David666 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Wpadł mi w ręce ( w sumie dostałem ) komputer IBM Netvista (PIII 1GHZ itp) . Powyprzedawałem już większość części które wchodziły w jego skład mobo wywaliłem bo miała dużo kondensatorów wybrzuszonych). No i został mi zasilacz. 200W marki Astec , na stronie się do niego nie przyznają ( na PCB widnieje "custom power supply" -więc to jakaś wersja specjalna dla IBM) Postanowiełem sobie go rozkręcić i wyczyścić. Po chwili zauważyłem że mam do czynienia z zasilaczem niebanalnym :D . Jakość wykończenia po prostu zwaliła mnie z nóg -każdy element dokładnie zalakowany (czy jakoś tak) , elektroniką ze środka to można by obdzielic chyba ze 3 tracery 400W , wentylator na gumowych kołkach , 3 transformatory itp. No i jest z nim jeden problem (napięcia ma świetne -mierzyłem miernikiem jak jeszcze miałem wszystkie bebechy) , kable we wtyczce mają całkiem inne kolory w porównaniu do standardowej ATX i nie wiem czy można go bezpiecznie podłączyć do standardowej mobo , w sumie raz już tak bezmyślnie zrobiłem nim zauważyłem różnice ( byłem u sąsiada , któremu komputer wogóle się nie włączał i chciałem sprawdzić czy to wina zasilacza , podłączyłem tak na 10 sekund tego i wszystko zaczeło się świecic , wiatraki się kręciły - monitor akurat wtedy nie był podłączony) Nawet nie wiem jak sprawdzić napięcia(jaki pin wewtyczce ma ile) - za bardzo nie wiem jak go odpalić , bo nie ma kabelka zielonego we wtyczce :D - a nie chce przypadkiem go puścic z dymem. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady jak to sprawdzić.I prosiłbym o ewentualną jego wycene - ale w sumie za 200 W jakie by to nie było i tak grosze dostane , więc chyba lepiej zostawić sobie to małe cudeńko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Nie ma się nad czym zachwycać. Zmontowany dobrze, ale do nowego kompa nie wystarczy, no chyba że do jakiejś maszyny do pisania typu all on board. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Po prostu posprawdzaj rezystancje na normalnym zasilaczu i na tym, mam obudowę netvista pIII i oryginalny zasilacz chodzi z płytami ATX, ale nie wszystkimi- coś nagrzebali z napięciem pwrOK, i z niektórymi starymi płytami nie wstaje. Kolorki kabli pomieszali na maxa u mnie też- nie patrz na nie w ogóle to to zmyłka wielka:) Co do zasilacza.... mam 250W i tak ok 50% więcej w środku....jak na tamte czasy widać że to serwerowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Podłączyłem go ostatnio do dosyć starego kompa -Celeron 466 i chodził ok , napięcia bardzo dobre, więc mimo tych pozamienianych kolorów kabli wszystkie napięcia są tekie same Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...