Skocz do zawartości
IamWeasel

Net Chodzi, Zwalnia, Pada.

Rekomendowane odpowiedzi

Robię sąsiadowi kompa (nie temu od drugiego tematu, po prostu na święta lawina awarii :) ).

Ma on internet z kablówki, podłączony przez modem USB. Ja mam zresztą internet z tej samej kablówki, ale modem do karty sieciowej, więc nie trzeba żadnych modemowych sterów instalować.

Cośtam ostatnio namodził i zrobił format. Zainstalował na kompa z 160MB ramu Win XP SP2 (był 98). Nie mógł podpiąc się do internetu. Poszedłem tam, faktycznie coś z modemem nie gralo, mimo że wyglądał na zainstalowany poprawnie. Usunąłem wszystko, wgrałem nowe pliki, zainstalowałem od nowa - działa.

Ale tylko na pozór. Po włączeniu połączenia działa jakąś minutę, później zaczyna stopniowo zwalniać aż całkiem pada (nie rozłącza się, ale nic nie działa).

Admin sieci twierdzi, że żadne prace nie są prowadzone, zresztą mi internet działa.

Co to może być? Może jest jakiś dziwny bufor, o którym nie wiem, a który się przepełnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avast - nic. Skanowany pod Windowsem i przed włączeniem systemu (jest taka opcja).

Netstat - nic.

Hijackthis - nic.

O ile przedwczoraj net po włączeniu działał z 3 minuty, teraz jest to 15 sekund albo wcale. Poza tym sąsiad mówił, że wyskakiwał mu czasem jakiś błąd DNSów (są pozyskiwane automatycznie).

To chyba będzie jakiś problem od strony dostawcy netu, jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do modemu idzie taka wtyczka jak od TV. Nie wiem jak to się nazywa (taka okrągła z bolcem w środku).

Możliwe że kabel gdzieś pękł or somfin, przy koncentrykach trza pamiętać że ma jakiś minimalny promień zgięcia i przekroczenie może spowodować uszkodzenie.

Sprawdź na innym kawłku kabla.

Spróbuj też końcówke od nowa założyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź swój modem i idz do niego, jeśli net bedzie na twoim modemie działał dobrze to znaczy, że coś z modemem alebo z komunikacją modemu na usb; weź jego modem i sprawdz u siebie. Takie kombinacje powinny troszkę rozjaśnić sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli podlacxzy modem u kumpla to nic nie da bo przeciez on ma inny mac a czasem z dnsami sie psuje na serwerze uy dostawcy wiem bo mam toye i wciagu trzech lat dwa razy cos im sie zepsulo ze nie przypisywalo dnsow

wykluczy np problemy z linia/kablem telewizji kablowej jeśli jego modem bedzie u sasida działać ok;

jak podłączy modem sasiada u siebie na rj45 i bedzie ok to bedzie wiedział, ż modem jest ok jeśli chodzi o prace karcie sieciowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi