Skocz do zawartości
crono_89PL

Komp Mi Sie Wiesza

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam u siebie PCka o nast konfiguracjii

CPU athlon 2400xp

mobo ASrock K7VT4-4x

GPU GF4 mx440 128mb

HDD Baracuda 7200

ram kingtone'a 512/333ddr

zasilacz MGB350ATXP4

ten zestaw dzialal mi bez wiekszych problemow ok 2,5 roku az tu nagle ni stad ni z owad zaczal sie zawieszac dzwiek, po czym sypal sie caly. dzialo sie to tylko w wypadku niektorych gier wiec problem ignorowalem nie widzac w nim nic z winy sprzetu. z czasem jednak kiedy podlaczylem neta stwierdzilem ze sklala zjawiska znacznie sie nasilila i nie dotyczy juz gier wyduszajacych z tego zestawu maxa ale takze programow do odtwarzania muzyki czy innych programow. w tym momencie dziala mi tylko przegladarka i system z paroma drobnymi programami, wszystko co prubuje uruchomic zawiesza sie po ok 1-5min, bez zadnej konkretnej reguly dot czasu, czy rodzaju programu. Prosze o pomoc.

Edytowane przez crono_89PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kiedy ostatnio robiles formata?

2.Skanowales dysk jakims antyvirusem?

3.Jaka temp procka? Moze sie przegrzewa

4.Moze zasilacz powoli pada i przez to komp jest niestabilny

formaty nic nie daja, skanowalem dysk kasperskim 6.0.17. z bazami z przedwczoraj, zaraz sprawdze temp procka to dopisze, a z zasilaczem to nie wiem

temperatura

temp 1 45C

temp 2 36C

HD0 35C

Edytowane przez crono_89PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym zasilaczu sie wszysykiego mozna spodziewac. Masz zainstalowane sterowniki do plyty glownej? Sciagnij najnowsze sterowniki ze strony asrocka, jezeli to nic nie da to bedziemy kombinowac dalej. Zobacz tez czy kondensatory na plycie nie sa wybrzuszone, mozliwe ze mobo pada.

Edytowane przez Pabliq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym zasilaczu sie wszysykiego mozna spodziewac. Masz zainstalowane sterowniki do plyty glownej? Sciagnij najnowsze sterowniki ze strony asusa, jezeli to nic nie da to bedziemy kombinowac dalej. Zobacz tez czy kondensatory na plycie nie sa wybrzuszone, mozliwe ze mobo pada.

zainstalowalem najnowsze sterowniki do plyty i nic nie pomoglo, prosze o dalsze propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz obudowe. Spojz na plyte glowna. Kondensatory nie powinny tak wygladac.

Ale najprawdopodobniej wina lezy po stronie zabojcy sprzetu zwanego potocznie megabajtem. Rodzina tych zasilaczy jest powszechnie znana z tego ze predzej czy pozniej zabije kazdy komputer. Wczesniejsza oszczednosc po czasie odbija sie naprawde nieprzyjemnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz obudowe. Spojz na plyte glowna. Kondensatory nie powinny tak wygladac.

Ale najprawdopodobniej wina lezy po stronie zabojcy sprzetu zwanego potocznie megabajtem. Rodzina tych zasilaczy jest powszechnie znana z tego ze predzej czy pozniej zabije kazdy komputer. Wczesniejsza oszczednosc po czasie odbija sie naprawde nieprzyjemnie...

kondensatory wygladaja jak ze sklepu zaden nie jest nadpalony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdeczne dzięki za pomoc.

Kupiłem nowy zasilacz Fortron 350 i jest rewelacyjnie, do tej pory ani jednej zwiechy trzy dni bez stresu, mam jeszcze małe pytanko, co się zepsuło w poprzednim zasilaczu??

Zużył się i powoli odchodził. Dobrze, że nic się nie spaliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi