lukk_ Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 (edytowane) Już z tydzień temu chciałem Wam "sprzedać" przepis na to pyszne danie, ale jakoś nie chciało mi sie pisać ;") A dziś mnie naszło na pisanie :) Przepis od znajomego. Jadłem już 2 razy (ostatnim razem na Święta z 1,5 kg krewetek ;) Prawie sam całość zjadłem przez parę dni ;) ). PO prostu PYSZNE :) Jak pomyśle nawet teraz to robię się głodny, ale do rzeczy ;) ------------------------ Co potrzebne: - czosnek - cebula - szpinak (takie kulki zamrożone i zmielone już na przykład) - masełko ;) - krewetki koktajlowe - mozzarella (może może być też zwykły ser zamiast - nie wiem, nie próbowałem) - słodka śmietana ------------------------- Przepis jest taki jak ja robie. Możecie oczywiście dać więcej cebuli czy czosnku etc. Ja piszę swoje proporcje 1) Kroimy cebulę w kosteczkę (ok 3 średnich cebul), kroimy czosnek (dobre pół główki). Ustawiamy patelnię na gazie i rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Niech się zeszkli :) Jak już jest gotowe to dorzucamy szpinak (ok. 1/2 - 2/3 paczki). Smażymy aż się rozpuści zamrożony szpinak. 2) W międzyczasie rozmrażamy krewetki (1,5 kg) np. pod ciepłą wodą (albo wrzucamy do gotującej się wody, ale na ok. 2 MINUTY TYLKO!!! Aby nie zrobiły się twarde) i posypujemy je Vegetą, aby zniwelować zapach i posmak. 3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :) 4) Jak już wszystko jest gotowe dodajemy do garnka z mozzarellą i śmietaną krewetki i szpinak z cebulką i czosnkiem. Mieszamy dokładnie i gotowe :) Wychodzi z tego naprawdę spory gar. -------------------------- Osobiście bardzo lubię jeść to na ciepło :) Ma to wtedy konsystencje takiej potrawy z sosikiem :) Nawet jeśli schowam do lodówki na drugi dzień, to potem szybko do mikrofalówki i już cieplutkie. Do tego np. chleb z masłem (można go wymoczyć w tym sosie ;) ). MNIAM :) Polecam Edytowane 30 Grudnia 2006 przez lukk_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Kurcze szpinaku nie lubie <_< Trzeba będzie go czymś zastąpić. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiMatik Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 3) Bierzemy garnuszek wlewamy słodką śmietanę (cały kubeczek taki duży - 450g to jest? Nie pamiętam :P ). Dodajemy 2 "kostki" mozzarelli (tzn. te kulki - czyli 2 opakowania po prostu - oczywiście odcedzone, bez tej wody ;) ) i gotujemy. Aż się rozpuści. Będzie to wodniste dosyć ale nie szkodzi :) >>> Mozarelle w calosci wkladamy do smietany i gotujemy dopoki sie nie rozpusci. (Ja chyba pokroje ja w mniejsze kawalki zeby szybciej bylo ;)) Ale mi smaka narobiles tym przepisem, jutro w podskokach pognam po skladniki do sklepu ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...