DziubekR1 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Mam teraz na chacie takie oto kosci. W kompie 4x256MB=1GB, to chodzi w Dualu, na ustawieniach 408Mhz 3-3-3-8. Ale na biurku lezy jedna kosc o pojemnosci 2GB. Z tego co slyszalem, powinna smigac na 440Mhz 2,5-3-3-8. Teraz pojawia sie moje pytanie, bo nie wiem ktora wersje sobie zostawic. Jednak ten Dual dal mi prawie 2000pkt. w 3DMarku 2001 w porownaniu, do Single, ale czy jest on wart mniejszej pojemnosci pamieci ?? Jak sie on przeklada na wydajnosc w takim np. FarCry, czy Prey ? Jak sie pewnie domyslacie, jest w tym maly haczyk, bo nikt normalny by sie nie zastanawial 2GB, czy 1GB :) Otoz ta pamiec 2GB w jednej kosci, to pamiec ECC. Naszczecie nie buforowana, wiec powinna smigac na wiekszosci plyt, ale jako ze nie jest to pamiec jak kazda inna moge miec kiedys problem ze sprzedaza. Ale ja zmieniam sprzet raz na pare lat, wiec tym chyba nie bede sie specjalnie przejmowac. Wiem, ze na Asusach i AsRockach smiga :) Podobno plyty na chipsecie NForce4 tez wszystkie ja łykaja. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genz Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 ja bym raczej przetestowal na roznych benchmarkach i porownal wyniki wtedy bym wybral ktora opcja bylaby lepsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Wlasnie chwilowo moj problem sie "rozwiazal", bo mam problemy z tym ramem 2GB. Wlozylem go i plyta wykryla bez problemu, ale niestety przy wgrywaniu windy jak kilka razy "przeleci ten pasek", to nastepuje reset. Probowalem na kazdym taktach, napieciu itp. i dalej reset w tym samym momencie. Sprobowalem wlaczyc tryb awaryjny i tam wszystko chodzi jak trzeba. Zrobilem testy transferow Everestem i wszystko w normie. Wiec sprobowalem wlaczyc PRIME95 i niestety po 9min test zostal przerwany. Probowalem wkladac ta kosc do kazdego slota w plycie, ale dalej wszystko tak samo. Czy to nie oznacza przypadkiem, ze ram jest uszkodzony ?? Bo jeden gosc z forum uzywal IDENTYKO kosc na AsRocku Dual-SATA2 i wszystko mu smiga jak zloto. A ja mam ta sama plyte, tylko VSTA. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ramu nigdy za wiele, a z dual czy single to w tym wypadku raczej drugorzędna sprawa. Ja bym wsadził tą 2gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 IMHO to hmm... Sprzedaj wszystko i kup 2x 1GB. Dual + 2GB i masz fajnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...