Skocz do zawartości
David666

Zasilacz Astec , Wersja Dla Ibm

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w ręce ( w sumie dostałem ) komputer IBM Netvista (PIII 1GHZ itp) . Powyprzedawałem już większość części które wchodziły w jego skład mobo wywaliłem bo miała dużo kondensatorów wybrzuszonych). No i został mi zasilacz. 200W marki Astec , na stronie się do niego nie przyznają ( na PCB widnieje "custom power supply" -więc to jakaś wersja specjalna dla IBM)

Postanowiełem sobie go rozkręcić i wyczyścić. Po chwili zauważyłem że mam do czynienia z zasilaczem niebanalnym :D . Jakość wykończenia po prostu zwaliła mnie z nóg -każdy element dokładnie zalakowany (czy jakoś tak) , elektroniką ze środka to można by obdzielic chyba ze 3 tracery 400W , wentylator na gumowych kołkach , 3 transformatory itp. No i jest z nim jeden problem (napięcia ma świetne -mierzyłem miernikiem jak jeszcze miałem wszystkie bebechy) , kable we wtyczce mają całkiem inne kolory w porównaniu do standardowej ATX i nie wiem czy można go bezpiecznie podłączyć do standardowej mobo , w sumie raz już tak bezmyślnie zrobiłem nim zauważyłem różnice ( byłem u sąsiada , któremu komputer wogóle się nie włączał i chciałem sprawdzić czy to wina zasilacza , podłączyłem tak na 10 sekund tego i wszystko zaczeło się świecic , wiatraki się kręciły - monitor akurat wtedy nie był podłączony) Nawet nie wiem jak sprawdzić napięcia(jaki pin wewtyczce ma ile) - za bardzo nie wiem jak go odpalić , bo nie ma kabelka zielonego we wtyczce :D - a nie chce przypadkiem go puścic z dymem. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady jak to sprawdzić.I prosiłbym o ewentualną jego wycene - ale w sumie za 200 W jakie by to nie było i tak grosze dostane , więc chyba lepiej zostawić sobie to małe cudeńko .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu posprawdzaj rezystancje na normalnym zasilaczu i na tym, mam obudowę netvista pIII i oryginalny zasilacz chodzi z płytami ATX, ale nie wszystkimi- coś nagrzebali z napięciem pwrOK, i z niektórymi starymi płytami nie wstaje. Kolorki kabli pomieszali na maxa u mnie też- nie patrz na nie w ogóle to to zmyłka wielka:)

Co do zasilacza.... mam 250W i tak ok 50% więcej w środku....jak na tamte czasy widać że to serwerowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi