Des666 Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Od kilku miesiecy mam nastepujacy sprzet (nizej bedzie przejscie do rzeczy, dla niecierpliwych - wcale sie nie chwale co mam :) Intel PIV 1,8a Northwood Płyta Gigabyte 8IGX obsluga AGPx4 (niestety) i DDR 266 (jeszcze bardziej niestety) 512MB DDR 333 Kingstone Hercules 3D Prophet Radeon 9500 Pro SB Live 1024 Seagate Barracude IV 80GB I tutaj powstaje podstawowe - pytanie do SPECJALISTOW (wierze ze na tym forum sie niejeden taki znajdzie :) - jak najoptymalniej ustawic (podkrecic :) tego kompa, tak aby wszystko dobrze chodzilo. Moj wynik w 3D Marku MAKSYMALNY (teraz jest zazwyczaj mniej) to: http://service.futuremark.com/compare?2k1=5871294 Podstawowym problemem dla mnie jest kwestia PAMIECI. Jak podkrecam przez FSB to oczywiscie taktowanie pamieci z 266 wzrasta, aby osiagnac 333 przy taktowaniu procesora 2,25Ghz. Oczywiscie wszystko wowczas dziala idealnie STABILNIE (co nie znaczy optymalnie :) Z tym ze przy takim ustawieniu (FSB 125) PCI i AGP ida na 31/63 bodajze. A w kazdym razie na mniej niz powinny. Moge tez ustawic (nie ma zadnych problemow w dzialaniu (stabilnosc) kompa na FSB 233, ale wowczas musze zastosowac dzielnik 2.66 do pamieci i znowu mam DDR 266 przy taktowaniu procka 2,4Ghz. Co bardzo ciekawe - w 3DMarku nie ma praktycznie zadnej roznicy jak jest ustawiony komputer, ale w ogolnym jego dzialaniu (to chyba uzasadnione :) widze ze dziala szybciej jak jest pamiec na 333. Ale wowczas mam 'zwolnione' PCI i AGP i to chyba nie jest zbyt dobrze... z kolej jak bardziej podkrece FSB (powyzej 125) tak aby PCI i AGP byly standardowo, to pamiec ma 354 a tego to juz nie wytrzymuje (juz przy 340 bywaja zwiechy). Bylbym niezmiernie wdzieczny za jakiekolwiek sugestie co do tego sprzetu, co jak ustawic zeby to dobrze chodzilo, jakie dzielniki itp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Te Kingstony nie idą Ci powyżej 333MHz? U mnie przy szynie 133MHz pamięci są taktowane zegarem 356MHz i jest OK. Coprawda mam szajsungi, ale znajomy na Kingstonach ma tak samo jak ja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 No coz - u mnie przy szynie bodajze 133 mialyby 354, ale sa wowczas zwiechy systemu, 3DMark nie dochodzi do konca itp... Ale to pewnie przez to ze plyta nie obsluguje DDR 333. Moze napiecie trzebaby im podniesc? Ale wole nie ryzykowac zeby sie nie spalily :) Fakt ze wowczas byloby idealnie bo przy 2,4Ghz (FSB 333) procek ma w stresie 55-57 stopni wiec jest OK, a pamieci jakby chodzily na 354 to bylby czad, bo widze duza roznice jak jest 266 i 333.No ale STABILNOSC przede wszystkim no i bezpieczenstwo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Nie ma na tym forum kogos kto udzielilby rzeczowej informacji o optymalizacji sprzetu? Mysle ze przydaloby sie to wszystkim posiadaczom mniej doswiadczonym. Chodzi o informacje jakie czestotliwosci i czego sa najbardziej optymalne, jakich nie powinno sie uzywac i dlaczego itp... Wierze ze sa tutaj kompetentni ludzie :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 A moze ktos powie w jaki sposob ustawic najlepiej FSB i taktowanie tych pamieci (Kingston 512MB DDR 333) tak zeby chodzily porzadnie? Moze one pojda na np. 354, tylko trzeba jakies timingi ustawic? Moglby ktos udzielic instrukcje jakie to powinny byc wartosci, albo chociaz odeslac do jakiegos 'zrodla'? Bylbym niezmiernie wdzieczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Ustaw FSB na 133 pamięci na 354MHz , i zwiększ napięcie Vdimm na max , do 2,9v jest całkowicie bezpiecznie , moje pamięci działały przez rok na 3,2V i działają dalej.Jeżeli system nadal będzie niestabilny zwiększ timingi do 3-3-6 cl.2,5 2t jak będzie nadal niestabilny to trafiły Ci sie na max`a lipne pamięci.W takim to wypadku bym ustawił max. stabilne FSB przy pamięciach działających na 133% oczywiście ze zwiększonym napięciem.Troszke zwolnionymi PCI/AGP bym sie nie martwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Przy ustawionych pamieciach na 354 mam procka na 2,4 i PCI/FSB sa chyba doladnie tak jak byc powinny. Sprawdze zatem ze zwiekszeniem napiecia i zobaczymy jak bedzie. Dzieki za porade :) Slyszalem tylko ze zwiekszenie timingow moze spowodowac ze pamieci na 354 przy P2,4 z wysokimi timingami beda dzialaly wolniej niz 2,25Ghz z pamieciami na 333 i dobrymi timingami. Jak to jest? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Heh mam identyczną płytę i proca 2,4@2,98 . Pamięci na 333 , magistrala 166MHz , AGP oczywiście 66MHz. Ściągnij najnowszy BIOS z Gigabyte-a , wyłącz w biosie opcję "performance" czy jakoś tak , podnieś napiecie na procu do 1,65V i ...bradziej optymalnie chyba już się nie da. Napisz na priv-a jak chcesz to podzielimy się doświadczeniami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...