Skocz do zawartości
sandmannn

Asus 6600 Gt Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Drodzy forumowicze, moze jestescie w stanie mi pomóc w nastepującym problemie:

Od jakiegos czasu posiadam Asusa gf 6600 gt. Karte kupiłem w sklepie ok 6 miesiecy temu i do niedzieli nie było z nią problemów.

W niedziele wlasnie w grze Oblivion zaczeły pojawiac sie artefakty w znikomej liczbie 2 sztuk w postaci pionowych lini bedacych przedłuzeniami np. gałęzi, rąk itp. Wyglądało to w ten sposób ,ze postac jakby biegała na smyczy :((( Na ekranie ładowania planszy pojawiło sie kilka różowych plamek..Sytuacje poczatkowo przypisałem do błędu w grze ( nie jestem fachowcem ). Nastepnego dnia artefaktów pojawiło sie juz baaardzo duzo a na pulpicie windowsowskim pokazało sie kilka jasnozielonych plamek wielkosci jedneko piksela. Gra dodatkowo chwilami zaczeła byc wywalona do windowsa :((

I w tym mom zdałem sobie sprawe ,ze pojawil sie jakis problem z moim kompem :(

Przeinstalowałem sterowniki w karcie graf. a raczej odinstalowalem te zciagniete z netu a zainstalowalem te dostarczone razem z kartą - nie pomogło. Przeinstalowałem gre- nie pomogło.

Sprawdziłem temp karty. Bedac w windowsie jest to ok 50 stopni. wiatraczki dzialaja jak dzialaly, zarowno ten na karcie jak i w obudowie czyli nic sie nie zmieniło od czasu gdy dzialalo wszystko poprawnie.

Wczoraj uruchomiłem kompa , wlaczylem kilka programow diagnostycznych i uruchomiłem 3d mark 03. Rezultat dla tej karty to ok 4000 tys. To chyba troszeczke za mało. Przy najbardziej zlozonych animacjach zaczelo isc podejzanie wolno ale moze to taka karta. Jednak artefakty sie nie pojawiły.

Uruchomiłem wiec obliviona i wszystko było ok. tzn nie było absolutnie żadnych przekłamań obrazu. Wylaczylem kompa i zajalem sie innymi rzeczami...Niestety poznym wieczorem uruchomiłem kompa raz jeszcze a w oblivionie pojawila sie znienawidzona pozioma kreska :((( wylaczylem gre i sprawdzilem tem w windowsie..temp na karcie wynosiła 66 stopni i spadala ( gra juz wylaczona była). Gdy osiagnela wartosc 50 stopni uruchomilem gre i wszystko bylo ok przez kilkanascie minut//potem znów sie artefakty pojawiły....wyłączyłem i znów temp. wynosiła ok 65 stopmi.....

zdjalem obudowe i poruszalem karta ( przy wył kompie oczywiscie) i uruchomilem kompa . pojawila sie najpierw plansza płyty głównej a nastepnie ekran startowy windowsa. Nastepnie komp. uruchamiall sie dalej a monitor przelaczyl sie w tryb gotowosci...:(((czyli nic nie widze a komp pracuje:(((

kiedys mialem podobny problem. Podlaczylem wtedy tv i okazalo sie ze karta wyswietla obraz wlasnie na nim a nie na monitorze..przelaczylem wtedy tv na monitor i wszystko bylo ok. wczoraj nie mialem jednak na to czasu juz a zreszta to nie chodzi chyba o to aby to sie tak samoczynnie przelaczało:((( na samym poczatku bycia tej karty u mnie w domu kozystalem co prawda w ten sposob z kompa ze podlaczalem go do tv ale jak mi sie wydaje zmienilem wyswietlanie na monitorowe.....

zastanawiam sie co moge z tym problemem zrobic? czy wina jest to karty? czy moze jakis na niej ustawien ? a moze windowsa?

oddac karte do serwisu czy przeinstalowac system? nie chcial bym aby mi w serwisie powiedzieli ze karta jest ok a problem lezy po stronie windowsa albo czegos jeszcze innego i nalezy sie 2000 za porade...

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek :arrow: Jak masz zdolnosci manualne przesmaruj rdzen aceramique albo as5. Jak nie to zlec to serwisowi. 50* moze byc daleko od core :P

to tez jest jakies rozwiazanie lecz karta ma dopiero 6m-cy wiec szkoda by było samemu smarowac bo wtedy gwarancja przepadnie :(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdz czy radiator na karcie nie jest zapchany kurzem.

skoro po wyjsciu z gry masz 65* to podczas grania jest pewnie o jakies 10-15* wiecej, wiec wina jest po stronie chlodzenia

edit:

zawsze mozesz odlaczyc wiatraczek i dac nadmuch na karte z jakiejs 80 na 5V (mam tak w swoim 6800 nie dosc ze sporo ciszej to do tego chlodniej ;) )

nie napisales czy karta krecona (kto nie kreci :P ) jezeli tak to ja daj na default i przetestuj

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj posiedzialem przy kompie i okazalo sie ,ze niewyswietlanie obrazu jest spowodowane tym ,ze podczas ruszania karty ( sprawdzania tem ) zgubily sie ustawienia i obraz byl wyswietlany na ekranie tv. podlaczylem tv, zmienilem ustawienia i obraz jest na monitorze.

odinstalowalem teoretycznie nowe sterowniki ktore zciagnalem jakis czas temu z sieci i zainstalowalem te dostarczone razem z karta...wynik w 3d mark 03 skoczyl o ok 900 pkt. to mnie dziwi bardzo ale coz....teraz mam 5000.

temperatura podczas testu na karcie wzrastala do 63 stopni a w spoczynku jest to 50-53 stopnie. procesor i plyta maja temp w normie czyli ok 37 stopni...

aaaaaaaa wyczyscilem karte z kurzu i przedmuchalem wiatrak w zasilaczu...

zniknely kolorowe kropki z monitora.

obliviona jeszcze nie odpalałem.

zastanawiam sie czy nie mam blednych sterowników do plyty głownej...zciaganych tez z netu bo tak naprawde od chwili wymiany sterów ( 3 tyg temu ) zaczely sie problemy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi