.

BTW- sławny Morphling1 (ten gość, który wykręcił XP1700 do 2.93GHz) twierdzi, że mnożnik x13 osiągnął przecinając tylko ostatni mostek L3- ze schematu z www.ocinside.de wynika, że trzeba przeciąć ten, i jeszcze jeden. CYTAT:

"...That painting guide shoud be good, but for unlocking 13 and up on lower mp tbreds you need to cut the last L3 bridge or even better solder 100 Ohm resistor between AJ27 socket A pin on back of the mobo and ground. That was a tip by Nicozeg I'll try it today or tommorow I need to get soldering iron from a friend..."

TUTAJ twierdzą, że po przecięciu ostatniego mostka L3 odblokowują się mnożniki powyżej x12.5. CYTAT:

"...We are referring to "popping" the 5th L3 bridge on a Thoroughbred CPU to add 8X to the current 5.5X-12.5X multis.

For example, if I set 7X in my BIOS the CPU would end up at 15X.

7+8=15..... See?..."

Zobaczymy jak to wypadnie w praktyce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak obiecałem jestem z "raportem" :D

To działa!

Dołączona grafika

"Przepaliłem" dwa mostki i mam mnożnik x13. Przy starcie kompa bios twierdzi, że mam XP2100 :D

Najpierw przepaliłem ostatni mostek L3- chciałem się przekonać, czy odblokują się mnożniki wyższe niż 12.5. Odpalam kompa i nic- komp "martwy"- mało się nie obesrałem- myślę "no nic k.rwa- procek poszedł się j.bać". Ale dałem mu (i sobie) jeszcze jedną szansę- przepaliłem kolejny mostek (w/g schematu z ocinside.de), żeby osiągnąć x13. Odpalam kompa i wszystko gra :D :D :D .

Jako że moja płyta (epox 8KHA+) ma mnożniki do x15 (ale faktycznie "staje" na x13 co daj mi x12.5) więc następnym krokiem będzie ich ustawienie.

Ciekaw też jestem, czy mogę zastosować połówki np. x13.5, x14.5 skoro płyta obsługuje tylko całe x13, x14- wie ktoś???

Mostki przepalałem starym zasilaczem komputerowym (130W)- napięciem 5V- w trakcie przepalania (ułamki sekund) następuje przebicie i pojawia się mała iskierka nad mostkiem. Na zewnątrz nie pozostaje jakikolwiek ślad takiej modyfikacji- laminat jest nietknięty.

Wyniki podkręcania procka na X13, x14, x15 jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw przepaliłem ostatni mostek L3- chciałem się przekonać, czy odblokują się mnożniki wyższe niż 12.5. Odpalam kompa i nic- komp "martwy"- mało się nie obesrałem- myślę "no nic k.rwa- procek poszedł się j.bać"

No czekalem na lepsze wiadomosci :)

Bo tak wlasnie bede chcial zrobic... Moze ktos jeszcze probowal z tym ostatnim mostkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jabol- w podpisie widzę, że masz durona- ja to robiłem na athlonie i nie wiem, czy taki zabieg jest możliwy na duroniu :D . Cięcie mostków napewno, ale czy tych samych...

A może masz tego antka, a nie zmieniłeś podpisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie,fajnie.. Szkoda tylko,ze ja nie moge u siebie ustawic nawet mnoznika na 12,5,bo plyta nie pozwala. Znaczy sie pozwala,ale naapiecie mam tylko o 0,1 powyzej normalnego,wiec nie chce wstac na 12,5x166:(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jabol- w podpisie widzę, że masz durona- ja to robiłem na athlonie i nie wiem, czy taki zabieg jest możliwy na duroniu  :D . Cięcie mostków napewno, ale czy tych samych...

A może masz tego antka, a nie zmieniłeś podpisu...

Ja pytalem na przyszlosc... Bo chce kupic athlona chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś tą samą metodą potraktował mostki L11 i ustawił sobie wyższe napięcie  :D .

Szkoda tylko,ze nie mozna wrocic pozniej do normalnych ustawian.. :( A gdzie znajde jakie mostki L11 popiescic zeby bylo napiecie 1,7 np. ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś tą samą metodą potraktował mostki L11 i ustawił sobie wyższe napięcie  :D .

Szkoda tylko,ze nie mozna wrocic pozniej do normalnych ustawian.. :( A gdzie znajde jakie mostki L11 popiescic zeby bylo napiecie 1,7 np. ?

Pozdrawiam

TO takze na www.ocinside.de w Workshop

Cos tam o Throughbredzie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...