NiCCo Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 powiatnko! Wkoncu zrobilem moda obudowy. W sklad wchodzi min. 5x sunnon 92mm (2x przod - nawiew, 2x tyl wyciag znad zasilacza, 1x bok nawiew na grafike), oraz 1x sunnon 120mm - wyciag na "suficie" obudowy :) Wszystko kierowane baybusem na 12v/off/7v. Temperaturki dosc dobre: przy procku xp 1700+ w spokojnym uzytkowaniu (winamp, jakis irc i inne puierdoly) 38 - 39C, obud. 23C - przy wlaczonych przednich i tylnych went na 7v - reszta wylaczona - tylko proc na 12v chodzi. I tu pojawia sie problem, nawet przy wlaczeniu wszystkich wentow na 7v (proc na 12v) ten od procesora wciaz pozostaje najglosniejszy - przelozenie go na 7v daje drastyczny wzrost temp. Aktualnie mam na procku cooler spire fridge rock do 2,2 ghz, na nim jest went 70x70. Co poradzicie aby wytlumic drania? Szukam jakiegos zamiennika ktory bylby cichy i wydajny. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 no to mozesz miec problem tutaj ale ja bym proponowal zalozenie na radiator dwoch wentylatorow kominowo .. np takich 70 mm oczywiscie na lozyskach kulkowych i puszczenie ich na 7V ... polaczenie dwoch wentyli zwiekszy ciag powietrza a co za tym idzie zwiekszy mozliwosci chlodzenia ... no albo pozostanie ci zapuszczenie jednego wiatraka na 12V ale wiadomo ze to skutkuje dosc duzym zwiekszeniem halasu :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 nie zwiekszy ilosci przepompowywanego powietrza ale cisnienie. moglbys sprobowac uzyc 2 takich samych wentylkow np. 80mm polacvzonych kanalem w ksztalcie litery Y tak zeby ich powietrze lecialo do wentylka, moglbys je wmontowac w scianke obudowy tak zeby mialy swierze powietrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 A ja bym Ci proponował zarzucić jeszcze CoopershimaXP na to Titana i bawić sie z Titanem i napięciem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 KUp sobie cooler mastera hhc-001 heat pipes. Ja mam Xp 10X166 1.825 V na tym coolerze temp jest 43-55 ale na EpoXie 8k3a+ który zawyża temperatury. Puszczam go na 4500 obr na fanmate, i nie hałasuje zbytnio. na 5V jest bezgłośny ale nie podkręcisz procka. Na 12 v procek idzie na 1730 MHz. Dzięki zastosowaniu rur cieplnych ten cooler nie wymaga tak mocnych (głośnych) wentylatorów. Ja właśnie jestem w trakcie zakładania chłodzenia wodnego, więc jeśli chcesz mogo troche taniej pozbyć się tego coolera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 A ja swojego Volcano puszczam na Low i jest cichutko nic nie słychać a tempa mam 39....a w obudowie dziur jeszcze nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 A ja swojego Volcano puszczam na Low i jest cichutko nic nie słychać a tempa mam 39....a w obudowie dziur jeszcze nie ma. Ja się nie staram udowodnic ze hhc-001 jest lepszy od volcano. Przeczytaj tylko żę temp jest wyższa ale procek jest puszczony na 2000+ na 1.825 V i na tym epoxie pomiar temperatury jest zawyżony. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrabcio Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 Polecam 10cm wiatrak zalozony na proca jedna krawedzia rowno z radiatorkiem,, nie na srodku ale tak z boku... ja mam tak na moim durniu (musialem druga dziure w wiatraku wiercic) ustawilem na 5V i temp przy max obciazeniu to 52C, IDLE 47... przy 7V to 42 idle, 47 obciazony........ do tego mam 1 wciagajacy od przodu 5v jeden wypychajacy 5V, w zasilaczu Coedegen 6013-300W jest firmowo czujnik temperatury, wiec tez jest cisza.. na grafice mam obustronnie wiatraki z 586 tez na 5V, krece jak widac poznizej na 265/265 , no i mam taka cisze ze slychac BIV jak glosniej "zaskrzeczy" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 31 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2002 Co do copper sima XP to mam juz zalozone. Na dniach zaloze jeszcze okragle kable vanteca i zobaczymy jak to wplynie na cyrkulacje i temperatury. W zasadzie to wolalbym nie zmieniac coolera bo jemu nic wsumie nie brakuje - wolalbym dobrac jakis wiatrak ktory bedzie na tyle wydajny ze przy 7v schlodzi mi cooler i jednoczesnie pozostanie na poziomie halasu tych 92mm na 7v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aiki Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Co do copper sima XP to mam juz zalozone. Na dniach zaloze jeszcze okragle kable vanteca i zobaczymy jak to wplynie na cyrkulacje i temperatury. W zasadzie to wolalbym nie zmieniac coolera bo jemu nic wsumie nie brakuje - wolalbym dobrac jakis wiatrak ktory bedzie na tyle wydajny ze przy 7v schlodzi mi cooler i jednoczesnie pozostanie na poziomie halasu tych 92mm na 7v Może lepiej kable cooler mastera, są tańsze zobacz np. na allegro http://www.allegro.pl/showitem.php?item=5935965 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiCCo Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Wczoraj dotarla do mnie paczuszka od Wojtka WYporka z szybka i kabelkami vanteca. Jak znajde chwilke to zainstaluje to i zaraportuje jak wplynelo na temp. Co do wenta: Kiedys mialem 80x80 przez przejsciowke made in piwnica - wylo niemilosiernie - ale chodzil na 12v, sprobuje puscic go na 7v moze wyda. W niedziele poprobuje. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Ja w sowim kompie walnołem wiatrak 10x10cm a dokładnie nad procem i temp. zjechała mi z 29 norm. do nawet 15 !!! [ bez obciążenia czyli komp stoi i nic nie robie ] a jak np. włącze rtcw to temp. dochodzi do 49!!! a bez tego wiatraka na obudowie to do ok.59 !!!! chyba jest różnica :D :D heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...