Skocz do zawartości
foobarbar

Prośba O Ocenę Zestawu Komputerowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chce sobie zlożyć komputer, mam do Was prośbę o ocenę konfiguracji. Komputer ma nie slużyć do grania, więc na dobrej karcie graficznej mi nie zależy. Ma być dość szybki - będzie służył jako narzędzie pracy programisty - ale nie znaczy to, że musi to być jakaś rakieta. Dużo ramu i szybki dysk będą ważniejsze niż dodatkowe 200Mhz procesora i wypasiona płyta główna.

Bardzo zależy mi, żeby komputer był cichutki i niewielki (chociaż wielkość akurat nie jest jakims problemem) - stąd obudowa microATX. Nie wiem czy te dwa wymagania są do pogodzenia, może mnie wzpomożecie radą. Wydaje mi się, że w małej obudowie panuje większy ścisk i trudniej takiego kompa ochłodzić. Dlatego podaję dwa przykładowe zestawy - w wersji mini i w wersji maksi. Do tego w obu zestawach CPU jest w wersji box, ale oemowych nigdzie nie mogę znaleźć, więc liczę się z tym, że trzeba będzie dokupić cichszy wentylator.

OK, tyle wstępu. Wymyśliłem sobie dwie konfiguracje.

Konfiguracja w wersji mini:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 EE 3600+ BOX (AM2)

Płyta: MSI K9NGM2-FID (C51PV) VGA, GbLAN, FW, SATA300, mATX (http://sklepwgk.pl/prod.php?id=K9NGM2-FID )

Twardy dysk: WD Caviar 250GB SATA300 (WD2500KS) 16MB

RAM: Goodram DDR2 512MB PC5300 667MHz x2

Napęd: Pioneer DVD DVR-111DBK OEM

Obudowa: Modecom STEP 103 LCD microATX 350W

Taki zestaw wychodzi w cenie około 1781zł (ceny z techplanet.pl).

Konfiguracja w wersji maksimum (pod względem wielkości i możliwości -- o ile jest mi taka potrzebna):

Płyta główna: Asus M2N-E nForce 570 Ultra SocketAM2

Procek: AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 BOX

Dysk twardy: Western Digital Caviar 250GB SATA2 (WD2500YS)

RAM: 2x Goodram DDR2 512MB PC667

Grafika: Gigabyte GeForce 7300GS 256MB DDR2/64bit TV/DVI PCI-Express

DVD-RW: Pioneer DVD DVR-111DBK OEM

Obudowa: Chieftec BG-01B-B-SL 350W

Tutaj cena wychodzi około 2100.

Co o tym wszystkim myślicie? Warto się rzucać na droższy zestaw, czy różnica wydajnościowa i możliwości wyciszenia będą tak niewielkie, że wystarczy zestaw mini?

Pozdrawiam i dzięku z góry za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obydwu zestawach zmienił bym płytę główną. W 1. na Biostara TForce 6100, a w 2. na DFI na Nf4. Dysk twardy - wolał bym Baracudę 7200.9 lub 7200.10. W zestawie 2. zmienił bym grafikę na Galaxy 7300GT 128MB Zalman lub Palita 7600GS Sonic DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obydwu zestawach zmienił bym płytę główną. W 1. na Biostara TForce 6100, a w 2. na DFI na Nf4. Dysk twardy - wolał bym Baracudę 7200.9 lub 7200.10. W zestawie 2. zmienił bym grafikę na Galaxy 7300GT 128MB Zalman lub Palita 7600GS Sonic DDR3.

Nie wiem czy znajdę takie płyty z podstawkami pod AM2, ale przyjrzę się im, dzięki. ;)

Co do twardego dysku też się zastanawiałem na Seagatami, może się zdecyduję. Ale karty graficznej w drugim zestawie raczej nie będę zmieniał -- po co mi jeszcze lepsza, skoro nie jestem graczem?

Edytowane przez foobarbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie płytysą na AM2 :mur:. Poczytaj najpierw trochę.

Różnica w cenie między tymi kartami jest niewielka, a w wydajności duża. Zawsze lepiej mieć mocniejszą kartę graficzną.

Płyty:

DFI - http://4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=2423

Biostar - http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...ioTforce6100AM2

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi