pix3l Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Witam to znowu ja;] Tym razem szukam dobrych dyskow do macierzy raid0. Plyta na jakiej maja dzialac to Asus p5B deluxe Wywnioskowac mozna ze zalezy mi na maksymalnej wydajnosci - tak, ale zalezy mi tez na ciszy(jestem 'wodnikiem', moj obecny WD 120GB ata to najglosniejszy element kompa ;[] ) Niczego powyzej 400GB(łącznie) nie wykorzystam (tzn tak mysle:D). Bardzo prosze o subiektywne opinie uzytkownikow, uargumentowane flejmy/klotnie mile widziane. Edytowane 17 Grudnia 2006 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 2x WD Raptor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 2x WD Raptor... I cisza ?? hehehe... 2 Barki 7200.9 160 z prostopadłym zapisem.. beda ciche i szybkie.. Lub Samsungi te troche "burkaja" głowicami.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 2x WD Raptor...Ale ja bym prosil o cos realnego :) 150GB 1k rpm kosztuje w komputroniku 1000zl @Kwazor: te baracudy na pewna sa ciche? slyszalem ze pierdzą :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Barracudy ciche? Miałem 320tke 2 miechy temu, pozbyłem się w trybie natychmiastowym. Zafunduj sobie lepiej parkę Hitachi 7K500, 2x250 za 580zł łącznie. Ew. 2x 320, jak kto woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Barracudy ciche? Miałem 320tke 2 miechy temu, pozbyłem się w trybie natychmiastowym. Zafunduj sobie lepiej parkę Hitachi 7K500, 2x250 za 580zł łącznie. Ew. 2x 320, jak kto woli. Mowisz? :) A jak z ich wydajnosca w stosunku do tych Barraccud ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Mowisz? :) A jak z ich wydajnosca w stosunku do tych Barraccud ? Witam Ja miałem RAID0 na Hitachi 2x160GB modele T7K250. Miałem też RAID0 na 2x160GB Seagate 7200.9. Płyta, na której macierz tworzyłem to DFI Lanparty ultra-d. Moje wnioski są takie: jesli chodzi o RAID0 Hitachi nie ma sobie równych. Normalnie mają krótszy czas dostępu od seagatów, ale w odczycie liniowym są około 10Mb/s wolniejsze. Zakładając, że w RAID0 i tak się podwaja odczyt liniowy to liczy się czas dostępu. Po drugie z seagatami miałem problemy, żeby macierz w ogóle chodziła. Wykresy po testach jakieś poszarpane były, a przy kopiowaniu danych komp zwalniał. Tego problemu nie było z dyskami hitachi. Gdzieś na forum jest temat o raidzie i moich bojach z hitachi i seagatami. Z segatami trzeba się mocno napracować, żeby je zmusić do poprawnego działania w raid0. Podstawową sprawą jest dobór rozmiaru klastra. Jeśli się to źle zrobi to macierz zamiast zwiększyć wydajność kompa obniży ją. Z hitachi nie było takich problemów. Tyle z mojego doświadczenia. Teraz jestem na etapie zmiany mobo i spowrotem robie macierz na hitachi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...