Skocz do zawartości
zwierzak07

Przejście Z S754 Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Moja obecna konfiguracja

Procesor 2800+

Ram 2x512 Geil

Plyta Gigabyte Ga-K8VT800Pro

Fortron FSP 350-60MDN

Graficzna Gigabyte 6800 GT 16/6

Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

Chciałbym wymienić procesor z płytą pozostaje tylko chyba 939 bo nie stać mnie na wymiane ramu i graficznej na PCI-Express

Myślałem o San Diego 3700+ tylko nie wiem czy jest lepszy od Venice

Płyta główna kompletenie nie wiem jaka:napewno musi mięc AGP (jesli takie sa) i Sata II chcialbym wreszcie wykorzystac w pełni mój dysk

A na koncu zasilacz nie wiem czy wystarczy do tego raczej nie bede sie bawil w OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się rozejrzał za ASRockiem 939Dual. Chociaż w sumei zastanawiał bym się czy taka wymiana ma sens.

Myślę że taki wybór będzie najkorzystniejszy dla ciebie. Teraz masz grafe na AGP a jak uzbierasz sobie kase na lepsza grafikę to kupisz coś pod PCI-E bez wymiany plyty;)

Jeśli chodzi to tego San Diego to wiadomo że lepszy od Wenecji ;] San Diego ma 1m kaszu na L2, Venice "tylko" 512 kB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się rozejrzał za ASRockiem 939Dual. Chociaż w sumei zastanawiał bym się czy taka wymiana ma sens.

Dlaczego taka wymiana nie ma sensu?Nie mam kasy na wymiane pamieci i graficznej.A mysle ze odczuje troche zmiane wydajnosci

Czy to jest ten Asrock

2449161[/snapback]

Myślę że taki wybór będzie najkorzystniejszy dla ciebie. Teraz masz grafe na AGP a jak uzbierasz sobie kase na lepsza grafikę to kupisz coś pod PCI-E bez wymiany plyty;)

Jeśli chodzi to tego San Diego to wiadomo że lepszy od Wenecji ;] San Diego ma 1m kaszu na L2, Venice "tylko" 512 kB

Raczej juz nie bede zmienial grafy na PCI tylko po wakacjach zmieniam calego kompa a tego sprzedaju bratu z wszystkim

próbowałeś robić o/c tego semprona ?

według mnie lepiej przejść odrazu na AM2,

lub teraz kupić athlonka na 754 i o/c :lol:

Mam juz przeciez athlona na 754

A co z zasilaczem?

Edytowane przez zwierzak07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałeś robić o/c tego semprona ?

według mnie lepiej przejść odrazu na AM2,

lub teraz kupić athlonka na 754 i o/c :lol:

Co ma lepszego am2 od s939 po za tym, ze musi sprzedawac pamieci i kupowac nowe? am2 ma sens przy zakupie nowego kompa, do przesiadki raczej nie bardzo, wydajnosc ta sama, a dochodzi zabawa z wymiana pamieci

Wracajac do tematu mysle, ze najpierw podkrec proca i zobacz na ile pójdzie moze akurat masz jakas dobra sztuke, jesli bedzie padaka to nie wiem, albo kup jakiegos selekta zamiast twojego procka, albo wymien plyte i procek, choc pamietaj, ze wcale nie jest powiedziane, ze ci sie bedzie bardzo dobrze krecil, wogole to nie wiem czy taka wymiana ma sens, duzo nie zyskasz, kase wydasz, ja bym zostal na tym co masz tylko procka podkrecil, albo wymienil na selekta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma lepszego am2 od s939 po za tym, ze musi sprzedawac pamieci i kupowac nowe? am2 ma sens przy zakupie nowego kompa, do przesiadki raczej nie bardzo, wydajnosc ta sama, a dochodzi zabawa z wymiana pamieci

Wracajac do tematu mysle, ze najpierw podkrec proca i zobacz na ile pójdzie moze akurat masz jakas dobra sztuke, jesli bedzie padaka to nie wiem, albo kup jakiegos selekta zamiast twojego procka, albo wymien plyte i procek, choc pamietaj, ze wcale nie jest powiedziane, ze ci sie bedzie bardzo dobrze krecil, wogole to nie wiem czy taka wymiana ma sens, duzo nie zyskasz, kase wydasz, ja bym zostal na tym co masz tylko procka podkrecil, albo wymienil na selekta

Tylko ta moja płyta za bardzo na to nie pozwala.Nie moge ruszyc napiec,albo nie wszystko o niej wiem.A co masz na mysli piszac "selekta"

A pozatym na mojej płycie nie ma dual i sata II

Jest jeszcze jakas inna płyta pod s939 z agp poza asrockiem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

selekt znaczy procesor sprawdzony przez kogos pod katem o/c, z reguly takie procki sa drozsze, ale masz pewnosc uzyskania jakiegos tam wyniku, przy zakupie w ciemno nigdy nie wiadomo ja bym sprobowal podkrecic, dla przykladu moja plyta ma male mozliwosci kręcenia, ale procek kupilem selekcjonowany i mam te 2.52Ghz na standardowym napieciu :) sprobuj sam nic nie tracisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci nie zalezy na grach to polecam kupic DFI rs 482 x200 309zl w sirius.pl z zintegrowana grafika :) ;procek mobo i grafe sprzedac kupic sandiego 3700+ . Taki sprzecior ci styka:)

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci nie zalezy na grach to polecam kupic DFI rs 482 x200 309zl w sirius.pl z zintegrowana grafika :) ;procek mobo i grafe sprzedac kupic sandiego 3700+ . Taki sprzecior ci styka:)

No wlasnie chodzi mi o gry mam nadzieje ze zmiana procka i pamieci w dualu dadza pare klatek Edytowane przez zwierzak07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie chodzi mi o gry mam nadzieje ze zmiana procka i pamieci w dualu dadza pare klatek

Mialem semprona 3000+ 754 i zmeinilem na athlon 3000+. wzrost wydajnosci jest. Ale nei warty tracenia pieniedzy. A zrobilem to tylko dlatego zeby wziąć(macie cholery jedne:)) tego asrocka pieknego z agp i pcie:P Edytowane przez Ruonim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem Semprona 2800+ "2600Mhz", mobo Dfi Infinity, i zmieniłem go na 939 socket, gdyż na C2D nie mam kasy i wymiana pamięci.

A procka kupiłem z 4speed San Diego 3700+ "oem" który bez zmiany napięcia lata "3003Mhz" na mobo DFI LanParty RDX200 CF-DR.

I jestem bardzo zadowolony!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem znalazlem je tylko nie wiem ile one sa warte brak mi porownania do nowego.

I sam nie wiem ile moge dac za te zallegro zeby nie wtopic kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi