Skocz do zawartości
t0bi

Modernizować Czy Nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dylemat...

2 miesiące temu miałem 1100 zł na kompa... złożyłem to, co mam w sygnaturce...

Jednak teraz pojawiły się dodatkowe fundusze (500zł) i nie wiem czy nie przejść na coś nowszego,

Do tego mam klienta na RAM z podpisu za 200 zł i na grafikę za 290 zł... Więc do sprzedania zostaje tylko płyta i procek...

Nie wiem, czy uzyskam duży wzrost wydajności przechodząc na nowsze platformy, chociaż na C2D i tak mnie nie stać.

Mogę też kupić 1GB ramu i grafę palita 7600.

Czy lepiej będzie przejść na AM2 i siedzieć na zintegrowanej grafie (myślałem o biostarze 6100 am2 bo podobno dobrze się kręci),

Uzyskam duży wzrost wydajności ? Czy jednak darować sobie tą imprezkę, kupić 1GB ramu, zmienić GPU i zostać na s754 ?

Co byście polecili ? Będę wdzięczny za każdą sugestię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak powiem, mi osobiście taki komp by wysarczył i poczekałbym jeszcze ok. roku na zmianę. W nic nie gram, motrzebne mi tylko sporo RAMu i dobry proc. Sytuacja inaczej może wyglądać u Ciebie. Może potrzebujesz mocnego procka do obróbki dzwięku. My tego nie wiemy, ale przemyśl swoją sytuację, bo w tym momencie może Ci kompletnie ulepszanie kompa nie być potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy s754 a s939/AM2 różnica w wydajności jest naprawdę niewielka, o ile wogóle jakaś jest. Grafikę masz dobrą, porównywalną z 7600GS. Kupiłbym jakiegoś uzywanego Athlona na s754, może odczujesz jakąś zmianę na plus... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja popieram przedmówców ;) narazie pozostałbym przy Twoim sprzęcie. Przesiadka nawet na używanego A64 na 754 będzie nieopłacalna (300zł za 3000+). Jeżeli brakuje Ci procka to lepiej wymienić na S3100+, będzie wyższy mnożnik to może uda się 2,7ghz wyciągnąć.

Grafa zła nie jest i raczej kosmicznej różnicy pomiędzy nią a 76gs nie odczujesz, a ramu rzeczywiście by Ci się przydało, chociaż 512mb więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi