kossaa Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Komp w windzie ma temp ~50 st, wiec torche duzo nawet jakby to byl palomino... (na 2000+ 0.18 mialem ok 40 st w windzie ) Proc jest posmarowany pasta srebrna (bez CS zadnego byl tez smarowany pasta silikonowa lub bez niczego i na srebrenej najnizsza temp bo na silikonie to nawet 70 prae stopni proc mial, zakladalem radiator juz pareanascie razy, razumiem jakbym raz dwa razy zle zalozyl, ale chyba w koncu nawet prxez przyadek powinien sie zalozyc dobrze ;) ) oba wiatraki chodza na ~2800 obrotow (jeszcze Zalman FB 123). Nie wiem czy nadal ale m sie wydaje ze to cosik jest spowodowane jest chyba zlym/zle zamontowanym chlodzeniem, bo proc bardzo latwo lapie wysokie temperatury i szybko z nich "schodzi" (ale to bylo na silikonie teraz na srebrej chyba tego nie ma- proc ma 70 st a za pare/parenascie sek po wylaczeniu kompa przy wlaczeniu ma 35 ). HELP !!! bo ciagle rozbieranie kompa mnie nie bawi Ps. mam nadzieje, ze boj post da sie jakos zrozumiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Nie znalazłem żadnego znaku zapytania, więc pytanie niema ;) A czym odczytujesz temperaturki? Bo ja mam takiego asusa i u mnie maxymalnie zaniża temperturki ( bios i asus pcprobe) jedynie sandra wmiare dobrze pokazuje /chyba.../ Nigdy niezaszkodzi rozmontować chłodzenia i złożyć go jeszcze raz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossaa Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 zakladalem radiator juz pareanascie razy.Ja nie zadalem pytania a ty nie przeczytales dokladnie posta (wiec jestem kwita) ;P ;) Temp sprawdzam w biosie i w speedfanie , i w sandrze pokazuja to samo. Temp wewnatrz obudowy ok 30 st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 moze 2800rpm to zamało..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 U mnie PC PROBE pokazuje 36*C a Sandra 56*C i nie wiem czego sluchac. Mam plyte Asus A7V8X przed zainstalowaniem biosu 1010 PC PROBE pokazywam 56*C a po 36*C . Nie wiem ktorego programy sluchac :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 słuchaj sandry bios 1007 pokazywał dobrz później coś spierniczyli Zaczeli naprawiać ale nic dobrego nie zrobili.... z tymi biosami, no troche większe fsb moge osiągąć... max na 1.96V->169 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossaa Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 moze 2800rpm to zamało..... V7+ podczas testow byl na High = ~6000 Mi sie wydaje ze bios odczytuje dobrze temp bo zwisy nastepuja,o czym chyba nie napisalem w poscie :D Jak podkrecam to jest tak ze FSB moge zwiekszyc tylko na 166 bo jak pojade wyzej tylko o prae MHz w gore 133 lub 166 (czyli np 140 lub 170) to kompie sie bardzo szybko wywala albo najczesciej to nawet mi sie nie zdazy zaladwac bo wywala BSOD. Komp w miare "stabilnie" pracuje na 12x166, potrafi pracowac caly dzien bez zwiechy na hot cpu test na burn-in, ale jak zasiade do kompa i np chce po necie polatac zaraz sie wywiesza ( jak modem wyjalem nadal tak pozostalo). Napiecie daje albo 1.6 albo 1.8 (pomiedzy ti wartosciami jest to samo). I mysle ze to przez temp proca. Jak ustawie wszystkie opcje dot. ramu i sys perf na jak najnizsze to system pracuje troche dluzesz stabilnie. A tutaj mi cos nie pasuje, bo jezeli ram pracuje na 333 (czyli na def speed) to nie powinno to miec znaczenia, to samo sie tyczy PCI i AGP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 To w koncu na ktorym biosie jest poprawny odczyt temperatur i woltazy bo juz stracilem rachube i nie wiem ktory warto zaladowac zeby nie spitolic sprawy... :| Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 aLbo sandra albo biosik 1007, albo ten na którym pomiary sa podobne ( bios i sandra lub inny czujnik) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Komp w windzie ma temp ~50 st, wiec torche duzo nawet jakby to byl palomino... (na 2000+ 0.18 mialem ok 40 st w windzie ) Proc jest posmarowany pasta srebrna (bez CS zadnego byl tez smarowany pasta silikonowa lub bez niczego i na srebrenej najnizsza temp bo na silikonie to nawet 70 prae stopni proc mial, zakladalem radiator juz pareanascie razy, razumiem jakbym raz dwa razy zle zalozyl, ale chyba w koncu nawet prxez przyadek powinien sie zalozyc dobrze ;) ) oba wiatraki chodza na ~2800 obrotow (jeszcze Zalman FB 123). Nie wiem czy nadal ale m sie wydaje ze to cosik jest spowodowane jest chyba zlym/zle zamontowanym chlodzeniem, bo proc bardzo latwo lapie wysokie temperatury i szybko z nich "schodzi" (ale to bylo na silikonie teraz na srebrej chyba tego nie ma- proc ma 70 st a za pare/parenascie sek po wylaczeniu kompa przy wlaczeniu ma 35 ). HELP !!! bo ciagle rozbieranie kompa mnie nie bawi Ps. mam nadzieje, ze boj post da sie jakos zrozumiec. ja powróciłem do biosu 1005 chyba najepoiej podaje temperatury i jest wyzsza wydajnosc niz 1010 czy 1011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamB Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Nie za bardzo rozumiem, dlaczego większość ludzi na tym forum upodobało sobie Sandre, jako program do pomiaru temperatur: trudno wam bedzie znaleźć coś, co gorzej się do tego nadaje. Nie można ustawić czujników z których temperatura jest czytana, a w przypadku procesora Sandra zawyża odczyt o kilkanaście do ponad dwudziestu stopni. W przypadku płyt z kiepskimi czujnikami pod podstawką, ktorych nie można przygiąć do spodu procka ma to jakiś sens - symuluje rzeczywistą temperaturę CPU. Ale nie mato żadnego sensu w przypadku, gdy na środku podstawki mamy mamy malutki czujnik, który możemy posmarować pastą i dogiąć do procka, a już na pewno nie w przypadku nowszych płyt ASUSa i SOLTEKa - pomiar temperatury z diody termicznej procesora (w przypadku Athlona XP). Polecam MBM Monitor (http://mbm.livewiredev.com/) - odczyty takie jak w Asus Probe, czy BIOSie, ale możemy odczytać kilka czujników, których nie czyta AP. Sama temperatura jest prawdopodobnie zaniżona ok. 5C (BIOS 1007) - przy założonym pod proca CS wyłączyło kompa przy 65C zamiast ustawionego w BIOSie 70C - sądzę, że ta temperatura jest OK - względy bezpeczeństwa w końcu:). I tu właśnie dochodzę do twojego problemu - kiedy nie było CS i blok wodny założony dobrze temp rzadko wychodziła powyżej 45C (AXP2000+, 0,13, niekręcony). Podobne objawy miałem przy odwrotnie założonej zapince: dociskała proca nie na środku, czyli blok leżał prawdopodobnie skośnie. Przy czym głównie taką sytuację widać po szybkim spadku temperatury, po ustaniu obciążenia proca. Sprawdź czy miejsce, gdzie dociska zapinka jest dokładnie nad jądrem CPU, jeśli nie odwróć samą zapinkę, albo cały radiator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 chlopaki zacznijcie uzywac AIDA32 i zobaczycie ze pomimo roznicy zarowno sandra/speedfan VS bios/asus probe pokazują PRAWIDŁOWE TEMP. dlaszego ? 8O no bo dlatego ze sandra/speedfan czyta z czujnika pod procem, a bios/asus probe pokazuje to co czuje dioda termiczna W procku. AIDA32. pamiętajcie. :!: :idea: :!: :idea: btw, po przesmarowaniu pastą srebrną styku rad->proc temp w idle jest 28 C na 10x166Mhz . coolermaster CP5-JDIB7-OL <- to apropos temperatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 MBM też czyta dwie temperaturki, opis która jest która znajduje sie na stronie programu... I tylko jedno pytanie. Dleczego temperatura mierzona w sockecie jest wyższa niż ta czytana z diody termicznej :? Wydaje mi sie że powinno być odwrotnie. Ktoś mnie oświeci :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekki Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 u mnie programik "aida32" pokazuje tak jak "sandra" dioda term. jest przy samej mobo i nie da sie jej podgiac bo to niemozliwe i dlatego taki wynik wiec temp. z socka wydaje mi sie jest bardziej wiarygodna i wlasciwa (Dioda 29'C :: Cpu 46'C) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Dobra ale mowa byla o biosie a nie o temperaturze, prawda? Wiec ostatecznie ktory bios jest najbardziej udany pod wzgledem wydajnosci, obslugiwanych opcji i wskazan temperatury, poza 1005 oczywiscie? :| Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Pod względem wydajności to najnowszy.... chyba 1011 już niepamiętam... A temperatuere dobrą / wmaire realna/ miałem na 1007, ale na tym zapomoca SpeedFan`a moge poprawnie odczytać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamB Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 MBM też czyta dwie temperaturki, opis która jest która znajduje sie na stronie programu... I tylko jedno pytanie. Dleczego temperatura mierzona w sockecie jest wyższa niż ta czytana z diody termicznej :? Wydaje mi sie że powinno być odwrotnie. Ktoś mnie oświeci :? A na czym mierzysz i co najważniejsze na jakim biosie? od 1006 Asus zaczął kalibrować (czytaj "zmniejszać") wskazania temperatury z diody. Jeśli korzystasz z MBM to jest na A7V8X taki czujnik: CUSL2. Pokazuje temp. proca "obliczoną" na podstawie czujnika w sockecie. Oczywiście dokładność takiego wskazania jest szacunkowa, ale mozna porównać do wskazań z diody. Jeszcze takie pytanie off-topic: jakie napięcia +5V masz na idle i na obciążonym komputerze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 mierze MBM5 na beta 1012.006 4,97V idle 4,92V przy BurnIn test z sandry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamB Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Na 1006 była pierwsza korekcja odczytu temperatury, (mimo wszystko jeszcze w miare wiarygodny odczyt) a na 1010 druga (ten BIOS poza odczytem temperatury niczego inego nie poprawiał!). Tu już Asus przesadził - właśnie na tym gruncie wyrastają takie kwiatki jak temp. z diody termicznej - 28C. Chłodzenie powietrzem, na idle - przypuszczam że w obudowie było w tym momencie ponad 30C, u mnie nawet 34C bywa na wodnym chłodzeniu! Ale napięcia to mam podobne do twoich na niekręconym procku i przyzwoitym zasilaczu 400W (Q-TEC Dual Fan, Low Noise). 300W FEEL to jakieś 5-10min pochodził na procku (2000+, 0,13) podkręconym ok. 70MHz:) Konfig podobny do twojego, tylko grafa słabsza (GF2Ti). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...